Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

LAKS - En bransje i medvind

Har en del Bakkfrost aksjer som jeg kjøpte 28.12 for 250 kroner. De suser videre. Bakkafrost er lite usatt mot sykdom som er omtrent det eneste som kan ødelegge for norske lakseaksjer det neste året i hvertfall. De er lokalisert på Færøyene hvor det kalde vannet og de sterke strømmene ned i fra nordishavet gir spesielt gode villkår for oppdrett. Bakkafrost har langsiktige eiere og selskapets ledelse er vel ansett.

Ta en kikk! Første gang jeg kjøpte bakkafrost fikk jeg den for 80 kroner og solgte desverre på 169. En av få aksjer som jeg ikke har problemer med å kjøpe til en høy kurs. Det har nemlig bare gått en vei - alltid! :slight_smile:

http://www.bakkafrost.com/

8 Likes

Kjøpte rec på 0.83 og senket da snittet mitt til 0.87. Dette er en trade, men håper å selge på minst 1.20-1.90. Har også kjøpt litt Hugo for 4.23. Bakkafrost og Funcom (1.26) er fint i pluss. Har bare gått en vei med Bakkafrost og ligger nå på 296.10. Bakkafrost har alltid bare gått en vei. Ingen sykdom, lokale, nøkterne og langsiktige eiere. Vurderer å kjøpe mer i BAKKA.

Bakka ligger nå på 315 kroner og holder fin retning :slightly_smiling: Lakselus er ikke noe problem for Bakkafrost som holder til under optimale forhold på Færøyene.

Det jeg ser for meg skjer nå fremover er at lakselusproblematikken og fokus på dette vil øke kraftig. Oppdrettsbransjen tjener alvorlig mye penger nå og da kommer det ofte kritiske røster på banen. De som tjener penger ettergås i sømmene. Dette på et tidspunkt oppdrettsbransjen i Norge pumper rekordhøye mengder lusemedisiner i merdene sine (og våre fjorder).

Bransjen har bestemt seg for at fordi lakselusa beviselig bygger opp resistens mot lusemedisinen så skal de pøse på med ekstra mye og prøve å ta knekken på den en gang for alle. Dette tror jeg vil slå tilbake i form av økt resistens. Det vil også medføre en del negativ omtale fremover. Muligens også import-nekt fra enkelte land.

2015 ble et nytt rekordår for bruk av medisin mot lakselus i Norge. Hverken Mattilsynet, Miljødirektoratet eller andre tilsynsmyndigheter kan gi NRK svar på eksakt hvor mye lusemedisin som ble brukt, hvordan det ble brukt, og konsekvensene av dette.

Ifølge Høy har nå lakselusa utviklet resistens mot de aller fleste midler som brukes til avlusing i oppdrettsnæringen.

I Fiskeridirektoratets biomassestatiskk går det frem at det i norske fjorder ligger 3444 merder fordelt på 534 lokaliteter. Dette er tall oppdatert i januar 2016. En stor del av disse har behov for avlusing, og mange får flere behandlinger i løpet av et år.

Dette er legemidler som kan ha stort skadepotensial på naturen. Problemet er at vi har svært lite informasjon om konsekvensene av bruk i større omfang.

Professor i parasittologi Frank Nilsen mener at oppdrettsnæringen i dag pumper enorme mengder lusemidler i fjordene til liten nytte.

Nilsen mener at medisinbruken er en unødig stor kostnad for næringen.

Aud Skrudland er seniorrådgiver i Mattilsynet. Skrudland mener det er grunn til å rope et varsku.

Det er to ting som bekymrer meg. Det ene er overlevelse av lus og egg etter avlusing, der en slepper hydrogenperoksid ut i fjordsystemet igjen. Dette kan føre til ny smitte av lus. I tillegg risikerer en også spredning av andre laksesykdommer som ILA og PD ved utslipp av vann fra avlusingen, sier Skrudland.

Vi sjekker ikke konsekvens av medisinbruk. Også hos Fylkesmannen innrømmer de at de ikke fører tilsyn eller sjekker konsekvensene av forurensing etter medisinbruk i oppdrettsnæringen.

