Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Bearfest/2023 - Bank-krise etc.

Utdrag fra rapporten til Sissener som akkurat ble sendt ut på mail

I månedsrapporten vi sendte ut for akkurat ett år siden skrev vi at utfallsrommet for 2023 var stort. Det var høy overbevisning hos markedsaktører at en resesjon ville inntreffe i løpet av det kommende året grunnet signifikante pengepolitiske tilstramninger. I dette scenarioet fremsto inntjeningsestimater for optimistiske og risikoen var at disse forventningene skulle ned. Det var også knyttet stor usikkerhet rundt veien videre for pengepolitikken. Som et eksempel forventet markedet at FED skulle kutte renten allerede under sommeren. I ettertid kan vi konkludere at få av disse forventningene slo til. Markedet har i stor grad priset ut sannsynligheten for en nærstående resesjon, arbeidsmarkedet har holdt seg stramt og sentralbanker har fortsatt å heve styringsrenter.
Aksjeåret ble preget av noen meget omtalte bankkonkurser tidlig på året, der minner av finanskrisen fort ble visket vekk til fordel for mulighetene kunstig intelligens (AI) fører med seg. Aksjemarkedet har i tiltagende grad valgt å se gjennom en kortsiktig strammere pengepolitikk og heller priset inn potensialet til fallende renter lenger frem i tid grunnet lavere inflasjon.
Selv om oljeprisen utviklet seg tilnærmet flatt i 2023 fikk vi solide positive bidrag fra flere av våre oljeserviceaksjer som Tidewater, Maire Tecnimont og Subsea 7. Aktivitetsnivået innen sektoren fortsetter å stige, og med lite ledig kapasitet tilgjengelig øker muligheten for selskapene å ta seg bedre betalt. Prisen på uran steg kraftig gjennom året grunnet økt tro på at kjernekraft blir en viktig del av den fremtidige energimiksen, noe som dro med seg våre urangruveselskaper Cameco og Nexgen Energy. Teknologisektoren ble årets soleklare vinner på børs godt hjulpet av markedets villighet til å prise inn inntjeningsmulighetene som kunstig intelligens bringer med seg. For Canopus var det porteføljens posisjoner i Schibsted, STMicro og Microsoft som var blant de viktigste bidragsyterne. 2023 viste seg å være et turbulent år for finanssektoren etter at flere nisjebanker i USA samt sveitsiske Credit Suisse gikk konkurs i begynnelsen av året. Lærdommene fra finanskrisen gjorde at myndighetene fikk ryddet raskt opp og stabilisert markedet. Dette gjorde at investorer igjen kunne fokusere på den attraktive prisingen og solide kapitalsituasjonen til sektoren samt selskapenes evne til å returnere kapital til aksjonærene. Storebrand, Intesa Sanpaolo og ABG Sundal var våre største positive bidragsytere innen sektoren. Indekssikringene, samt posisjonene våre i Nordic Semiconductor, Norske Skog og Nokia, var de største negative bidragsyterne for året.

Forventningene til 2024 er som et speilbilde av fjoråret. Det er ikke forventet resesjon i år og troen på en «økonomisk myklanding» vokser. Inflasjonen vil fortsette å komme ned og sentralbanker vil snart kunne reversere den restriktive pengepolitikken. Det er som alltid mange usikkerhetsmomenter, og som i 2023, vil nok fasiten bli noe annet enn forventningene. Vi er derfor komfortable med å eie vår portefølje av lavt prisede solide selskaper, og ser fortsatt betydelig oppside-potensiale i aksjene vi eier gjennom multippelekspansjon etter hvert som rentene kommer ned. Viktig å ta med seg også at 42% av verdens befolkning har valg i år deriblant USA. Det er sjelden veldig negative nyheter i ett valgår. Vi ser frem til å ta tak i de mulighetene det nye året bringer med seg.

4 Likes

Lorrie K Logan er en a de 12 “voting members of FOMC”:

image

Hun uttalte nylig (6. januar 2024) at hun ikke ser bort fra en renteøkning.

“As I said earlier, if we don’t maintain sufficiently tight financial conditions, there is a risk that inflation will pick back up and reverse the progress we’ve made. In light of the easing in financial conditions in recent months, we shouldn’t take the possibility of another rate increase off the table just yet.

Hun er på linje med Jerome Powell et medlem FOMC, og har også stemmerett. Det er verdt å merke seg at svært få gidder å tråle gjennom:

"Speech by President Lorie K. Logan
Opening remarks at panel on Market Monitoring and the Implementation of Monetary Policy
January 06, 2024

Dallas Fed President Lorie Logan delivered these remarks at the annual meetings of the International Banking, Economics and Finance Association and the American Economic Association."

Så det påvirker markedet i mindre grad en krigstypene i media om at “markedet forventer 5-6 rentereduksjoner i løpet av 2024”.

Mao jeg er fortsatt av den oppfatningen at det er ikke sikkert vi ser så mange rentenedsettelser i 2024, om noen i det hele tatt…
I alle fall om man skal tro på hva et av medlemmene i FOMC mener om saken.

2 Likes

Nvidia mcap opp +850 milliarder kroner i dag.

3 Likes

Etter festen kommer bakfylla

Bouncer seg nedover :grinning_face_with_smiling_eyes:

Flere enn meg som synes VIX ser meget spennende ut her?

1 Like

Nvdia mcap opp + 380 milliarder kroner i dag.

