Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Opsjoner

Jeg antar du mener derivater generelt. Så vidt jeg vet kan man handle en del på de fleste vanlige børser som Nordnet, Pareto osv, men du må kanskje gå gjennom et spørreskjema for å få tilgang.

Når det er sagt vil jeg anbefale følgende (fra min veldig begrensede erfaring):

  1. Vær kortsiktig.

  2. Ikke vent til opsjonen går ut så du kan kjøpe/selge underliggende. Jeg vet ikke om det stemmer, men jeg antar at de som utsteder derivatene har en del penger på spill og er interessert i å påvirke kursen når utløpstiden nærmer seg.

  3. Vær obs på gebyrer osv.

Jeg har brent meg et par ganger: det jeg trodde skulle bli en pen gevinst endte med å bli mye mindre enn jeg trodde.

Dette er et spennende marked som jeg selv har lyst til å bli bedre kjent med men hysk at du spiller mot de store gutta/bankene, og de spiller for å tjene penger på sånne som deg og meg.

3 Likes

Tusen takk for responsen! Helt riktig det du sier. Høy risiko i dette her, noe som jeg er klar over.

Ja, jeg snakker om derivater generelt, men det er spesielt opsjoner jeg vil handle med. Er ikke kjent med Pareto, men Nordnet tilbyr bare opsjoner på det nordiske markedet. Dette passer ikke meg siden jeg hadde tenkt på aksjer som AAPL, osv. I tillegg er ikke Nordnet så brukervennlig når det gjelder osjonshandel.

Prøvde å registrere meg hos TD Ameritrade, men sliter med å fylle ut “fw8ben”-skjemaet. En del andre meglere som aksepterer bare borgere i USA.

1 Like

1 Like

Veldig morsomt. Trodde det var et seriøs forum her…

1 Like

Hehe i helgene er forumet hakket mer humoristisk enn vanlig.
Opsjoner er diskutert andre steder her inne.
Ser du inne i krakk tråden og på makro tråden har jeg diskutert mitt opplegg og mine tanker.
Dessverre har jeg ikke noe å bidra med når det kommer til amerikanske opsjoner, har forsøkt finne det. Men de jeg fant var elendig priset, tar derfor heller svensk børs.

1 Like

Du får ha meg unnskyldt det blide jeg la inn var fra ett forum kalt wallstreetbets. Her diskuteres opsjoner veldig hyppig, og folk forteller anonymt hvor mye de har tjent eller tapt på posisjonene sine.

Men over til det du spør om


I Norge kan man blant annet handle via Nordnet, under forutsetning om at man har en tilleggsavtale. Opsjonsprisingen var tidligere meg bekjent veldig høy, men det har blitt bedere den seneste siden.
Opsjonsmarkedet i Norge virker å være veldig lite sammenlignet med USA.
Her er en oversikt over noen av meglerne man kan benytte seg av i usa


Deribit er en tilbyder av opsjoner på bitcoins. Denne siden har, dog relativt dyre opsjonspriser
Også relevant
Option strategies

Hvis du vil danne deg ett inntrykk av prisene i usa har yahoo finance oversikt over forskjellige opsjonspriser, der du kan se på de forskjellige forfallsdatoene

Lite utdrag fra wikipedia

Opsjonstyper
Kjøpsopsjon
Dersom markedsverdien på det avtalte tidspunkt er høyere enn den avtalte prisen i opsjonen, vil opsjonshaveren kunne kjøpe til den fastsatte, lavere prisen, og dernest videreselge til markedspris, og dermed innkassere en gevinst. Dersom prisen er lavere enn prisen i opsjonen, lar opsjonshaveren normalt være å realisere opsjonen.

Dette er mest aktuelt ved verdipapirer og varer.

Salgsopsjon
Dersom markedsverdien på det avtalte tidspunkt er lavere enn den avtalte prisen i opsjonen, vil opsjonshaveren kunne kjøpe til markedspris og dernest selge til den fastsatte, høyere prisen, og også innkassere en gevinst. Dersom markedsprisen er høyere enn prisen i opsjonen, blir opsjonen ikke realisert.

Dette er mest aktuelt ved verdipapirer og varer.

Covered call
Opsjonstrategi som ved å utstede calls på de aksjene man har, dekker posisjonen sin. Utøves opsjonen møter man kravet om å overlevere de aksjene man allerede har.

Europeisk opsjon
Europeiske opsjoner skiller seg fra andre opsjonstyper ved at de bare kan utøves på forfallsdatoen.

Amerikansk opsjon
En amerikansk opsjon kan utøves på et hvilket som helst tidspunkt frem til forfallsdatoen. Finansielle opsjoner som handles ved de fleste europeiske og amerikanske børser er amerikanske.

Bermudaopsjon
En opsjon som kan utøves på forfall og bare noen bestemte datoer før forfall.

Binær opsjon
En form for opsjonshandel forbundet med høy risiko,[1] ofte gjennom utenlandske selskaper. Flere organ, inkludert Økokrim, advarer mot handel med binære opsjoner.[2]

Den engelske wikipediasiden finner du HER

Det er også mulig å benytte seg av Plus500, vet de en gang i tiden tilbyde månedsopsjoner på FAANG aksjene. Dog er det sannsynligvis dårligere enn du får i USA.

