Diskusjon Triggere Porteføljer

Boligmarkedet

#1

Hva tenker dere om boligmarkedet i tiden fremover? Leter etter et større sted å bo i Bærum/Asker. Kommer nedgangen i oljebransjen til å påvirke eiendomsprisene i Oslo-området, eller kun på vestlandet? Litt urolig for å kjøpe større bolig på all-time-high priser :/.

1 Like
Småprat
#2

Vi holder på å bygge på huset vårt i Oslo akkurat nå. Ifjor prøvde vi å kjøpe oss større hus, men alt gikk skyhøyt over takst og/eller ble solgt før visning.

Jeg tror ikke det er noen stor risk å kjøpe hus i/rundt Oslo nå. Hovedgrunnen til de høye boligprisene er politisk vanstyre, og det tror jeg ikke det blir slutt på med det første.

2 Likes
#3

Så du det jeg skrev om renta??.. Hvis NOKen svekker seg for mye så kan rente justeres opp… Ville ha ventet hvis jeg var deg. Høyere rente OG økende arbeidsledighet har en lei tendens til å sende prisene ned i boligmarkedet.

1 Like
#4

Jeg tror renta i Norge skal ned. Kan ikke skjønne at vi skal kunne ha mye høyere rente enn i EU.

#5

Så på et hus nylig som hadde takst på 6,3 mill. Huset hadde fukt i kjelleren og trengte nytt tak og to nye bad og generell modernisering - og det gikk for 7,4.

Vi må heldigvis ikke flytte enda og bor trangt enn så lenge. Renta kommer vel til å gå opp og prisene falle noe en eller annen gang, men når prisene har steget 17 av de siste 18 årene blir man jo litt påvirket til å tro at det vil fortsette.

1 Like
#6

Hold ut et år eller to til :slight_smile:

#7

Ville ikke tatt det så tungt om huset trengte litt oppussing. Hadde vært verre hvis det lå inntil E18 el.

#8

Min teori er at støyen ved E18 kommer til å bli en god del lavere når el-bilene tar over. Et tips for dere som vil investere langsiktig :wink:

Edit: og friskere luft, ikke minst!

6 Likes
#9

Hvis du kjøper/selger i samme marked, som du har tenkt, så blir det ikke så stor forskjel på når du kjøper. Hvis ikke størrelsesforskjellen er enorm da…

1 Like
#10

Leiligheten vi har nå går kanskje for 3,5 og vi ser etter noe rundt 5–6 mill, så er redd for at prisstigningen går fra oss de neste årene dersom vi ikke kommer “ett hakk opp” i størrelse snart. Men det kan kanskje være at leiligheter stiger mer i pris enn eneboliger og tomannsboliger i %, slik at det ikke blir så stor forskjell. :smile:

#11

Enten får vi økonomisk vekst og høyere renter, eller resesjon og lave renter, eller resesjon og høye renter. Uansett tror jeg at vi får en korreksjon i boligmarkedet.

1 Like
#12

Synes du tenker riktig her. Tror dette er tiden for å gjøre en oppgradering i størrelse dersom du tenker å beholde huset i noen år. Korreksjonen i boligmarkedet er det vil lite tvil om og rentene vil vel trolig holde seg lav i ennå en stund.

Gikk selv fra leilighet i Oslo til villa på Stabekk. Mest opptatt av å få noe som jeg trengte, vil trives med og relativt køfri kjøring til Oslo. Med en enkel oppfrisking har det også vist seg å være en god investering. Tatt i betraktning at store deler av E18 vest for Lysaker kommer til å legges i tunnel, tror jeg området ned mot E18 vil bli ennå mer attraktivt når oppgraderingen av E18 begynner å ta form. Personlig ville jeg holdt meg unna Fornebu. +1 for Jar, Bekkestua, Lysaker og Stabekk.

Brukte DNB på Nordstrand til salget. Var veldig, veldig fornøyd med megler som heter Patrick (svensk).

4 Likes
#13

Det er veldig lenge til vi får en høy rente. Og om ting ser mye bedre ut vil en fortsatt kunne binde deler av renten for en periode. På lave nivåer. Andreassen i Eika Finans sier vi ikke vil få høye renter i vår levetid og det tror jeg på. Kanskje vi får renter oppi 5% om 10 år fra nå eller lengre, men det er jo alles økonomi stresstestet mot gjennom en test som banken gjør på økonomien din, spesielt om du er i faresonen. En rente opp 2 % fra nå gir en boligrente på ca 4.5%. Det tar uansett lang tid. Og først skal den videre ned, det er brennsikkert.

Boligprisene i Oslo er lave i forhold til Stockholm, Helsinki, London og en rekke andre hovedsteder. Ikke i forhold til København. Men stort dsett er ikke prisen i Oslo spesielt høye sett opp mot andre hovedsteder.

