Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Bjørnefella: 2.2 - Det klargjøres for Bearfest 202x 2

Store utfordringer

Banktoppen understreker at han ikke er urolig for eksponeringen mot Russland, men sier at Ukraina-invasjonen vil sakke ned den globale økonomien og ha innvirkning på geopolitikken i flere tiår.

– Vi møter utfordringer rundt hver sving: en pandemi, inngrep fra myndighetene som mangler sidestykke, skarp innhenting etter en global resesjon, et polarisert amerikansk valg, stigende inflasjon, krig i Ukraina og dramatiske sanksjoner mot Russland.

2 Likes

Fin fra Alfonzo. Vi er på samme bølgelengde på denne. Aka inntjening ser bra ut nå, men lagger med 12 måneder med indikatoren som er lead - kreditt.

Nå får markedet virkelig testet seg her nå. Fremover nå så er dette buy the dip testen.
Earnings og likviditet(major) kommer nedover sakte men sikkert.

Og hvordan liker aksjemarkedet å prises? Forward. Derfor kan vi se stygge korreksjoner før det inntreffer.

8 Likes

S&p -1,39%

1 Like

Charlie Bilello
@charliebilello
Eurozone inflation has moved up to 7.5%, its highest level ever.
Meanwhile, the ECB is still holding interest rates at negative levels with no plans to normalize.
This is perhaps the greatest disconnect between monetary policy and rising prices that the world has ever seen.

1 Like

Følgende nyhet er det en virkelig merkelig timing på, borimot vill-ledende fokus og tilsvarende forunderlige konklusjoner.

Først timingen, i dag er det 6. april, vi er nå i uke 14 som går fra 4. til 10. april.

Hver onsdag klokken 13 bli fyllingsgraden i norske magasiner fra foregående uke offentliggjort på NVE sine sider, så om noen timer får vi vite hvordan fyllingsgraden endte etter uke 13, 28. mars til 3. april.

I VG-artikkelen så er altså nyheten at fyllingsgraden er 13,37%, i N01, men siden tallene enda ikke er offentliggjort så må jo dette være nyheter og VG som et av landets viktigste nyhetsmedier gjør som nyhetsmedier kan gjøre; intervju med seksjons-sjefen i NVE som noen timer før tallene offentliggjør ukas tall, og hvor det står verst til?

Nope.

Sjekker vi sist tilgjengelige rapport, for uke 12, så ser vi at fyllingsgraden i N01 var på 13,4%

Sjekk tabell øverst på side 3.

Og hvorfor fokuset på N01? Og som de ingressen sier "Fyllingsgraden i vannmagasinene i Sør-Norge er nede i 13,37 prosent. "

Hvis man leser denne nyheten, så kan det jo hende at noen faktisk tar seg tida selv, og fakta-sjekker denne nyheten, og går inn i dataene for N01 og ser hvordan ståa for N01 er med egne øyne.
Og hva vil man finne da? Jo at område N01 tømmes bortimot tomt hvert eneste år !

Laveste registrerte verdi for N01 noen gang er fyllingsgrad 5,5%, så vi nærmer oss faretruende, men høyeste minimum er på 24,0%. Mao N01, som tømmes hvert år har sin årsak i at N01 ikke er Sør-Norge, men Aust-Norge etter NVEs egen terminologi ikke har noen store magasiner, N01 har 6,0 Twh av totalt 87,2 Twh kapsistet ved 100% fyllingsgrad.

Mao, selv ved høyeste minimumsnivå er vannreserven i N01 på 1,5 Twh, og den var etter uke 12 i 2022 på 0,8 Twh, og man har tømt den til 0,3 Twh historisk uten at det betyr noe.

N01 sin fyllingsgrad er med andre ord totalt uviktig for Norges kraftsituasjon, og strømprisen.

Det som er viktig for kraftsituasjonen i Norge er N02, sørvest-Norge, N05 vest Norge og N04 NordNorge, for der er de store magasinene.

F.eks er laveste fyllingsgrad noensinne i N02 på 15,2%, noe som er 3 ganger høyere enn laveste fyllingsgrad i N01, regner man i Twh, som jo er det som betyr noe siden forbruk av strøm er i watt og ikke prosent) så er laveste fyllingsgrad i N02 på 5,2 Twh, som er 17 ganger så mange Twh timer som det som er fokus i denne artikkelen.

Og det er også slik at at høyeste minimum i N02 er på 51% noen som tilsvarer 17,3 Twh, eller nesten 12 ganger så mye som høyeste minimum i N01. Det er N02 ikke N01 som er viktig for Norges kraftsituasjon.

