Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

PCI Biotech - Småprat (PCIB)

Håper noen fagpersoner kan besvare dette. @Bra_Britt ?

Slik jeg forstår inndelingen er dette pasienter med gallegangskreft uten noen oppdeling i de forskjellige undertypene av gallegangskreft, men at pasientene er gruppert etter hvor det er funnet metastaser, altså spredning. Gruppene som du refererer til har altså spredning, men på ulike måter. Den første gruppen til andre indre organer, den andre gruppen til lever og den tredje gruppen bare til lymfesystemet.

Jeg tror derfor ikke denne inndelingen sier noe om hvor mange extrahepatic pasienter AZ har i sin studie. Har prøvd å finne artikkelen, men finner ikke noe gratis om dette nå…

9 Likes

Slik forstår jeg også det. Dessuten; i AstraZenecas sekkestudie inngår også kreft i galleblæra. Det spennende her er hva AZ sin løsning kan hamle opp med innenfor extrahepatisk CCA.

8 Likes

Gratulerer til radforsk selskapet tidligere Vaccibody! Det viser hvor potent biotek er ved avtaler. Dagens avtale økte selskapets verdi med noen milliarder på EN dag.

Norsk biotek i verdensklasse. Håper og tror på en knippe radforsk selskap til vi gjøre storeslem internasjonalt med avtaler :pray::bomb:

Som artikkelen påpeker. Nesten ingen hadde hørt om eller tro på mRNA teknologien inntil nylig. Nu mener flere at det kan løse tilnærmet «alt». At PCI Biotech har så mye etablert forskning og resultater og IPR innen mRNA feltet er fort vekk kanskje gullgåsa :star_struck:. Per nu prises dette hos PCIB til 0 kr…?
Kanskje det lykkes med en avtale her med Olix Pharmaceuticals :crossed_fingers::pray:. Da blir det prising av IPR og PCIB teknologien :bomb::pray:

By Tim Smedley
23rd November 2021
Until recently most people had never even heard of mRNA vaccines. Now scientists believe they may be the key to solving a wealth of health problems.

Now, “the whole field of mRNA is just exploding. It’s a game changer in medicine,” she says.

Jeg er rimelig sikker på at det internasjonale biotek miljø virkelig har fått øynene opp for radforsk paraplyen. Jeg tror norsk biotek er skikkelig undervurdert :pray:. Men det løsner (se Vaccibody). Ultimovacs eminent og har fått noen milliarder i mcap. Photocure med CF også noen milliarder i mcap. Arcticzymes nesten 5 milliarder i mcap! Norsk biotek :star_struck:

4 Likes

Jeg klarer ikke å se utviklingen for Vaccibody som noe postivt for PCIB. Jeg vet ikke stort om hverken Vaccibody eller Ultimovacs. Men det jeg har fått med meg er et inntrykk skapt av at disse selskapene nærmest skal “løse kreftgåten” ved å tilby vaksine for nær sagt enhver tenkelig form for kreft. Vet ikke i hvilken grad dette skyldes ledelsen i selskapet selv, investorer og medier, men det er inntrykket jeg har og jeg ser liten grunn til å tro at det ikke forholder seg slik for de aller fleste andre. Klarer man å tiltrekke seg store investorer med den “visjonen” så betyr det selvsagt også bedre tilgang på kapital, enda flere følger på bjellesauene osv. Når så den lille norske andedammen preges av manglende kunnskap og interesse for denne sektoren, ja da forverres et nullsumspill for andre. At Gjelsten har endt opp med nesten tyve prosent i Ultimovacs er vel strengt tatt en tilfeldighet. Hadde ikke faren hans fått kreft, da var han vel neppe blitt aksjonær der.

1 Like

Internasjonalt gjøres store avtaler og biotek selskap har enorme mcap verdier. Ikke det minste rart om norsk biotek med gode resultater også fra klinisk (til og med preklinisk innen eks mRNA prises i tilfeller til milliarder usd) skal kunne nærme seg internasjonal prising .

Norsk biotek er ikke mer nisser enn internasjonale biotekselskap :sweat_smile:. Nei, jeg tror dette KAN være en av Norges nye store næringer!