1300 milliarder på to dager.

AI bølgen lever til de grader.

4 Likes

Skuffende julehandel i uk

1 Like

Ganske spesielt: Nikkei bryter opp til ny 40 år high, og Kina bryter ned. 5% til covid low hvor verden stoppet helt opp.

4 Likes

Det er absolutt interessant, er det noen spesifikke sektorer du følger med på der?

Jeg kan ikke nok om sektorene, reguleringer og konkurransefordeler osv på regionalt nivå.
Men med dagens prisinger ønsker man å investere bredt.

Jeg har vært bull kina siden Hangseng 18000 nivået, nå 16.000. Ikke noe timing på ukesbasis. Low 2022 var 15000, med bear rally opp til 24000 før turnen tilbake til 16000. Det var altså et 60% rally på ett år. Du trenger ikke mer enn ett år med reprising i enten 2024, 25 eller 26 og du slår mest sannsynlig alle indekser over 3 års periode så lenge du er i markedet før det begynner å gå.

Kina kommer tilbake på et tidspunkt. En dag vil verdens 2. største økonomi våkne igjen. Kinesere er 1,3 mrd, hardarbeidende og et homogent samfunn som går i samme retning.

11 Likes

https://www.reuters.com/world/china/weak-economy-covid-rampage-likely-shrank-chinas-population-again-2023-2024-01-09/

Fødselsrate på 1,09 i 2022, og synkende.
Hvorfor skal en økonomi med synkende og aldrende befolkning vokse og produsere så mye?

3 Likes

Fordi fødselsrater og alder er et tynt argument. Produktivitet, energikost og tech er enorme motpoler. Du trenger å utvide middelklassen eksvis. Alt, alt for smalt bilde.

Se på Polen med 6,5% CAGR på GDP (!)over 20 år, med flat og fallende befolkning ex innvandring ukraina. Produktivitet.

3 Likes

Dette tror jeg er i endring. Jeg ville ikke basert en investering på at Kina kommer til å gå på skinner fremover.

Som nevnt er befolkningsveksten, eller fraværet av den et problem for vedvarende økonomisk utvikling. Kina har hatt en vanvittig økonomisk vekst i mange år, samfunnet kommer til å slite på mange måter når dette ikke opprettholdes.

Kommunistpartiet virker å svare på økende uro med strammere og strammere kontroll, noe som typisk bare fører til det motsatte.

Lojaliteten virker være på nedadgående. Se feks på de massive korrupsjonsskandalene de har hatt i militæret i det siste. Korrupsjon er så langt i fra å gå I takt som en kan komme?

Eller har de peaket, slik som Japan? Demografien begynner å bli tilsvarende. Xi som diktator er ikke et pluss.

Det går nok samme hva an å tjene penger på svingningene.

Det er akkurat det markedet priser til. At det ikke kommer til å gå på skinner. Så hvordan kommer nedsiden? Total kollaps med et land på 4,5% GDP estimat for 2024? Forward prising og hva som skjer er fantastiske dynamikker.

Japan og kina er faktisk ikke mulig å sammenlikne. Det er to vidt ulike økonomier med helt forskjellige dynamikker i energikost, arbeidskost, tech, og 10x befolkningstall.En økonomi i deflasjon på 80 tallet er en annen en 2030.

5 Likes

Er ikke Kina inne i en periode med deflasjon nå?

Politisk, så er det risky å investere i Kina pga mulige sanksjoner fra USA og et regime som gjør mer og mer som det passer xi.

Jeg tenker for at Kina skal kunne fortsette å vokse økonomisk, så må de få opp innenlandsk forbruk.

2 Likes

Stemmer.

Hvis du leser vestlige medier så skal du ikke engang se på kina. Hører du fra de som kan kina best, så skjer det mye positivt også. Kina åpner ca 2 kullkraftverk i uka, er på vei til å åpne mikrochip produksjonssentre, verdens største satser på vindkraft, dobbelt så mye kapasitet pdd som eksvis US. De blir verdens største bileksportør i 2024. Det skjer enormt mye i Kina hvor de vrir fra konsum til andre deler av økonomien. Og de fleste følger ikke med på hva som skjer under panseret i denne vridningen og omstillingen.

Boligmarkedet er pill råttent og gigantisk del av økonomien. Men det bunner ned til hva er det markedet priser til. Jeg ønsker å kjøpe i slumpen, ikke når mainstream discussion sier “china reopening case” og rallyer 50%. Da vil du aldri treffe på syklusene.

Japan er på -0,1% rente - Kina ligger på +2.5% med bolglånstrenter på 3,5%. De ønsker ikke å ta den vestlige tilnærmingen med 0 renter. Det er enorme forskjeller i tilnærming, og de har stimulus å gå på dersom de må.

5 Likes

Dette er jo et godt poeng, selv etter at Japan toppet på 80-tallet, så har det vært gode muligheter når markedet har vært for bearish.

1 Like

Ser ut til Kina har en del problemer med elektriske fremkomstmidler og at dem selvantenner høyere en gjennomsnittet.

Utifra videon fremkommer det at BYD alene hadde 4 bilforhandlere som tok fyr i desember 2023.

Hvis dette forplanter seg til ut av Kina og til det internasjonale markedet vil eksporten av disse bilene får seg en kraftig skudd i bauen.

Noen som har noe info om hva slags biler/merke som førte til brann på de båtene som ble evakuert i fjor?

1 Like