Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Den store OLJE-tråden 🛢 2

En regional krig i Midtøsten vil nok pushe den godt opp igjen, kanskje?

Skal man tro ryktene vil den libanesiske hæren gå sammen med Hizbollah, samt at irakisk Shia-vennlig milits har meldt sitt engasjement.

Hvordan vil evt dette slå ut?

Hvis bruddet blir bekreftet ja. Er noen horisontale støtter der også. Brytes de er det fucked. :fire:

3 Likes
2 Likes
1 Like

https://www.dn.no/utenriks/asia/kina/india/proteksjonisme-og-eiendomskollaps-i-kina-holder-tilbake-asia-veksten/2-1-1714832

LFG :champagne:

BUZZ-DNB upgrades Okea to ‘buy’ on Yme divestment boost

** DNB hikes Okea <OKEA.OL> to “buy” from “hold”, citing the accretive sale of its stake in the Yme field, which positions the company for a recovery

** The Norwegian energy firm has divested its entire 15% interest in the Yme field to Lime Petroleum for $15.65 million, eliminating NOK 477 million in interest-bearing liabilities and reducing debt by around 15%, DNB notes

** The broker expects a NOK 150 million to NOK 250 million post-tax gain from the transaction, likely recognized by the end of Q4, boosting flexibility for a potential dividend restart

** “We believe this transaction marks the trough, and a likely dividend announcement in Q4 should set the stage for a recovery and narrowed NAV discount,” says DNB in a note

** Out of 6 analysts that cover Okea, four rate the stock “strong buy” or “buy” and ​two rate “hold”

** Including today’s movement, the stock has dropped by 19.55 % YTD

EIA (wk ending 20 Sept)

Crude: -4.471M

Cushing: 0.116M

Gasoline: -1.538M

Distillates: -2.227M

1 Like

Oljelager fortsetter å tappes, Kina stimulerer økonomien, krig og elendighet, uvær i USA, siste jeg så kazakhstan’s karachaganak field skal ha vedlikehold i over en mnd som betyr en måned med litt redusert produksjon.
Føler jeg får mer positive signaler for økt Oljepris en redusert oljepris, det virker ikke som det er så liten etterspørsel som eksperter vil ha det til.
Rentekutt i flere land bør føre til økt aktivitet, økt etterspørsel.
Kanskje vi må vente til etter valget i USA men plutselig kommer rekylen, det er min teori.

2 Likes
1 Like

Nesten perfekt test av bruddet som nå vel kan sies å være bekreftet. Hvis Saudi-Arabia gjør som de sier, så vil oljeprisen falle drastisk. Litt som forrige gang?

En joker i denne sammenhengen er Ukraina. De har ikke gjort noe med russisk oljeeksport, noe de svært lett kunne ha gjort ved å angripe oljeledninger og oljeterminaler i Svartehavet. De har ikke gjort det fordi det ville ført til høyere oljepriser for de som hjelper dem. Hvis de gjør det når oljeprisen bikker under 50$, så kan de fucke det til for Russland, samtidig som de hjelper oljeprodusenter i USA.

Russia exports its oil from the Black Sea terminal of Sheskharis, near Novorossiisk, while the Caspian Pipeline Consortium (CPC), handling around 1% of global oil, ships oil from the nearby terminal of Yuzhnaya Ozereevka.
CPC handled 58.7 million tons (1.2 million barrels per day) of oil from the terminal last year, while Sheskharis has annual capacity of 40 million tonnes (800,000 bpd).

Ukraina har tidligere slått til mot Novorossiysk med droner, så godt innenfor rekkevidde av våpen Ukraina har i dag.

Yuzhnaya Ozereevka og Sheskharis

https://www.reuters.com/markets/commodities/significance-black-sea-ports-russian-commodities-exports-2023-07-20/

4 Likes

Gir aksjetips etter oljesjokket

Saudi-Arabias sjokkbølge raserte oljeaksjer. Men fallet gir kjøpsmuligheter, mener aksjeeksperter, for nå prises en tungvekter til oljepris nesten 20 dollar under dagens nivå.

