Gir aksjetips etter oljesjokket
Saudi-Arabias sjokkbølge raserte oljeaksjer. Men fallet gir kjøpsmuligheter, mener aksjeeksperter, for nå prises en tungvekter til oljepris nesten 20 dollar under dagens nivå.
– I to år har vi sagt at end game i oljemarkedet er at Saudi-Arabia kommer til å sende en flodbølge gjennom markedet. Usikkerhetsmomentet er når denne kommer, sier analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets.
Han mener problemet til Saudi-Arabia er at oljeprisen har begrenset oppside så lenge det er 6 millioner fat i reservekapasitet i Opec. Grunnen er at markedet på de nivåene er godt dekket, selv om det skulle komme midlertidige bortfall av tilbud, samtidig som markedsbalansen har vært svak.
– Man har da et dilemma. Man kan skape lagertrekk ved å kutte produksjonen, men dette vil gjøre at reservekapasiteten øker, noe som demper effekten på oljeprisen.
Derfor klarer ikke Saudi-Arabia å få til begge deler, med mindre enten etterspørselen blir ekspepsjonelt sterkt, eller tilbudsveksten av olje utenfor Opec svekker seg.
– Etterspørselsveksten er grei, men viser ingen tegn til å være eksepsjonelt sterk. Da finnes det kun ett alternativ, og det er å ta tilbake markedsandeler, og gi et prissignal til andre tilbudskilder om å redusere tilbudet, sier Lyngvær.
Sender advarsel
Torsdag skrev Financial Times, med henvisninger til kilder, at Saudi-Arabia står klare til å øke produksjonen fra desember etter å ha holdt tilbake oljefat i en lengre periode. Lyngvær mener artikkelen fra Financial Times er Saudi-Arabias måte å sende en advarsel til sine medkompanjonger i Opec, som blant annet er Irak, Kasakhstan og De forente arabiske emirater, om at de må slutte å jukse og stille seg pent i rekke før Opec-møtet 30. januar. Oljekartellet har nemlig slitt med at flere av landene ikke overholder kuttene som lovet.
– Som vi vet ble tilbakerullingen av kuttene på 2,2 millioner fat pr. dag utsatt til desember – like i etterkant av neste Opec-møte. Dette er nok ikke tilfeldig, sier Danske Bank-analytikeren.
– Jeg tror fortsatt at base case er at Saudi-Arabia vil unngå å oversvømme markedet, og vil gjøre alt i sin makt for å gjøre dette på en sivilisert måte. Det er dette tilbakerullingen handler om. Årsaken er at de vet at amerikansk landproduksjon i dag er langt mer robust enn hva de var under forrige volumkrig.
Amerikanske landprodusenter har halvert nettogjelden, økt produksjonen betydelig, blitt lønnsomme og blitt konsolidert av de store lete- og produksjonsselskapene.
– Saudi-Arabia vet at en slik volumkrig vil potensielt kunne bli langvarig, sier Lyngvær.
HANS HOVEDHYPOTESE: – Base case er at Saudi-Arabia vil unngå å oversvømme markedet, sier analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets.
Stort utfallsrom
Konsensus for oljeprisen i 2025 ligger på 75 dollar fatet. Aksjesjef Jørgen Bruaset i Nordea Markets mener det er lett å tro at risikoen nå er på nedsiden av estimatene dersom Saudi-Arabia velger å åpne kranene. Samtidig skal man ikke glemme at nyhetsbildet også peker mot en bakkekrig i Midtøsten, mener han.
– Geopolitisk sett er det et stort utfallsrom for kommende år, sier Bruaset til Finansavisen.
Oljeaksjer har falt en del i forkant av artikkelen fra Financial Times. Han tror derfor at markedet allerede tar høyde for at konsensus er på etterskudd.
– Hvis du tar Aker BP som et eksempel, så handles aksjen allerede på en betydelig rabatt til underliggende verdier, selv om man skulle priset inn en langsiktig oljepris på godt under 70 dollar fatet.
Oljeprisen lå torsdag ettermiddag tett opp mot 72,50 dollar fatet, etter å ha vært så lavt rett over 70 dollar i morgentimene.
– Jeg vil argumentere for at prisingen i Aker BP impliserer en oljepris rett under 55 dollar fatet og det er ikke et likevektspunkt for industrien – det er neppe holdbart over tid, sier Bruaset.
Aker BP endte ned nesten 5 prosent på Oslo Børs torsdag, mens Equinor og Vår Energi falt 2,7 og 4 prosent. Selskaper som BW Energy og Panoro Energy falt også mye.
Bruaset mener årsaken til at Aker BP straffes hardest på børs ligger i selskapets høye andel investeringer i 2024, 2025 og 2026, noe som kan bety negativ kontantstrøm med lavere oljepriser. Det gir, ifølge han, økt usikkerhet rundt fremtidige utbytter.
Om man lander 2025 på et sted mellom 60 og 70 dollar betyr det fremdeles veldig god kontantstrøm for operatørene, mener Bruaset.
– Spesielt kan man trekke frem Vår Energi, som tross høyere produksjonskostnader enn Equinor og Aker BP, har sterk produksjonsvekst til å motsette noe av prisfallet, samt høy eksponering mot gass, og veldig lavt investeringsnivå de kommende årene. Her er det godt med rom for både god kontantstrøm fra drift og solide utbytter uten å strekke balansen, med mindre vi skulle se et ordentlig prissjokk, sier analytikeren.
DEKKER OLJEAKSJENE: Sjefsanalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets.
– Tjent med kortvarig sjokk
Bruasets analytikerkollega Tom Erik Kristiansen i Pareto sier til Finansavisen at forventet produksjon allerede overstiger global vekst i etterspørselen i første halvår av 2025.
– Går Saudi-Arabia for økt produksjon nå vil prisen falle mye, også fordi man er mer usikker på etterspørselen enn normalt, gitt utfordringene i blant annet Kina, sier Kristiansen.
I et slikt scenario er Saudi-Arabia tjent med et stort kortvarig oljeprissjokk – seigpining over tid gir ikke mening.
– Formålet fra deres side vil være å tvinge andre medlemmer av Opec til å bidra med kutt og faktisk levere på det de lover, som har vært en stor utfordring den siste tiden. Russland, Irak og De forente arabiske emirater har alle produsert mer enn de lovet i år, sier Kristiansen.
Lavere oljepris vil sette en brems i amerikansk landproduksjon, men der har veksten allerede avtatt mye.
– Saudi-Arabia trenger ikke å være redd for å miste markedsandeler til amerikanske landprodusenter på dagens oljepriser. Så formålet er å få resten av Opec til å bidra mer, sier Kristiansen.
Hans hovedhypotese er imidlertid ikke at Saudi-Arabia finner det hensiktsmessig å øke produksjonen mye nå, spesielt fordi Russland nå ser ut til å levere på kuttene de har lovet.
– Vi tror dette er en kjøpsmulighet i Aker BP og Vår Energi. Begge selskapene har solide balanser og produserer lav kostnad. Oppsiden og nedsiden er størst i Aker BP siden de har høyest andel oljeproduksjon sammenlignet med gass, og gjør store investeringer i ny kapasitet de neste to–tre årene. Equinor har fortsatt en sterk balanse, men lavere oljepriser vil putte press på kontantstrømmen i en periode der de har lovet høye investeringer i fornybart, sier Kristiansen.