Må oljen ned for å få bukt på inflasjon? Her er det delte meninger . Energi er viktigere enn veldig mye annet og prioriteres “for at folk ikke skal dø”( Kjus). Etter energiutgiftene er dekket er det mindre igjen til andre kostnader og forbruk.
Når det gjelder midtøsten så har Israel i løpet av natten gjennomført flere angrep i Libanon mot antatte Hizbollah mål. At konflikten sprer seg regionalt er absolutt en realitet, rapporterer NRK Dagsnytt…
Som om spenningen ikke var til å ta og føle på allerede.
At CNN…
Fineste stigningen jeg har sett på lenge - ikke sånn choppyness.
For dem som har fulgt med en stund er det kjent at den militante gruppen “Houtiene” opererer i Yemen, støttet av forannevnte og Iran, med mange angrep mot Saudi oppgjennom. Typisk mot ulike oljeinstallasjoner.
Skal ikke bruke mye prosa her, men i lys av utviklingen i Gaza kan en stille spørsmålstegn til om situasjonen eskalerer.
Israel gjennomførte luftangrep mot Hizbollah lokalisert i Libanon, natt til i dag, samtidig med Israel vs. hamas pågår, i tillegg situasjonen uten for Yemen. Saudi er plassert i mellom Yemen og Gaza. Dette er naturligvis relevant pga påvirkningskraften på oljen.
Edit: Som @Thomastoget viser til i neste artikkel involveres flere og flere aktører (statlige og ikke-statlige.
Olja på 93, det er i ferd med å eskalere, les siste avsnitt
Holy. Fin oppgang det. Smitter det over på oljeaksjer i morgen mon tro?
Ikke voldsomt i usa…
Årsaken til prisen mekanikken nå er i større eller mindre grad forårsaket av et svart og dystert bilde.
Spørs… 1,5 USD opp fra low… og hva skjer i natt?
Åpening for mer renter av Powell. Usd grei valuta i kriser
Palestinian President to Participate in Cairo Peace Summit, Source Says
October 20th, 12PM October 20th, 12PM
RAMALLAH, Oct 20 (Reuters) - Palestinian President Mahmoud Abbas will participate in the Cairo summit for peace on Saturday, an official source told Reuters. (Reporting by Ali
Noen som kan si hva Rystad skriv?
Oljeetterspørselen er forventet å øke til 103 millioner fat om dagen i desember og videre til 104,7 millioner fat om dagen neste år. Deretter kommer nok veksten til å avmates inn i 2025 og 2026 og ikke øke så mye mer. Samtidig ser vi nå at det legges et grunnlag for mye nytt tilbud, for med nåværende sterke oljepriser så er det veldig profitabelt for oljeselskapene å leie en rigg og bore flere produksjonsbrønner sier Rystad under Investordagene.
Han peker på strukturelle endringer i transportsektoren som en sentral driver til at etterspørselen kommer til avmates.
– Det er en sterk vekst i andelen elektriske kjøretøy. Nå er nysalget omtrent 20 prosent og ser vi på det fabrikantene sier er det ganske sannsynlig at 40 prosent av nye biler vil være elektriske i 2025, sier han.
– Det gjør at etterspørselsdestruksjonen vil være såpass stor at verdens oljeetterspørsel flater ut, selv om flybensin og petrokjemiske produkter fortsetter å vokse, følger han opp.
Ekstrem lønnsomhet
Rystad sier at med dagens oljepriser er det et fantastisk business-case for oljeselskapene å leie inn en ny rigg.
– En jack-up rigg henter i snitt globalt opp 1.700 fat om dagen det første året og hvis sier at man får 1,7 millioner dollar inntekter og jack up en koster kanskje ett par hundre tusen dollar. I tillegg kommer andre utgifter og skatt, men likevel illustrerer det lønnsomheten i oljebransjen med dagens priser.
– Det sier seg selv at med slik lønnsomhet, så faller disiplinen i markedet. På marginen blir det mer boring og intervensjoner for å rense og stimulere brønnene for å enklere kunne hente opp mer olje. Det gjør at man simulerer mer tilbud enn etterspørselen øker, sier Rystad.
Samtidig tar det en god stund før de investeringene i riggene som nå blir gjort bidrar til økt produksjon.
Det er først i år man virkelig har begynt å bore ganske mye mer, så tar det lang tid å gjøre den ferdig, komplimentere den og få koblet den opp. Så alle riggene som nå blir satt i arbeid kommer til å kobles opp til neste år og året etter, sier Rystad.
Venter lagerbygging i 2025
I scenarioet Rystad ser for seg vil det økte tilbudet gjøre at vi vil få lagerbygging og ikke lagertrekk som vi har nå. I IEAs estimater, ligger det an til underskudd på rundt 2 millioner fat om dagen fremover og at man dermed har store lagertrekk, spesielt når vinteren kommer og det blir kaldere på den nordlige halvkule.
– Det er et stramt marked nå, og vi venter et relativt stramt marked til neste høst. Mot slutten av året og inn i 2025 kommer de nye volumene inn i markedet, og man snur dermed til lagerbygging.
Det gjør at Rystad venter en langt svakere oljepris.
– Når man bygger lagrene faller oljeprisen som regel. En enkel regel er at dersom man har lagerbygging på 1 million fat om dagen i en måned så pleier oljeprisen å falle 5 prosent, sier han. Rystad kommuniserte ikke konkret hvilket prisnivå man vil se, det får folk tenke på selv.
Han kommenterte også på en avisartikkel fra DN for noen uker siden der han ble sitert på at oljeprisen skulle bli 20-40 dollar fatet. Dette han han imidlertid ikke sagt i intervjuet. Det var lagt til av DN etter korrekturlesning og DN måtte senere gå ut å dementere dette.
Lavere reinvesteringsrate i shale
Den amerikanske oljeproduksjonen har hatt sterk vekst de siste 10 årene og gjort at USA har gått fra å være en importør til en eksportør av olje. Mye av veksten er drevet av at insentivene til ledelsen i oljeselskapene har vært linket til produksjonsveksten, og ikke lønnsomheten.
– Shale har alltid tidligere vært cash negativt. Insentivene har vært slik at det har lønnet seg å reinvestere alt. De siste to årene har investorene sagt at det er payback time, så reinvesteringsraten som normalt har vært på 120 prosent er nå 50 prosent mange steder.
Samtidig sier Rystad at produksjonen på crude og kondensat nå er oppe på gamle rekorder.
– De produserer nå 13,1 millioner fat om dagen og det kan stige til 13,7 millioner fat i løpet av mindre enn et år. Dersom oljeprisen mot formodning holder seg på 100 dollar, vil det kunne øke med ytterligere 4 millioner fat frem til 2030. Sammen med alle andre økninger fra andre steder kommer verden til å drukne i olje, sier han. Derfor er det krevende for OPEC å beskytte en så høy oljepris over tid, og på et tidspunkt vil OPEC måtte bruke volumvåpenet igjen som gjør at oljeprisen går ned
Bra artikkel.