Næringen hevder de har full kontroll
http://www.nrk.no/mr/xl/ingen-tar-ansvaret-for-miljokonsekvenser.-1.12818808

<img src="/uploads/default/original/2X/8/8718ecf9a041ac73a1f60e9c0fb106f33c404104.PNG" width="404"height=“499”>

En fin analyse av Bakkafrost fra Reddit:

Etter Fredriksens salg i mhg, har jeg tro på bakkafrost fremover nettopp pga stabile produksjonsforhold, samt lusproblematikken hos andre i vannforhold som er mer utsatt. Dette fører til iallefall på lengre sikt dårligere produksjon og høyere priser.

Bakkafrost blir en gullgruve ikke bare mtp kursutvikling, men pga utbytter, de kommer til å være best rustet av dagens selskap på Oslo børs, kanskje i verden?!

Edit: jeg tror det er en grunn til at han velger å cashe inn en del nå, han er en luring

1 Like

Jeg håper dere tar feil, jeg solgte Bakka og kjøpte mer Mhg… :grinning:

Ser ut som om Mhg har løsning på luseproblematikken også:

Ønsker selvsagt alle lykke til.

Solgte Bakkafrost for 310.80,- i dag tidlig. Kjøpte mer Funcom i stedet nå.

1 Like

La inn salg på aksjefond og kjøper mer i Funcom.
Nå vil jeg ha oppgang! Har lyst til å bruke f ordet, har en stor andel av porteføljen i Gig, hjelper litt i dag, men det er aldri gøy med nedgang.
Og Funcom og Gig er liksom ikke de sikreste stedene en kan ha pengene… :slight_smile:

Bakkafrost har holdt seg godt gjennom Brexit. Sluttet på dagens høy 321.60,-.

1 Like

Spørs om ikke Mhg er tingen nå?

Noen som har noen tanker om lakseaksjer for tiden? Sitter inne i MHG og SAML og ser at det går litt nedover for tiden. Mulig grunnet lave laksepriser? Annet man bør være bekymret over?

Jeg er primært investert pga. gode utbytter. Bør man være bekymret for disse?

Fra Investtech i dag:
Marine Harvest (MHG) falt moderate 1.68% og sluttet på 146 kroner. Dette var den fjerde dag på rad aksjen falt. Aksjen brøt ned gjennom støtten ved 147 kroner i en hode-og-skuldre-formasjon. Dette utløste et salgssignal og en videre nedgang til 134 kroner i løpet av fire måneder indikeres.

Er litt invistert i GSF, ikke veldig kjent på laksefronten. Så mer et snitt til å gå inn pga kursfall etter luseproblemer i starten av januar, og noe som kunne se ut som en overreaksjon i markedet.
Vi har kvartalsrapporter i laksenæringa på tur, noe som kan tenkes å se gunstig ut pga den veldig høye lakseprisen som har vært. Det at lakseprisen faller om dagen er noe jeg har registrert uten at der er kommet noen særlig formeninger som tilsier at det er et vedvarende prisfall.
Ellers anbefales iLaks å lese for å være oppdatert i næringa.

1 Like

Lykkelig for att jeg sitter i Grieg i dag.
http://www.hegnar.no/Nyheter/Boers-finans/2017/02/Grieg-Seafood-knuser-forventningene

1 Like

Noen formeninger om fisk nå? Har lenge unngått laks fordi jeg syns den var litt dyr, men er nå presset ned til tekniske bunn nivåer. Forlater pengen nå laks til fordel for olje?

Det skal fortsatt investeres mye i landbaserte anlegg, der mesteparten vil tre i kraft rundt 2019 + +. Da vil det komme en nedgang i prisen, men det blir en stor økning i biomassen og økte inntekter.
Så personlig blir jeg nok sittende på benken en stund til.

http://img1.ilaks.no/wp-content/uploads/2017/02/03103822/takeoff.jpg

1 Like

Laks burde være i enhver norsk portefølje.
I fremtiden vil denne næringen garantert være lønnsom.

2 Likes