Jeg mener at denne VG-artikkelen kan sende ut folk som gjør litt ekstra research på kraft-situasjonen i “Sør-Norge” og N01 på en “wild goose chase”. (jepp jeg ser at de skriver Sør-øst-Norge i artikkel, men vanlig folk leser overskriften, så det er bare de som går litt dypere i materien som blir sendt på wild goose chase)

Med det bakteppet er innholdet i artikkelen interessant.

“VG har utfordret en av landets fremste krafteksperter, seksjonssjef Ann Myhrer Østenby i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om lite snø i fjellet kan gjøre at strømregningen forblir høy selv om vi går inn i vårmåneder hvor prisene tradisjonelt går ned.”

"– Risikerer vi så lite tilsig på grunn av lite snø at de allerede høye strømprisene vedvarer eller blir høyere?
– Det er et godt spørsmål. Vi snakker i NVE ikke om konkrete priser fremover fordi det kan påvirke strømmarkedet og det ønsker vi ikke."

Ingen grunn til å bekymre folk hvis det er grunn til bekymring med andre ord…

" Østenby understreker at situasjonen ikke er så farlig at vi risikerer rasjonering av strøm i Sør-Norge.
– Det er ingen grunn til å bekymre seg over at vi ikke får strøm i stikkontakten; altså det er ingen grunn til å tro at strømsituasjonen er så kritisk at vi står foran rasjonering av strøm.

Kall meg konspiratorisk, men jeg tenker at det kanskje er god mulighet for akkurat det til vinteren. Vi må ha en unormalt våt sommer for å fortsatt ha de høye prisene vi har, får vi en normal sommer blir prisene enda høyere enn de har vært i vinter, og får vi en litt tørr høst, og/eller kald vinter blir det rasjoneringer i en eller annen form, alternativt må noe kraftkrevende industri vike.

"Hun sier at import kan motvirke mulig økt strømpris som følge av lite snø.
– Sør-Norge har muligheter for import hvis det skulle bli lite vann i magasinene eller lite snøsmelting, blant annet fra Sverige som for tiden har lavere kraftpris enn i Sør-Norge.
Hun sier også at import fra Tyskland er aktuelt."

Jepp, vi skal importere fra Tyskland om Ola Nordmann ikke har nok strøm til hytta si, det har sikkert Olaf Scholz stor forståelse for, han som nylig har sagt at det tyske samfunnet kan gå opp i liminga om de ikke kan fortsette å importere russisk gass.

“Østenby sier det ikke er unaturlig at Norge har bidratt med kraft til Europa når kraftprisene har vært rekordhøye.”

Høres nesten ut som en selvmotsigelse fra forrige utsagn, men måten det må henge sammen er kanskje følgende analyse.

Hva betyr de nye kablene til Tyskland og England for strømprisen?

Statnetts to nye kabler er ventet å øke strømprisen i Norge med 3-5 øre per kilowattime i gjennomsnitt over flere år. Normalt vil de bidra til jevnere priser gjennom året – altså noe lavere om vinteren og noe høyere om sommeren. Priseffekten er moderat og vil ikke føre til kontinentale strømpriser i Norge. NVEs analyser viser at uten mellomlandskabler kunne strømprisene i Norge vært to-tre ganger høyere om vinteren.

7 Likes

Jeg skrev noe tilsvarende som deg i småprat tråden Småprat 2020-22 - #2213 av Christian. Artikkelen er mer villedende enn veiledende.

1 Like

Jepp, artikkelen er helt utrolig villedende, ser vi på ingressen:

“Fyllingsgraden i vannmagasinene i Sør-Norge er nede i 13,37 prosent.”

Og regner litt så er det jo egentlig katastrofe. 13,37% av 6 Twh, som er magasinkapsisteten i “Sør-Norge”, NO1, tilsvarer 0,8 Twh.

I fjor eksporterte vi 20 Twh, og vi ligger så langt an til det samme i år.

Mao, alt vann i vi har igjen i vannmagasinene i “Sør-Norge” jf artikkel tilsvarer kraftmengden vi eksporterer på 2 uker !

I så fall burde vi være beyond bekymret, og i full panikk-mode.

10 åringen stiger videre:

US 10 Year Note Bond Yield (percent) 2.6181 +0.0582 (+2.28%)

Ref VG-artikkelen. Det er en grafikk der hvor en sort strek viser utviklingen i N01 mot hva som er normalt (grønn bakgrunn som skisserer minimumsnivå og maksimumsnivå).

Problemet er at “det grønne utfallsrommet” er total magasin nivå for hele Norge, slik at man sammenligner epler med bananer.

4 Likes

Virker som et makkverk av en artikkel for å “backe opp” argumentasjon for videre høye strømpriser.