Det bygges ca 60-70% for lite i Oslo i forhold til det som er netto befolkningsvekst, hvert år, men folk flytter også mye internt. Oslo vil oppleve Oljekrisa. Det kommer til å merkes fremover. I dårligere tider flytter færre internt og innflytterne får det noe lettere i budrunder. Men det hjelper ikke så mye med boligbygging om de bygger der folk ikke vil bo. Det må sentrale boliger til for å dempe veksten i prisene i sentrale områder. Det bygges alt for lite i sentrale strøk. Og for lite variert i størrelser og utforming.

De perifære boligene kan oppleve nedgang om det blir bygget mange nok sentrale boliger. Ting som kriminalitetsrate, trafikkstøy og alternativ transport spiller også kraftig inn, og som jeg forstår pågår det store endringer i Oslo på disse punktene. Rolige områder blir støyende og tidligere lite attraktive områder blir kule og hippe. Det må bygges høyere i Oslo og det må bygges i grøntarealer. Men enn så lenge så er det en utrolig sterk trend om at folk flytter til Oslo og de vil bo sentralt. Hvem vil flytte fra vestlandet helt fritt for køkjøring og inn til en suburb i Oslo hvor en må sitte to timer i køkjøring hver dag? Ingen! Da byr de heller høyere eller bor mindre. Å snu denne trenden med alle slags forbud, påbud, gebyrer og andre tåpelige politikerforslag er som å stoppe tidevannsstrømmen med en høygaffel. Det er umulig.

Konklusjon: Boligprisene i Oslo er ikke for høye og vil trolig stige mer eller flate ut. Et fall vil i så fall kun være fryktbasert og helt kortvarig og vil snu opp igjen like raskt pga at rentene vil være lave, befolkningsveksten vil fortsette, det bygges for lite hvert år, det bygges ikke nok i helt sentrale strøk og motstanden mot bygging i grønarealer er for stor enn så lenge. Men, som eiendomsmegler, så ser jeg også at helt siden jeg begynte som megler i april 2005 så har kjøpere blitt mer og mer kresne. Så det nytter ikke å la boligen sin forfalle og forvente at markedet skal redde deg…

Jo større hus jo mer arbeid! Husk det :wink:

12 Likes
#14

Skulle ønske jeg kunne like innlegg mer enn én gang, takk for veldig bra innspill alle sammen :smile::smiley:

3 Likes
#15

det kan du sikkert fikse, eller bare opprette smurf :smile:

#16

tror du kan få en billig bolig i Stavanger-området på denne tiden :house: @pdx

2 Likes
#17

Jeg tror at eiendomsprisene skal generelt ned i hele Europa i løpet av de neste par årene, ikke bare Norge. Men en grunn til at prisene er høyere i Stockholm enn Oslo er at rentene der er presset helt til bunns. Det er snakk om rundt 1-2% som folk betaler på et vanlig boliglån. Det skal også innføres avdragstvang som ironisk nok medfører at folk låner seg opp til pipa og kjøper veldig dyrt nå før de nye reglene innføres for å slippe de høye “kostnadene”.

2 Likes
#18

Bolig eller ikke, eg tror på investering i tomtearel, både med formål som fremtidig boligutbygging men også næringsliv og landbruk.
Fast eiendom vil alitd være lukrativt, så lenge man tenker litt gjennom hvor man kjøper/ bygger ut.
At det kan komme dipper der som i alle andre marked , må forventes, men Norge er ett land som innbyggertallet skal stige kraftig i, i årene som kommer.

Uansett hvor man bor i landet, vil det alltid være lukrativt å eie godt gammeldags " land ", i strategisk geografiske områder.
Hadde eg hatt mye tilgjengelig kapital, som eg kunne låst i lang tid, så er eiendom en ting eg ville satset på.
Eg tror på lave renter i en årrekke fremover.

Selv er eg midt en Handel om fritidseiendom, har fått tilslag på bud, men må vente på endelig avgjersle grunnet en forkjøpsrett som er tinglyst og som gjelder i 2mnd.
Mildt sagt jævlig irriterende å vente på, å mest trulig er det ikke aktuelt for vedkommende å bruke retten sin, men vedkommende har heller ikke satt signaturen sin på dokument og returnert det.

3 Likes
#19

Vi skal lage to hybelleiligheter i sokkeletasjen. Er det noen av dere som har erfaring fra noe slikt? Tror vi lager den ene ferdig med en gang (ila noen måneder) og legger opp rør etc til et ekstra bad, slik at vi kan lage en hybelleilighet til senere. …har lyst til å bruke kjellerstua en stund sjøl først.

#20

Det du må passe på er at det er nok lys inn, slik at det følger forskriftene. Det vil i praksis også si at rømningsveiene er tilfredsstillende. Det må være minst to steder å komme seg ut i tilfelle brann (for eksempel en dør og et stort vindu). Pass spesielt på at dreneringen rundt kjelleren er god nok, så du unngår fuktskader og dårlig innemiljø. Det er også krav til hvor høyt vinduene er over bakken. Så er det viktig at du legger våtrommene der det ikke er krav om vindu, og utnytter vindusrommene til soverom/stue.

3 Likes