Lager en tråd hvor vi kan diskutere rettssak, i hovedsak og første omgang hvordan rettsaken mot tidligere annsatte i Funcom påvirker aksjen og hvordan utfallet blir. Det er et hett tema og kan hjelpe mange her inne og formidle tanker, tvil og god tro. Gjerne legg inn lignende saker og sammenligninger.
Her er to artikler
Funcom er ingen part i denne rettsaken, ei heller er noen ansatte part i rettsaken.
Det vil heller være mer korrekt å skrive rettsaken mot tidligere funcom ansatte eller rettsaken mot Trond Arne Aas,Torleif Ahlsand, Bjørn Ottar Toften og Morten Schjelle
Det er formelt riktig, men finans-pressen kommer nok til å prøve å knytte navnet “funcom” opp til rettssaken så tett som mulig. Noen nåværende ansatte skal også vitne.
En annen ting er at etter denne tiltalen er funcom blitt flinkeste gutt i klassen til å skrive nøytrale børsmeldinger, nesten litt kjedelig til spill-aksje-meldinger å være.
Rett skal være rett, takk.
Ny oppdatering i DN om rettsaken: http://www.dn.no/etterBors/2016/11/01/2135/Spill/samtlige-avviste-skyld
Får satse på at de får som fortjent.
Da rettens administrator nedtegnet personalia på de fire, kom det frem at tre av de tiltalte har betydelige personlige formuer. Økokrim har varslet at det vil nedlegge påstand om inndragning av utbytte for samtlige tiltalte om de kjennes skyldig.
Interessant, flere nåværende ansatte i funcom var tidligere mistenkt, men nå blitt vitner i saken. Tro om de er litt nervøse før de skal i vitne-boksen?
sitat:
Var mistenkt
Aktor Jean-Hansen avslørte også at
Funcoms kommunikasjonsdirektør Erling Ellingsen og salgsdirektør Ivar
Broder Frølich også har vært mistenkt mens saken var under
etterforskning. Sakene mot dem ble henlagt på grunn av bevisets
stilling, opplyste Jean-Hansen.– Jeg opplyser om forholdene fordi begge to skal inn og vitne i saken senere, forklarte aktor.Frølich
bekrefter til DN at han på et tidspunkt var mistenkt, og sier han var
inne på et avhør før han skal ha blitt sjekket fullstendig ut av saken.Kommunikasjonsdirektør Erling Ellingsen skriver følgende i en epost til DN:– Saken ble henlagt kort tid etter ett avhør. Vi er nå oppført som vitner.
Får håpe at dei som enda er ansatte, fra tiden da dette pågikk, faktisk er uskyldige og ikke har vert involvert i snusk.
Regner med Funcom har gjort gode vurderinger iht dei som enda er ansatte.
Det er sikkert dei som mener at det er flere som skulle ha forlatt selskapet etter den saken
Var vel enda flere ansatte som solgte i den perioden og minst 1 av de er oppført som innsider nå ( og flere av de andre burde vært det i 2012 ).
Ja det var det, Ragnar var en som ikke solgte, men hvis selskapet sa til de ansatte at de kunne selge, da er ikke saken like opplagt for de vanlige ansatte som solgte. De høyere oppe visste nok hva realitetene var…
Noen som har DN+ og kan poste artikkelen?
– Litt herfra og derfra
Gjennom tre dager har retten fått servert dokumenter Økokrim mener forteller historien om hvordan fire Funcom-topper skal ha gjort seg skyldig i ulovlig innsidehandel.
Bente Bjørndal
Bente Bjørndal
Publisert: 03.11.2016 — 21:44
Les hele avisen
Forsvarer Frode Sulland reagerer på utvalget aktoratet har presentert for retten. Sulland, som forsvarer tidligere administrerende direktør i Funcom, Trond Arne Aas, var ikke nådig da han overtok ordet etter Økokrim torsdag ettermiddag.
Dette er saken
Funcom er et børsnotert dataspillselskap med hovedkontor i Oslo, grunnlagt i 1993.
Kjent for spill som «The Secret World», «Age of Conan», «Anarchy Online» og «Lego Minifigures».