Virker som prisen her i Norge lever helt sitt eget liv.

Alle argumenter dem bruker for å forklare høye strømpriser i ene øyeblikket, ikke gjelder når prisen plutselig ligger på flere 100% over nabolandene våres.

TIdligere ble det sagt at strømmen “fløt” der hvor prisen var høyest, og man derfor var sterkt påvirket av høye priser i Sverige, Danmark, Tyskland osv. Men når rollene er snudd, prisene her ligger på nesten 150-200 øre, og nabolandene ligger nede i 30 ører, nei da ligger vi fremdeles å eksporterer!! Da er unnskyldningen lave magasin. Er det ikke lave magasin er det lite vind.

Uansett faen hva som skjer er det hele tiden en eller annen idiotisk argumentasjon for å at prisen holder seg høy.

Forresten så har det snødd noe helt sinnsykt i fjella rundt vestlandet frem til bare noen uker siden. Far min måtte opp på hytta for å ta snø av taket. pga mengden.

5 Likes

Når jeg frykter strømrasjonering og enda høyere strømpriser så snakker jeg om Sør-Norge, sør for Sognefjorden og sør for Røros. I Nord-Norge og Midt-Norge er det kraftsituasjonen god. Fylling 5% poeng over median, og masse sne i fjellet.

Så jeg blir litt nysgjerrig på om vestlandshytta til far din er nord eller sør for Sognefjorden?

Vi må også huske på at strømprisene i vinter har vært billige i forhold til det de kunne vært, tro det eller ei.
Veldig mange av Norges husholdninger bor på Østlandet og i Oslo så har snitt-temperatur for januar, februar og mars vært hhv 2.2, 2.5 og 1.4 grader over normalen, det er veldig mye !

I tillegg ligger vi pt mye dårligere an enn i fjor, i fjor var fyllingsgraden i de viktige områdene for Sør-Norge, N02 (sørvest) og N05 (vest) per uke 12 på hhv 45,4% og 30,5%, per uke 12 i 2022 så var de på hhv 25,4% og 18,5%.

Det tilsvarer i 2022 per uke 12 hhv 6,8 Twh mindre i N02 og 2,1 Twh i N05, tilsammen nesten 9 Twh timer mindre i magasinene enn i uke 12 2021.

Og selv om vi hadde en tørr sommer i fjor regnet det veldig mye i oktober og november, som mer enn utlignet tapet i løpet av sommeren, mao et normal år totalt sett.

Hvis man regner at 3/4 av Norges befolkning lever Sør for Sognefjorden og Røros, og vet at normalforbruk for husholdningen er litt over 40Twh, så er vi per uke 12 over 30% manko på kraft sammenlignet med fjoråret.

Jeg blir ikke forundret om vi ser 10 kilowatten til høsten/vintern for folk nordpå og 10 kroner kilowatten for folk sørpå.

1 Like

Kina våknet til nye koronasmitterekorder onsdag morgen. I storbyen Shanghai er det innmeldt over 17.000 nye smittetilfeller – flere enn totalt i de 18 månedene fra sommeren 2020 frem til nyttår. Det er sannsynligvis store mørketall.

De aller fleste har ingen symptomer, men sendes sporenstreks til et opphold ved offentlige karanteneinstitusjoner. Tirsdag kveld ble nedstengningen av hele Shanghai forlenget på ubestemt tid. Kinesiske myndigheter holder fast på nullsmittestrategien.

Les også: Rekordhøy koronasmitte i Kina: – Vi blir gale. Ingen hører på fagfolk

– Det er urealistisk å forvente at Kina vil gå over til å leve med viruset i et år hvor omikronvarianten fortsatt herjer og Kina skal avholde den 20. nasjonale partikongressen, skriver seniorforsker Chen Gang ved East Asian Institute ved National University of Singapore hos Channel News Asia (CNA).

1 Like

Det er en ganske crazy måte å håndtere Omikron på. Sykehusene her hjemme ble knapt truffet og det var nesten ikke ekstra døde. Det ble endel fravær, men ikke noe lammende. Nå bor vi spredt og hadde god vaksinedekning.

Da er magasinfylling per uke 13, dvs vannstand i magasinene målt per 3. april offentliggjort, og selv om totalnedgangen ikke er noe verre enn sist uke er den heller ikke noe bedre, som forventet og helt lik. Normal nedtapping for årstiden, og på 2,1% poeng.

Situasjonen i Sør-Norge, som har eksport kabler til Europa, er dessverre på rekordlave nivåer.
Betydningsløse Øst-Norge går ned til 11,4% kun rett over det lavest målt for uke 13 på 9,6%
Men jeg skriver betydningsløst fordi vi snakker ned 0,1 Twh fra 0,8 Twh til 0,7 Twh.

