Da spør jeg hvor pengene kommer fra, kan ikke forstå at det er et 0-sumspill. Men de forklarer det jo rett fram i artikkelen du lenket “Denne kraften må leveres eller taes i mot. Alle som handler kraft hos oss må ha en balanseavtale med Statnett. Det vil si at de må levere og ta i mot den kraften de har kjøpt eller solgt. Det finnes derfor marginal muligheter til å spekulere i det fysiske kraftmarkedet.”
"Samtidig foregår det også handel om strømmen et annet sted, på Nasdaq’s Nordic Power Market. Selv om handelen der tar utgangspunkt i det som skjer på Nord Pool, er det ikke det samme markedet.
– Det finansielle markedet handler ikke om den fysiske strømmen. Det handler om verdipapirer. I det finansielle kraftmarkedet kan markedsaktører prissikre seg mot bevegelsene i det fysiske kraftmarkedet. Det vil si at man kan kjøpe fremtidige langtidskontrakter, men disse innebærer ikke en fysisk leveranse av kraft, sier Johansen.
På dette finansielle markedet kan den samme strømmen handles «flere ganger» frem til strømmen faktisk leveres på Nord Pool.
Merk at det fysiske markedet Nord Pool fungerer helt uavhengig av det finansielle."
Så prisene settes i forkant på Nasdaq Power Market basert på tilbud/etterspørsel på sikringer, og kontraktene dekkes i Nord Pool markedet. Så det har direkte påvirkning på budene på strømmen her.
Viktig å huske på at dette er skrevet av en talsperson for Nord Pool, så de sklir lett over det at det er et faktum med å si det på en fin måte. Teknisk sett er de to markedene ikke koblet sammen, men aktørene fra Nasdaq Power Market påvirker prisen via en feedback loop av forventet framtidig strømpris og dermed prisen for å sikre seg i det markedet, samt spekuleringen i markedet som øker prisen. Det påvirker direkte etterspørselen i form av prisen aktørene er villige til å betale for strøm i dag, på bakgrunn av hva som har skjedd i Nasdaq Power Market før.
Jeg trekker slutningen om at dette er en artikkel som vil være så skånsom som mulig for Nord Pool på bakgrunn av dette. Den importerte strømprisen overses, og fokus settes på risiko(som like gjerne kan dekkes av utbygging her hjemme) og et av motargumentene får fokus:
"Mange mener at Norge med våre naturlige kraftressurser i større grad burde beholde mer av strømmen her hjemme, istedenfor å selge den til utlandet når vi har overskudd. Johansen mener det er feil.
– Vi tjener på å være en del av et større strømmarked. I enkelte år med veldig lite regn er vi ikke selvforsynte med kraft i Norge. Da er vi helt avhengige av å importere for å dekke forbruket vårt. Hvis vi ikke skulle importert måtte vi gjort store investeringer for å være selvforsynt til enhver tid. Man glemmer denne problemstillingen litt, sier Johansen."