I februar 2016 ble fire innsidere i selskapet tiltalt for ulovlig innsidehandel etter verdipapirhandelloven, etter det Økokrim har beskrevet som en «pump and dump»-operasjon i forbindelse med lanseringen av «The Secret World» i 2012.
Strafferammen er seks år.
Det er satt av ni uker til saken i Oslo tingrett.
– Det er et forsøk på å sy sammen et bilde der man knytter sammen litt herfra og derfra. Man plukker det man synes har den rette
De tiltalte
Trond Arne Aas (46): Administrerende direktør i Funcom fra 2002 til juli 2012.
Torleif Ahlsand (50): Tidligere styreleder og nestleder i styret i Funcom.
Bjørn Ottar Toften (47): Tidligere finansdirektør i Funcom.
Morten Schjelle Larssen (47): Tidligere salgs- og markedsdirektør i Funcom.
fargen. Da blir opp til oss å tegne det helhetlige bildet, sa Sulland.
Avviser innsideinformasjon
Aas vil som den første av de tiltalte begynne sin forklaring fredag.
Tiltalen baserer seg på at Aas og de tre andre tiltalte skal ha hatt informasjon som ikke var offentlig kjent knyttet til hvordan dataspillet «The Secret World» ville bli mottatt. Dette avviser alle fire. Kvartetten solgte betydelige aksjeposter rett før spillet ble lansert sommeren 2012.
Ved å gjennomgå pressemeldinger, børsmeldinger, eposter, private notatbøker, aksjeanalyser og annet skriftlig materiale viste Økokrim hvordan Funcom både jobbet med å fullføre «The Secret World» og sikre at selskapet hadde midler til å holde seg flytende.
Hva Økokrim mener dokumentene beviser, vil retten først få svar på senere når de tiltalte og vitner skal svare på spørsmål knyttet til dem.
To scenarioer
Økokrim legger stor vekt på to scenarioer som Funcom hadde kommunisert til aksjemarkedet i perioden før spillet ble presentert. I det mest optimistiske, døpt «Target scenario», ser selskapet for seg en omsetning på 157 millioner dollar det første salgsåret og en margin på 53 prosent. I det noe mindre optimistiske «Conan-like-scenario», var omsetningen første salgsår satt til 100 millioner dollar, med en fortjenestemargin på 43 prosent.
Da Funcom 10. august sendte børsmelding om at salgstallene lå an til å bli under halvparten av det minst optimistiske scenarioet, og senere offentliggjorde de første salgstallene i slutten av samme måned, raste aksjekursen.
Advokat Bjørn Stordrange synes Økokrim legger for mye vekt på scenarioene.
Noe å strekke seg etter
– Et scenario er ikke en guiding. Man skaper ikke forventning om at dette skal bli resultatet. Et target er som et mål, som en stjerne man styrte etter. Når en sjømann styrte etter en stjerne, var det ikke fordi han skulle komme seg til stjernene. Det var for å ha noe å strekke seg etter. Som et hårete mål, sa Stordrange da han fikk anledning til å kommentere Økokrims innledning.
Stordrange, som forsvarer tidligere styreleder Torleif Ahlsand, påpekte at det ville være en helt annen sak om man snakket om å jukse med regnskapstall.
– Å jukse med regnskapstall kan være markedsmanipulasjon, sa han.
Litt dårlig formatering, men du skjønner opplegget
Hvis ikke den gjengen der blir dømt til fengsel eller seriøse bøter så mister jeg troen på rettstaten…
Noen som er så snill og legger ut teksten til denne? Spent på de dårlige unnskyldningene til denne karen her.
Funcoms tidligere toppsjef, Trond Arne Aas, gikk hardt ut om påstander om både om markedsmanipulasjon og innsidehandel da han forklarte seg for retten fredag.
Tidligere administrerende direktør Trond Arne Aas i spillselskapet Funcom inntok fredag vitneboksen i sal 207 i Oslo tingrett. I tre dager har han sammen med de tre andre tiltalte hørt Økokrims aktorer legge frem saken.