N02, sørvest, som står for 40% av Norges total magasin kapasistet ligger nå på 23,3% ( 7,9 Twh) som er noe over historisk minimum for uke 13 (15,2%, 5,2 Twh), men et lysår bak situasjonen i 2021 (56,9%, 19,2 Twh).

N02, sørvest, som står for 20% av Norges total magasin kapasistet ligger nå på 16,1% ( 2,8 Twh) som er på linje med historisk minimum for uke 13 (15,8%, 2,7 Twh), men et godt stykke bak situasjonen i 2021 (30,0%, 5,2 Twh).

Mao for alle oss som bor sør for Sognefjorden og Røros så er har vi per 3. april 13,7 Twh mindre kraftreserver enn i fjor på samme tid.

Hvis vi regner at 3/4 av befolkninger i Norge bor i dette området, og at norske husholdninger bruker ca 40 Twh i året så er vi manko ikke langt unna 50% av det husholdninger sør for Sognefjorden og Røros bruker i løpet av 1 år sammenlignet med fjoråret.

Og kun 2 år tidligere har kraftsituasjonen vært dårligere i Norge, det var i 2011, og i 2003.

Men i 2011 hadde man flaks, da var bunnen i magasinfyllingen i N02 og N05 faktisk i uke 13 ! !

Mot normalt i uke 16 eller 17.

Og det regnet også usedvanlig bra den sommeren, sjekker jeg feks nedbør for Hovden for 2011, midt i N02-området, ser jeg at det i mai, juni, juli og september regnet nesten det dobbelte av normale, og august var som normalt. Og utover i året hjalp også neste sesong; oktober og november som normalt, mens desember var også dobbelt av det normale.

Eksemplet fra Hovden gjennspeiler også fyllingsgraden i 2011, den endte for 2011 på over normalt.

Likevel så preget det netto eksport import situasjonen før og etter 2011.
Grunnen til at magasinene var lave våren 2011 var 2 kalde vintere som tappet ned flerårsresevene.
Vinteren 2009/10 og 2010/11 var veldig kalde.

2003 er som sagt det lavest vi har vært siste 25 år, og da var årsaken en rekordtørr høst i 2002. Og da startet fyllingen av magasinene i N02 som normalt, i uke 17-18.

Jeg har tidligere postet følgende oversikt over Norges netto eksport/import siden 2003:

2021: -17,0Twh
2020: -20,5Twh
2019: +0,0 Twh
2018: -10,5Twh
2017: -15,2Twh
2016: -16,4Twh
2015: -14,6Twh
2014: -15,6Twh
2013: -5,0Twh
2012: -17,8Twh
2011: -3,0Twh
2010: +7,6 Twh
2009: -9,0Twh
2008: -13,9Twh
2007: -10,0Twh
2006: +0,9 Twh
2005: -12,0Twh
2004: +12,0 Twh
2003: +8,0 Twh

Kun 2 perioder tidligere har magasinfyllingen vært så lavt som nå, og det ble etter rekordåret i 2003 løst ved at man hadde netto import av strøm i 2 påfølgende år, tilsvarende halvparten av det den norske husholdningen bruker i løpet av 1 år.

Også etter de kalde årene i 2009/10 og 2010/11 så ble det til sammen netto eksport.

Rekk opp hånda de som tror at Olaf Scholtz tenker å følge seksjonssjef i NVE sitt råd i år:

"Hun sier også at import fra Tyskland er aktuelt."

2 Likes

… må si jeg synes magasinkapasitet er litt off topic for bjørnetråden, så flytt gjerne hele denne delen over i småprat e.l.?

Synes det ser rimelig greit ut i Hovden når det gjelder snø vs i fjor (60 cm mer) og med nedbør i vinter som har ligget ca på normalen, men dobbel porsjon i februar.

Ref: Yr - Hovden - Historikk

Xact bear jobber seg oppover :muscle:

Sør for Sognefjorden.

1 Like

Kan vi sikkert, men hvis man tenker at det er sammenheng mellom Norges kraftsituasjon og strømpriser, så tror jeg mange norske småinvestorer vil gå i bjørnehiet sitt hvis strømregninga blir det dobbelte som i fjor.

Edit: Eksemplet jeg tok fra Hovden var altså fra 2011, for å vise at den gang ble man til en viss grad reddet av regnet.

Høye strømpriser i sør henger greit sammen med gassprisene da. Høye gasspriser vil si at Equinor osv holder seg godt. Elkem vil nok kanskje ende opp med å selge strøm i stedet for å produsere…