Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Ukens spørsmål #2: Hva er ditt beste investeringsråd?

Hei godtfolk - håper alle har hatt en fin sommer!

Ukens spørsmål er: Hva er ditt beste investeringsråd?

(Det er med vilje et litt bredt spørsmål, så svar akkurat på den måten du tolker det :slight_smile: )

PS: Planen i høst er å kjøre Ukens spørsmål nokså regelmessig, send meg gjerne en privat melding dersom du har tips til spørsmål du vil se svar på :slight_smile:

5 Likes

Følg instinktet ditt, selv om det kanskje går mot hva andre mener. Eksempler:

  • Dersom du mener at noe er veldig billig, kjøp
  • Dersom du eier en aksje du ikke ville gitt dagens pris for, selg
9 Likes

Kjøp aksjer i noe du kan noe om, hvor du kanskje sitter med en annen innsikt enn massene, eller ser ett potensiale få andre ser.

I situasjoner hvor man ikke vet om man skal selge etter oppgang eller kjøpe etter nedgang, kjøp og selg i bolker hvis kurtasje tillater dette (bør være mer enn 5000kr salget) for å redusere risiko ved å bomme på topp og bunn.

5 Likes

“An investment in knowledge pays the best interest.” - Benjamin Franklin

Hvis du har muligheten til det, sørg for å utdanne deg selv.

Ikke invester i noe du ikke har satt deg godt inn i. Les alt du kommer over om investeringen før du velger å gå for den. Sett deg inn i de forskjellige industriene, da vil du lettere kunne lese signalene og treffe topper og bunner.

7 Likes

Det er aldri feil å ta gevinst!

Høres enklere og mer selvfølgelig ut enn det er. Man taper fort hele gevinsten ved å sitte i ro og håpe på ytterligere oppgang.

12 Likes

ikke vær redd for å la en mulighet gå fra deg, det kommer flere muligheter og du trenger ikke være med på alle reisene

23 Likes

Ikke la følelsene styre, om kursen løper fra deg er det lov å sitte stille!

14 Likes

Diversifiser porteføljen for å redusere risiko. Derom man har alle aksjene i en spesifikk bransje er man svært sårbar for svingninger i denne.

Også ganske selvsagt, men fort gjort å glemme i begeistringen.

4 Likes

Selg alltid hvis innsidere selger, spesielt ledelsen, CEO etc…

vurder kjøp dersom de kjøper

Det står alltid dårligere til enn du tror i et selskap som trenger penger…

20 Likes

Men den regelen er jo litt komplisert å se opp i mot ‘
Cut your losers and let your winners run’ :slight_smile:

Mitt beste tips henger med på @Irathi sitt, jeg har gått på smeller flere ganger på et år ved å ikke være på ballen der det går rykter om emisjoner lenge i forkant.

2 Likes

KOG - Kjøp Og Glem :smiley:

3 Likes

Sett deg inn i aksjer tidlig og start å investere i en ung alder. Forstå effekten av “renters rente”

Gitt at årlig avkastning er 10% og du vil ta utbytte i en alder av 65.
Så får du mest igjen ved å spare 25k årlig fra du er 15-19 år kontra 19-26 eller 27-65. Sånn satt helt på spissen, skal selvfølgelig leve litt når man er ung :smiley:

http://www.nordnetbloggen.no/til-ungdommen/30/05/2016/

12 Likes

Overfør mange små beløp i måneden til aksjesparing og automatiske kjøp av aksjefond, helst til en annen bank enn den du har kort/brukskonto, istedenfor få og store overførsler. Det gjør at det blir vanskeligere og uoversiktlig å stanse kjøpene hvis du gjerne skulle brukt pengene på noe annet. I tillegg får det deg til å tenke bedre gjennom impulskjøp. Du “ser” ikke pengene bygge seg opp på konto og fristes derfor ikke så lett til å sløse.

7 Likes

Ikke hør på andre.

6 Likes

Mange gode og fornuftige råd her. Men jeg vil anta at de som har gjort det virkelig bra i aksjemarkedet ikke er av de mest fornuftige. De har nok ikke hatt en differensiert portefølje av solide selskaper. Så om man vil oppleve en “eventyrlig avkastning” så må man finne frem til de risikable selskapene og plukke det rette. Da kan man i heldige tilfeller mangedobble innsatsen. Det kan selvfølgelig like gjerne ende med knall og fall.

2 Likes

I det lange løp er det vanskelig for en aksje å øke mer i verdi enn det den underliggende forretningen tjener.

Om et selskap har en avkastning på 6% på investert kapital over 50 år, og du holder i 50 år kommer du til å få en avkastning som ikke er langt unna 6% - Selv om du kjøpte den til rabatt.

Det samme gjelder om du kjøper et selskap som gir 18% avkastning over 20 år. Selv om du betaler overpris vil du ende opp med et særdeles godt resultat.

Dette er forøvrig ikke synsing, men et matematisk faktum.

2 Likes

Les deg godt opp og følg godt med på en aksje før du kjøper. Ikke få kjærlighet til penger.

Det sies at gode råd er dyre, men etter min erfaring er ofte de beste rådene helt gratis.

Her inne er det mange gode råd, og jeg kan kun supplere med hva som har fungert for min egen del.

Sett deg inn i en bransje og finn ut av hvordan informasjon kommunisert fra selskap kan tolkes i negativ eller positiv retning.

Biotek som eksempel (men er i allefall delvis overførbart til andre bransjer):

Finn minst 6 selskap som ligner mest mulig på det selskapet du vurderer å investere i. Halvparten bør være selskap som sliter (eller t.o.m har gått dukken), mens andre halvpart har oppnådd ulike grader av suksess. Gjennomgå historisk informasjon publisert av selskapene og analyser hvordan dette har påvirket kursen (på kort, middels, og lang sikt). Dette vil bidra til at du får en bedre kontroll over hva du kan forvente underveis i utviklingsløpet til selskapet, og hvordan markedet vanligvis reagerer til ulike meldinger. Det vil gjøre deg dyktigere til å se klare fare-, eller kjøpssignaler. Særlig i biotek er dette viktig ettersom det er krevende regulatoriske prosesserer. En melding som du selv ikke anser som faretruende kan likevel bli tolket overdrevent negativt av markedet. Vice versa kan en melding som du ikke anser som særlig positiv bli ansett overdrevent bullish. Slike reaksjoner kan ofte gi kortvarig gode kjøps- eller salgsmuligheter. I tillegg vil en slik strategi hjelpe deg i å tidligere gjenkjenne et feilslått prosjekt, eventuelt et prosjekt som er enda mer lovende enn du hadde antatt og som fortjener en større vekting.

Generelt råd for et artigere men balansert liv som investor: Halvparten av sparepengene setter du i trygge kjedelige utbytteselskap, resten i potensielle kuler. Da kan kulene gå til helvete uten at du trenger å krype til korset.

11 Likes

“Effekten av renters rente”

Er vel en del ungdom som har kastet seg på børsen, så denne blir nok så relevant idag som i 2016.
Fikk en stor “AHA opplevelse” i 2016 da jeg startet med aksjer og sparing. Vi får dessverre ikke like høy avkastning som de før oss, men da er det viktigere å starte tidlig :slight_smile: Lykke til, invester safe og hold ut!


image