– I to år har vi sagt at end game i oljemarkedet er at Saudi-Arabia kommer til å sende en flodbølge gjennom markedet. Usikkerhetsmomentet er når denne kommer, sier analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets.

Han mener problemet til Saudi-Arabia er at oljeprisen har begrenset oppside så lenge det er 6 millioner fat i reservekapasitet i Opec. Grunnen er at markedet på de nivåene er godt dekket, selv om det skulle komme midlertidige bortfall av tilbud, samtidig som markedsbalansen har vært svak.

– Man har da et dilemma. Man kan skape lagertrekk ved å kutte produksjonen, men dette vil gjøre at reservekapasiteten øker, noe som demper effekten på oljeprisen.

Derfor klarer ikke Saudi-Arabia å få til begge deler, med mindre enten etterspørselen blir ekspepsjonelt sterkt, eller tilbudsveksten av olje utenfor Opec svekker seg.

– Etterspørselsveksten er grei, men viser ingen tegn til å være eksepsjonelt sterk. Da finnes det kun ett alternativ, og det er å ta tilbake markedsandeler, og gi et prissignal til andre tilbudskilder om å redusere tilbudet, sier Lyngvær.

Sender advarsel

Torsdag skrev Financial Times, med henvisninger til kilder, at Saudi-Arabia står klare til å øke produksjonen fra desember etter å ha holdt tilbake oljefat i en lengre periode. Lyngvær mener artikkelen fra Financial Times er Saudi-Arabias måte å sende en advarsel til sine medkompanjonger i Opec, som blant annet er Irak, Kasakhstan og De forente arabiske emirater, om at de må slutte å jukse og stille seg pent i rekke før Opec-møtet 30. januar. Oljekartellet har nemlig slitt med at flere av landene ikke overholder kuttene som lovet.

– Som vi vet ble tilbakerullingen av kuttene på 2,2 millioner fat pr. dag utsatt til desember – like i etterkant av neste Opec-møte. Dette er nok ikke tilfeldig, sier Danske Bank-analytikeren.

– Jeg tror fortsatt at base case er at Saudi-Arabia vil unngå å oversvømme markedet, og vil gjøre alt i sin makt for å gjøre dette på en sivilisert måte. Det er dette tilbakerullingen handler om. Årsaken er at de vet at amerikansk landproduksjon i dag er langt mer robust enn hva de var under forrige volumkrig.

Amerikanske landprodusenter har halvert nettogjelden, økt produksjonen betydelig, blitt lønnsomme og blitt konsolidert av de store lete- og produksjonsselskapene.

– Saudi-Arabia vet at en slik volumkrig vil potensielt kunne bli langvarig, sier Lyngvær.

HANS HOVEDHYPOTESE: – Base case er at Saudi-Arabia vil unngå å oversvømme markedet, sier analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets.

Stort utfallsrom

Konsensus for oljeprisen i 2025 ligger på 75 dollar fatet. Aksjesjef Jørgen Bruaset i Nordea Markets mener det er lett å tro at risikoen nå er på nedsiden av estimatene dersom Saudi-Arabia velger å åpne kranene. Samtidig skal man ikke glemme at nyhetsbildet også peker mot en bakkekrig i Midtøsten, mener han.

– Geopolitisk sett er det et stort utfallsrom for kommende år, sier Bruaset til Finansavisen.

Oljeaksjer har falt en del i forkant av artikkelen fra Financial Times. Han tror derfor at markedet allerede tar høyde for at konsensus er på etterskudd.

– Hvis du tar Aker BP som et eksempel, så handles aksjen allerede på en betydelig rabatt til underliggende verdier, selv om man skulle priset inn en langsiktig oljepris på godt under 70 dollar fatet.

Oljeprisen lå torsdag ettermiddag tett opp mot 72,50 dollar fatet, etter å ha vært så lavt rett over 70 dollar i morgentimene.

Jeg vil argumentere for at prisingen i Aker BP impliserer en oljepris rett under 55 dollar fatet og det er ikke et likevektspunkt for industrien – det er neppe holdbart over tid, sier Bruaset.