Og at Vaccibody etablerer enorme verdier har i mine øyne selvsagt også betydning for verdsettelse av andre radforsk og norske biotekselskap! Slike klynger har stor verdi i andre land, hvorfor ikke Norge. Vi er ikke såå nisser :joy:

Noen teknologier er plattform teknologi med enormt bredt nedslagsfelt. Slik er der også med PCIB plattformen TyrionIV og andre har vært inne på det tidligere. Per nu ser jeg også selvsagt utfra mcap PCIB at «ingen» har tro på PCIB suksess. Men jeg TROR markedet tar styggelig feil :pray:

4 Likes

Mitt inntrykk er nettopp at “vi” er akkurat det. Det stemmer ihvertfall bra med det professor Torger Reve og førsteamanuensis Amir Sasson hevdet for noen år siden etter å ha forsøkt å se nærmere på fremtidige “vinnernæringer” i Norge

De som ikke nådde opp. Professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI har funnet frem til Norges vinnernæringer. De mest spennende fremtidsmulighetene ligger kanskje i de nye fremvoksende kunnskapsnæringene. Reve og Sasson heller malurt i begeret til de som tror Norge har store muligheter til å lykkes her. – Norge er et næringsfattig land som har små muligheter til å lykkes i kommersialiseringsfasen i de nye kunnskapsnæringene, uansett hvor langt fremme vi ligger innen forskning og utvikling. Det er bare på noen få spissområder hvor Norge har noen internasjonal FoU-posisjon som det er verdt å skryte av, mener Reve. Helse og bioteknologi representerer en av de store globale vekstsektorene i årene som kommer. BI-forskerne stiller nå spørsmål om de norske biotekbedriftene klarer seg når de ikke har noen markedsmessig eller kapitalmessig drakraft fra andre næringer i Norge. – Vi kommer til å utvikle nye, avanserte kunnskapsbedrifter for utenlandske eiere, slik vi har gjort innen IT og farmasi, spår Reve og Sasson. Tre globale vinnernæringer

Jeg har sitert dette noen ganger i løpet av de fem årene jeg selv har vært aksjonær i PCIB. Og jeg gjør det ikke fordi jeg ikke har tro på både teknologien og at det sannsynligvis vil “gå bra til slutt”. Men tilgang på kapital spiller en rolle, for å si det forsiktig. Og den såkalte “spydspissen” som gallegangsstudien er for PCIB, den virker ihvertfall for meg som mest som noe man har valgt fordi det ikke har vært penger til stort mer. Så er det i og for seg positivt for slike som meg. Jeg får en mulighet til å eie en mye større andel enn om selskapet hadde hatt en tilgang på kapital som jeg på den andre siden tenker at det burde hatt. Senest nå under pandemien kom det jo også frem at man har måttet nedprioritere to av “bena”. Ville det skjedd om det for noen år siden var kommet inn en som Gjelsten med haleheng ? Og slikt påvirker også muligheten for avtaler eller ihvertfall hvor lenge man må vente før det endelig “løsner”.

7 Likes

Gode poeng! Men ser en på flere av norske biotekselskap har nu flere nærmet seg 5 milliarder i mcap og Vaccibody troner toppen med et par titalls milliarder. Det er allerede skapt store verdier OG mulig løsninger for pasienter fra norsk bioteknologi.

Det er også en underskog av mindre biotekselskap i Norge som raskt KAN oppleve suksess og igjen økt markedsverdi. Det vil være naivt å tro at det er noe som er 100% sikkert også når en skal synse om en bransje og et marked, men at store biotekselskap / BP nu tar lodd i norsk biotek vil alt annet likt tilføre oppmerksomhet og ressurser/avtaler/samarbeid/midler til norske selskap. Klyngen radforsk og portefølje bedriftene har nu sikkert ATTENTION! Og det kan være vært en neve dollars?

Både Bayer (Algeta) og Vaccibody har øket stab i Norge. Jeg tror virkeligheten er mer balansert enn det du henviser til. Men sikkert slik at internasjonale aktører vil investere i Norge om results er gode og bedre enn SoC og dagens løsninger! Det tror jeg vi skal være glad for og kanskje det også bidrar til raskere utvikling av norsk biotek! Jeg vil tro Oljefondet har store investeringer i nordisk biotek og BP :wink:. Proteksjonisme skaper ikke internasjonale vinnerbransje!