– Det er viktig å si at jeg ikke kjenner meg igjen i Økokrims virkelighetsbeskrivelse. Ikke overhodet, sa Aas.
Han forsvarer seg mot påstander både om markedsmanipulasjon og innsidehandel. Ifølge tiltalen solgte Aas totalt 763.500 aksjer våren og sommeren 2012 til tross for at han skal ha hatt innsideinformasjon i Funcom og utviklingen av spillet «The Secret World» (TSW).
Positive tilbakemeldinger
Aas, som jobbet i Funcom i rundt ti år, følte behov for å gå i rette med inntrykket Økokrim har skapt om at «The Secret World» var et dårlig spill.
– Det er ikke riktig. Det ble verdsatt av hundretusenvis av spillere, sa Aas som trakk frem et nettsted som rangerer dataspill. Der havner TSW på andre plass.
– Vi fikk mange positive tilbakemeldinger på spillet, forsikret Aas, som også avviste det han oppfattet som Økokrims hypotese; at spillet ble lansert før det var ferdig fordi man var i ferd med å gå tom for penger.
Det er ikke riktig, sa Aas.
– Hadde vi tenkt at dette ikke var brukbart, hadde vi utsatt det. Ja, det ville vært kostbart. Men ingenting er mer kostbart enn å lansere et uferdig spill, sa Aas.
Han har utdannelse innen kvantefysikk og har blant annet jobbet som konsulent i McKinsey før han ble hodejeget til toppjobben i spillselskapet.
Det er satt av tre dager til Aas’ frie forklaring. Etter det vil han svare på spørsmål fra sin forsvarer, Økokrim og dommerpanelet.
Realistisk bilde
Aas tilbakeviser at Funcom-investorene ble lurt til å investere i selskapet. Han mener selskapet tegnet et realistisk bilde av utsiktene knyttet til TSW før det ble lansert i juli 2012. Opprinnelig skulle det lanseres i april samme år.
– Det var enormt mye informasjon om spillet i markedet før det kom ut. Man kunne teste hele eller deler av spillet før lansering, sa Aas.
Han fortalte at han ved flere anledninger hadde oppfordret investorer til å lese seg opp på hva spilltestere uttalte før spillet fikk sin offisielle lansering.
– Det er aldri sånn et det bare er positiv det som står der. Det er mange haters. Litt som på VG-nett.
Aas gikk også gjennom den skriftlige ansvarsfraskrivelsen som alltid fulgte regnskapet når selskapet leverte kvartalstall.
– Vi følte at vi var veldig tydelige på hvordan investorene burde tenke. Oppfordret dem til å søke informasjon som var offentlig tilgjengelig.
Aas viste også frem flere artikler som ble skrevet om Funcom og TSW i tiden før lansering.
– De viser at markedet forsto risikoen. Det gjenspeiles også i aksjekursen.
Kan det være mmorpg.com han snakker om?
http://www.mmorpg.com/games-list/show/all/sCol/rankHype/sOrder/desc
Litt kjedelig for han at Funcom skyldte på dårlig kritikk som en av hovedgrunnene til at det ikke solgte godt nok.
Uansett enig med deg her prøver han å ro seg bort med å blande inn en masse reinspikka vås, som ikke har noen som helst betydning for hvorfor han sitter i den situasjonen han gjør. Faktum er at han hadde tall for forhåndssalg og beta, det er det som er det viktigste.
Gleder meg til han blir grillet av Økokrim og må forklare hvorfor han gikk av samme dag som release, og startet aksjesalget momentant, samt all hausingen som var i forkant. Sitter der og snakker som om det skulle være ok?
Nei det er slettes ikke ok. Bare det at han solgte og “noen” visste om det, gjorde at kursen ble gruset. Hele markedet tok det som et innsidesalg, bare ikke Funcom og han selv.
Taktikken hans er sannsynligvis at dommerne ikke har kunnskaper innenfor området. Derfor drar han fram nettsteder hvor de er nummer 2 osv.
For øvrig var jeg selv med på betaen, og det “testlive”-forumet er noe av det tammeste jeg har sett. Det var svært liten aktivitet der, og det var det også i spillet.