Aker BP endte ned nesten 5 prosent på Oslo Børs torsdag, mens Equinor og Vår Energi falt 2,7 og 4 prosent. Selskaper som BW Energy og Panoro Energy falt også mye.

Bruaset mener årsaken til at Aker BP straffes hardest på børs ligger i selskapets høye andel investeringer i 2024, 2025 og 2026, noe som kan bety negativ kontantstrøm med lavere oljepriser. Det gir, ifølge han, økt usikkerhet rundt fremtidige utbytter.

Om man lander 2025 på et sted mellom 60 og 70 dollar betyr det fremdeles veldig god kontantstrøm for operatørene, mener Bruaset.

– Spesielt kan man trekke frem Vår Energi, som tross høyere produksjonskostnader enn Equinor og Aker BP, har sterk produksjonsvekst til å motsette noe av prisfallet, samt høy eksponering mot gass, og veldig lavt investeringsnivå de kommende årene. Her er det godt med rom for både god kontantstrøm fra drift og solide utbytter uten å strekke balansen, med mindre vi skulle se et ordentlig prissjokk, sier analytikeren.

DEKKER OLJEAKSJENE: Sjefsanalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets.

– Tjent med kortvarig sjokk

Bruasets analytikerkollega Tom Erik Kristiansen i Pareto sier til Finansavisen at forventet produksjon allerede overstiger global vekst i etterspørselen i første halvår av 2025.

– Går Saudi-Arabia for økt produksjon nå vil prisen falle mye, også fordi man er mer usikker på etterspørselen enn normalt, gitt utfordringene i blant annet Kina, sier Kristiansen.

I et slikt scenario er Saudi-Arabia tjent med et stort kortvarig oljeprissjokk – seigpining over tid gir ikke mening.

– Formålet fra deres side vil være å tvinge andre medlemmer av Opec til å bidra med kutt og faktisk levere på det de lover, som har vært en stor utfordring den siste tiden. Russland, Irak og De forente arabiske emirater har alle produsert mer enn de lovet i år, sier Kristiansen.

Lavere oljepris vil sette en brems i amerikansk landproduksjon, men der har veksten allerede avtatt mye.

– Saudi-Arabia trenger ikke å være redd for å miste markedsandeler til amerikanske landprodusenter på dagens oljepriser. Så formålet er å få resten av Opec til å bidra mer, sier Kristiansen.

Hans hovedhypotese er imidlertid ikke at Saudi-Arabia finner det hensiktsmessig å øke produksjonen mye nå, spesielt fordi Russland nå ser ut til å levere på kuttene de har lovet.

– Vi tror dette er en kjøpsmulighet i Aker BP og Vår Energi. Begge selskapene har solide balanser og produserer lav kostnad. Oppsiden og nedsiden er størst i Aker BP siden de har høyest andel oljeproduksjon sammenlignet med gass, og gjør store investeringer i ny kapasitet de neste to–tre årene. Equinor har fortsatt en sterk balanse, men lavere oljepriser vil putte press på kontantstrømmen i en periode der de har lovet høye investeringer i fornybart, sier Kristiansen.

1 Like

Slutten på opec?

Dallas FED gjennomfører hvert kvartal en spørreundersøkelse i olje- og gassbransjen i sitt FED-distrikt.
En liten update på hva vi snakker om her:

  1. FED - Federal reserve, enheten som setter USA sitt rentenivå har 11 økonomiske distrikter, hver med sitt “voting member”, Dallas FED er et av de:
    image
  2. For olje- og gassbransjen omfavner det den desidert største om mest-produserende området; Permian, men også Eagle Ford og Haynesville, mao brorparten av den amerikanske olje og gass-industrien
    image

Mao er Dallas FED sin bransje-undersøkelse utført 11. til19. september et viktig termometer på hva som skjer.

Det jeg ønsker å belyse er det høye og økende kostandsnivået i US shale, representert av følgende figur gjeldende fra april 2024, dvs 1Q2024.