4 Likes

Gode refleksjoner! Det stemmer nok bra med at de satser på å være et plattformselskap som skal lisensiere ut teknologi. Hadde de hatt større tilgang på penger så hadde de nok satset på å levere produkter innenfor alle bena og dratt de helt ut til markedet. Jeg tenker at med fimaChem så kan de potensielt i fremtiden sikre seg inntekter som de kan bruke til å forske på og utvikle den øvrige leveranseplattformen.

Men valget av gallegangskreft innen fimaChem tror jeg skyldes andre faktorer også.

  1. Det finnes ingen godkjent behandling for akkurat den valgte indikasjonen (BILE DUCT CANCER — PCI Biotech). Hvilket tror jeg vil veie opp for at selve behandlingen er noe upraktisk sammenlignet med feks. å ta en sprøyte/pille.
  2. De vil redusere risikoen for at studiet må avbrytes, slik det gjorde for hode-nakke. (Update on the ENHANCE study — PCI Biotech)
  3. Det er en indikasjon som kan belyses.
  4. Standardbehandlingen er cellegift i enkelte regioner (BILE DUCT CANCER — PCI Biotech). Og cellegift har god synergi med fimaChem.

Hadde de hatt ubegrenset tilgang på penger (finnes det?), så hadde det likevel ikke vært sånn at de hadde startet urimelige studier. De som sitter på pengene vil forvente og kreve pengene brukes fornuftig.

6 Likes

Seems that Vaccibody rally triggered interest in some of the other Norwegian Biotech companies as well…

Pci Biotech, Ultimovacs +7 kr and Nordic Nanovector +0,60 kr suddenly in +

All of the mentioned above companies, known as radforsk portfolio companies…

4 Likes

Det var da veldig. La oss diskutere selskapet :+1:

20 Likes

Takk for at du tok frem feiekosten @laplagam :slightly_smiling_face:

La oss alle gjøre en bedre jobb med å feie for egen dør og huske på forumreglene :wink:

4 Likes

Førstkommende fredag 26.11: PhD med medisinX blir offentlig.

Hvem eier den hemmelige medisin x?

https://forskningsprosjekter.ihelse.net/prosjekt/2016023

«I 2019 rapporterte vi også lovende resultater som viser at lysaktivering av PCI-fotosensitiseren TPCS2a/fimaporfin i kombinasjon med legemiddel X (på dette stadiet vil vi ikke oppgi navn da prinsippet vurderes for patentering) fører til kraftig hemming av vekst og økt drap av tykktarm- og brystkreftceller. I 2020 ble dette arbeidet bekreftet i en xenograft musemodell og arbeidet er nå i sluttfasen og vil bli sendt inn for publikasjon. Medisin X benyttes klinisk og testes ut som en lovende behandling av ulike kreftformer. Relevant for oss er at medisin X har vist seg å gjøre kreftstamceller mer sensitiv til ulike kreftterapier».

52 Likes

@lenny Hvor står at 26/11 er publikasjons datum (link) ?

Det står på TI. Så velger du om du stoler på meg.

4 Likes

Men altså… det er jo helt vanlig at deler av eller hele doktorgraden kan unntas offentligheten om den inneholder nasjonalt sensitiv eller bedriftssensitiv informasjon. Bare til opplysning.

2 Likes

Kanskje det.

1 Like

Ihvertfall ikke noe selgerpress i aksjen i øyeblikket. Selgerne legger seg tålmodig en krone over kjøperne.

1 Like

noen spesielle fundamentale grunn for at kursen stiger 7%?

1 Like

Se på omsetningen…
image

2 Likes

Kurs nu 14,5 kr……Fra topp 86 kr (Juni 2020)……kanskje det er svært lite som skal til for en reprising og rekyl?

Fra den tid AZ samarbeid avsluttet. Jobber fortsatt godt sammen med presentasjon av results og kommende publikasjon. Etablert flere samarbeid siden som med Olix. Bedret IPR med flere patenter. Forsinket RELEASE grunnet pandemi. Jobber med løsninger FDA/EMA. Det er ønsket Asia partner her for kommersialisering mm.
Det er ventet tilbakemelding IDMC før nyttår.

5 Likes