En siste ting det er viktig å være klar over når det kommer til opsjoner er IV ( implied volatility). Dette er det man på norsk kaller opsjonspremien

Det finnes også mye engelsk litteratur på Amazon

2 Likes


kudos til han som skrev innlegget :slight_smile:

4 Likes

Se her ja :+1:Bra innlegg. Viktig å få frem at opsjoner kan gjøre så mange ulike ting. Spesielt det at man faktisk kan tjene penger selv om markedet går sidelengs.

" I stedet skaffet jeg meg konto hos TDAmeritrade på deres fantastiske plattform Thinkorswim. Det er rett og sett en helt annen verden. Markedet er likvid. Du får allverdens statistikk til å hjelpe deg med handlene. Og platformen er tilrettelagt for avanserte opsjonsstrategier"
Jeg må sjekke ut linken og lage meg konto.
Er enig med han at det norske opsjonsmarkedet suger. Så om en skal gjøre profesjonelle strategier som han nevner må det nesten gjøres på et mer likvid marked.

3 Likes

r/wallstreetbets

2 Likes

Takk for Kudos :slight_smile:

4 Likes

Velkommen til Tekinvestor :slight_smile:

Jeg handler litt med opsjoner hos Nordnet, men utelukkende med “Hjulet”-strategien (beskrevet i artikkelen), hvor jeg selger enten enkeltstående calls eller puts.
Men hvis man skal lage spreads, hvor man både kjøper og selger opsjoner samtidig, blir det ganske vrient. Jeg bruker for eksempel rett som det er en strategi som heter Iron Condor, som er satt sammen av 4 ulike opsjonskontrakter.
På Thinkorswim kan jeg handle hele pakken i en runde - og jeg får samlet pris på hele min Iron Condor. Samlet kurtasje (etter at jeg har forhandlet min pris ned) er 4 dollar - eller rundt 35 kroner.
På Nordnet er kurtasjen 49 kroner per kontrakt - eller 196 kroner for min Iron Condor på 4 kontrakter. Og det samme når jeg stenger posisjonen.
I tillegg må jeg hos Nordnet handle de fire kontraktene en av gangen…og dermed blir det umulig på forhånd å vite hvilken pris jeg ender med samlet.
Så den slags strategier fungerer rett og slett ikke.
Etter min erfaring.
Hører gjerne hvilke erfaringer andre har her!

5 Likes

Sweet link @UNO, takker.
Lurte en stund på om det var jeg som ikke forstod noe mtp prisingen av opsisjonene på nordnet… Blir nok Ameritrade-konto på meg :slight_smile:

1 Like

Tar opp en gammel tråd som blir lite snakket om i det norsk aksje markedet, vil tippe mest fordi markedet i Norge er så lite for det :slight_smile:

Jeg mener selv at vi nærmer oss et bear-marked på Oslo børs. Har vært veldig god stemningen de siste mnd. med rekord omsetning av aksjer, tilskudd av nye selskap og det grønne skiftet, men ser ut til at det begynner å svartne litt nå mtp. corona situasjonen som ikke blir noe bedre, bare verre.
Dette i tillegg til et presidentvalg som kan slå begge veier skaper uro i markedet.

Alt dette er slik jeg ser det fra min side, men dere må selv velge å stå for deres egne valg og tanker. Ville bare få ut mine tanker om dagens situasjon :slight_smile:

Over til tråden, jeg har solgt store deler av mine aksje portefølje og sitter igjen med cash. Tenker å kjøpe salgs-opsjoner i det norske markedet, men utvalget er begrenset.

47ff418fb7f9c470195fc1873c3eddd5

  • noen ekstra som jeg ikke fikk innpå screenshoten.

Hva tenker dere er best valget av disse? Ser mest på REC da den har økt ganske mye (og med god grunn, sier ikke noe på det), men er suspekt for gevinstsikring samt makro.

Har ingen kommentar til kva selskap du skal shorte.
Men eg ville jo helst kjøpt noken opsjonar med lav IV. og evt. kjørt noken bear put spreads (Debit spread).

(Er ikkje kjent med opsjonsprisinga på Oslo børs).

1 Like

Er ikke kjent selv med Oslo børs, så håpte noen her som har drevet med opsjon handel i det siste kunne kommet med litt info :slight_smile:

Skal se litt nærmere på debit spread. Virker som nordnet har litt høy spread på kjøp/salg etter min smak på sine produkter. Vet ikke om det er andre meglerhus som driver med opsjon handel i Norge for sammenligning?

Trur Nordnet har best kurtasje, det er forøvrig opsjonar lista på Nasdaq OMX (viss det er relevant for deg.)
Elles vil eg tru dei fleste meglerhus tilbyr det.

Du kan kjøpe opsjonar på indekser hos IG. Men eg synst ikkje plattformen egnar seg til strategiar som innebærer sal av opsjonar.

Noen som vet om en bra platform for opsjonshandler, som dekker råvarer og aksjerog som har lav kurtasje og hvor handelsplatformen også er bra? Har sett at Saxobank virker litt lovende…

Kanskje denne fra linken til UNO
https://www.tdameritrade.com/home.page

1 Like

Har du brukt den @UNO? Hvordan blir selvangivelsen ved å trade på en sånn plattform? Det er det som holder meg mest tilbake…

1 Like

Bruker saxo pdd. Tror nok noen av de amerikanske plattformene er bedre. Men saxo fungerer for meg

1 Like