Fra undersøkelsen viser det at marginene er under kraftig press. Følgende er utklipp fra artikkelen i starten av dette innlegget:

Jeg synes dette tyder på at kostnadsnivået øker ytterligere, og at om WTI-prisen holder seg på dagens nivåer, eller skulle falle ytterligere kan tilbudet av US shale falle kraftig når man vet at bransjen krever “drill baby drill”, ref følgende kurve på livsløpet av produksjon for shale oil:

Nei, Saudi Arabia som sier til resten av OPEC at hvis de ikke oppfører seg, så får de svi.

En oljepris på rundt 60 dollar vil først og fremst knekke US shale oil, som har en kostpris på minst 60 dollar. selvsagt trenger Saudi-Arabia en høyere pris for å balansere sitt:

image

Og IMF advarer:

image

Men Saudi-Arbaia har lav produksjonskostnad:
image

Og kan ta grep om de ser det formålstjenelig.

Også Russland kan klare å balansere sitt budsjett med priser på 60-tallet, følgende artikkel er fra 24. september 2024:

image

Og har en produksjonskost på ca 44$.

Jeg tror at Saudi-Arabias nye toner er siktet på å knekke US shale oil. Ser man på kostnadsnivået virker det logisk.

Det er forskjell på å stramme inn budsjett, og sett i gang prosjekter som er ulønnsomme.

Jeg tror også at det olje- og gassprodusentene svarer på i FED Dallas sin spørreundersøkelse om forventet pris på olje om 2 år og 5 år ikke bare er en indikasjon på hva de tror, men også hva de trenger for å være lønnsomme:

Akkurat nå ligger break even i Permian på 60-70 dollar fatet.

Jeg er uenig, hvis olje-analyikerne hadde fulgt med så hadde han kanskje sagt at konsolideringen er oppkjøp av selskaper med gamle produksjonsbrønner med lavere enhetskostnad. Det skal pumpes tomme og overskuddet deles ut til aksjonærene. De har ikke til hensikt å sette i gang nye prosjekter.

EDIT:

Fra juni i år:

Tror det er et uttrykk som heter “håpet er lysergrønt”, og at bransjem får en ny vår

image

Men som olje-analytikeren burde skjønne så krever det oljepriser på 80-tallet, og oppover.

Ukraina er en joker i så måte. Det vil være en fordel for dem at USA opprettholder sin produksjon mens Russland mister markedsandeler. De vil ha lite problemer med å sørge for at Russland mister markedsandeler. De har bare ikke villet øke oljeprisen for USA og EU.

Btw, hvis du tror er marked med overskudd av olje stopper på 60$? Vel, jeg har bare null tro på det. 2m ekstra fat olje om dagen er nok til å fucke til hele balansen.

Det virker som mange tror at problemstilling og plan for hvordan USA kan opprettholde sine markedsandeler i oljeproduksjon, og samtidig strippe Russland for sine markedsandeler kan være den samme i 2024 som det den kunne se ut til å være i 2022.

Det er den ikke, i det hele tatt !

Det kan illustreres med produksjonskostnader fra Bakken i Nord Dakota, det produksjons-kost har doblet seg:

Den grønne pilen tegnet inn er hvordan beslutningstagere og politikere kan ha sett for seg kostnadsbasen til US Shale i 2022, og kanskje et stykke inn i 2023 også.

Forøvrig har Permian hatt samme utvikling.

I 2022, og kanskje ut i 2023, kunne det med forestillingen man på det tidspunktet hadde om kostnadsnivå på US shale oil tenkes at å få prisen ned på olje ville skade Russlands økonomi, og gitt markedsandeler til USA.

I 2024 så er det opplagt at en lav oljepris vil gjøre at nye prosjekter med US shale ikke vil bli igangsatt, og med årlig fallrater på US shale på over 40% uten ny produksjon vil USa miste masse markedsandeler med lav oljepris.

Nemlig, Saudia Arabia kan nå slå 2 fluer i 1 smekk; disipliner sine OPEC-kompanjonger, og knekke US shale oil.

1 Like