Utdrag fra rapporten til Sissener som akkurat ble sendt ut på mail
I månedsrapporten vi sendte ut for akkurat ett år siden skrev vi at utfallsrommet for 2023 var stort. Det var høy overbevisning hos markedsaktører at en resesjon ville inntreffe i løpet av det kommende året grunnet signifikante pengepolitiske tilstramninger. I dette scenarioet fremsto inntjeningsestimater for optimistiske og risikoen var at disse forventningene skulle ned. Det var også knyttet stor usikkerhet rundt veien videre for pengepolitikken. Som et eksempel forventet markedet at FED skulle kutte renten allerede under sommeren. I ettertid kan vi konkludere at få av disse forventningene slo til. Markedet har i stor grad priset ut sannsynligheten for en nærstående resesjon, arbeidsmarkedet har holdt seg stramt og sentralbanker har fortsatt å heve styringsrenter.
Aksjeåret ble preget av noen meget omtalte bankkonkurser tidlig på året, der minner av finanskrisen fort ble visket vekk til fordel for mulighetene kunstig intelligens (AI) fører med seg. Aksjemarkedet har i tiltagende grad valgt å se gjennom en kortsiktig strammere pengepolitikk og heller priset inn potensialet til fallende renter lenger frem i tid grunnet lavere inflasjon.
Selv om oljeprisen utviklet seg tilnærmet flatt i 2023 fikk vi solide positive bidrag fra flere av våre oljeserviceaksjer som Tidewater, Maire Tecnimont og Subsea 7. Aktivitetsnivået innen sektoren fortsetter å stige, og med lite ledig kapasitet tilgjengelig øker muligheten for selskapene å ta seg bedre betalt. Prisen på uran steg kraftig gjennom året grunnet økt tro på at kjernekraft blir en viktig del av den fremtidige energimiksen, noe som dro med seg våre urangruveselskaper Cameco og Nexgen Energy. Teknologisektoren ble årets soleklare vinner på børs godt hjulpet av markedets villighet til å prise inn inntjeningsmulighetene som kunstig intelligens bringer med seg. For Canopus var det porteføljens posisjoner i Schibsted, STMicro og Microsoft som var blant de viktigste bidragsyterne. 2023 viste seg å være et turbulent år for finanssektoren etter at flere nisjebanker i USA samt sveitsiske Credit Suisse gikk konkurs i begynnelsen av året. Lærdommene fra finanskrisen gjorde at myndighetene fikk ryddet raskt opp og stabilisert markedet. Dette gjorde at investorer igjen kunne fokusere på den attraktive prisingen og solide kapitalsituasjonen til sektoren samt selskapenes evne til å returnere kapital til aksjonærene. Storebrand, Intesa Sanpaolo og ABG Sundal var våre største positive bidragsytere innen sektoren. Indekssikringene, samt posisjonene våre i Nordic Semiconductor, Norske Skog og Nokia, var de største negative bidragsyterne for året.
Forventningene til 2024 er som et speilbilde av fjoråret. Det er ikke forventet resesjon i år og troen på en «økonomisk myklanding» vokser. Inflasjonen vil fortsette å komme ned og sentralbanker vil snart kunne reversere den restriktive pengepolitikken. Det er som alltid mange usikkerhetsmomenter, og som i 2023, vil nok fasiten bli noe annet enn forventningene. Vi er derfor komfortable med å eie vår portefølje av lavt prisede solide selskaper, og ser fortsatt betydelig oppside-potensiale i aksjene vi eier gjennom multippelekspansjon etter hvert som rentene kommer ned. Viktig å ta med seg også at 42% av verdens befolkning har valg i år deriblant USA. Det er sjelden veldig negative nyheter i ett valgår. Vi ser frem til å ta tak i de mulighetene det nye året bringer med seg.