Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Rettigheter/lovlighet rundt verdivurdering ved oppkjøp i unotert selskap?

Har en mikroskopisk post i et unotert selskap, hvor følgende scenario utspiller seg.

Holding X eier 90% av Selskap Y. Resterende aksjer er fordelt på småaksjonærer. Virker som at Holding X har noen ansatte og driver med IT tjenester samtidig, altså at det er noen verdier der utover eierskapet i Selskap Y.

Et annet selskap har lagt inn et samlet bud på Holding X og Selskap Y. Selskap Y har blitt truffet hardt av Corona ++, så det må enten ny kapital inn snart ellers så er det kroken på døra. Et salg er derfor sikkert en grei løsning. Aksjonæravtalen har medsalgsplikt/rett, så gitt at Holding X stemmer ja, så blir resten med.

Så til det jeg lurer på. Selskapet som har lagt inn budet har ikke spesifisert noen verdifordeling på Holding X og Selskap Y. Er det da fritt opp til Holding X å fastsette verdifordeling, siden de er største aksjonær i Selskap Y, selv om de har en klar egeninteresse i å gi Holding X høyest mulig verdi? Eller har vi små krav til innsyn i regnskap til begge selskap og være med på vurderingen, evt. stille krav om at en uavhengig aktør må vurdere saken?

Innsatsen her er neglisjerbar, så bryr meg egentlig ikke så mye hvordan det går akkurat i denne saken. Mer interessert i hvor hardt største aksjonær kan rævkjøre småaksjonærene i slike situasjoner.

Setter stor pris på alle innspill :slight_smile: