Continuing the discussion from Boligmarkedet 1 - #7689 av holmes.
Previous discussions:
Pressemelding:
Boligprisene steg med 1,6 prosent i februar 2025. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,9 prosent.
Så langt i år har boligprisene steget med 6,1 prosent.
Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 745 787 kroner ved utgangen av februar.
Boligprisene steg med 1,6 prosent i februar, noe som ga en råsterk sesongjustert oppgang på 0,9 prosent. Det er sterk vekst i boligprisene nesten alle områder i Norge nå, og boligprisutviklingen i årets første måneder overgår selv det mest hårete prognoser ved inngangen til året, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Den sterke utviklingen handler trolig om at det bygget seg opp et oppdemmet bolig- og flyttebehov under dyrtiden, og nå kommer all ketsjupen ut av flasken, noe er tydelig med de elleville volumene i bruktmarkedet.
Forhåpentligvis vil den sterke etterspørselen i bruktmarkedet gjøre at nyboligsalget tar seg opp slik at vi får opp boligbyggingen fra det historiske lave nivået nå. Men selv om det skulle skje så er 2025 og 2026 allerede tapt, da det som blir ferdigstilt fremover er det som ble solgt for to år siden, sier han.
Rekordvolumer også i februar
I februar ble det solgt 8.263 boliger i Norge, noe som er 19,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2024.
Så langt i år er det solgt 16.791 boliger i Norge, noe er 22,4 prosent mer enn i samme periode i fjor.
I februar ble det lagt ut 8.088 boliger for salg i Norge, noe som er 17,5 prosent flere enn i samme måned i 2024.
Så langt i år er det lagt ut 15.586, noe som er 21,8 prosent mer enn samme periode i fjor.
Det tok i gjennomsnitt 65 dager å selge en bolig i februar, ned fra 69 dager i januar.
Kortest salgstid hadde Bergen med 23 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 115 dager.
Sterkest i Kristiansand og svakest i Porsgrunn
Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i februar hadde Kristiansand med en sesongjustert oppgang på 2 prosent.
Svakest sesongkorrigert prisutvikling i februar hadde Porsgrunn/Skien med en nedgang på 0,8 prosent.
Størst vekst så langt i 2025 har Stavanger m/omegn med en oppgang på 9,5 prosent. Svakest utvikling i år har Trondheim med en oppgang på 4,3 prosent.
Boligbygging handler om politisk vilje
I februar fikk Norge en ny boligminister i kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng (Ap).
Stenseng har så langt vært offensiv ved å invitere oss til råds om hva som bør gjøres for å bøte på boligkrisen. Og nå må vi gå fra ord til handling for de siste 15 årene har kommet en rekke utredninger om hvordan øke boligbyggingen, samtidig som det motsatte har skjedd.
Det illustrerer at boligbygging er et spørsmål om politisk vilje, for mye er mulig hos kommunene innenfor dagens regime, noe vi blant annet har sett i Trondheim med stor boligbygging og moderat bolig- og leieprisutvikling over tid. Men det forutsetter at kommunene har incentiver til å regulere for vekst og boligbygging, for eksempel gjennom kommunenes inntektssystem.
Når det gjelder staten så må regjeringen samordne den. For til tross for at det står i Hurdalsplattformen fra 2021 at regjeringen ikke skal innføre krav som øker byggekostnadene skjer det motsatt, senest med forslag om krav om pålegg om tilfluktsrom og utslippsfrie byggeplasser fra Justisdepartementet og Miljødirektorat. Hvis regjeringen faktisk ønsker å bygge 130 000 boliger innen 2030 så må den også prioritere det gjennom sin politikk, avslutter Lauridsen.
Boligprisene i Trondheim steg med 1,2 prosent i februar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,1 prosent.
Trondheim har hatt en svakere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet Bergen (+1,6 prosent), Stavanger (+1,6 prosent), og Oslo (+0,9 prosent).
Hittil i år har boligprisene i Trondheim steget med 4,3 prosent. Det er svakere enn i Stavanger (+9,5 prosent), Bergen (+7,2 prosent) og i Oslo (+6,4 prosent).
Det har i februar blitt solgt 496 boliger i Trondheim. Det er 11,5 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2024. Hittil i år har det blitt solgt 1077 boliger. Det er 23,4 prosent flere enn tilsvarende periode i fjor.
Det har i februar blitt lagt ut 431 boliger for salg i Trondheim. Det er 6,1 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2024. Hittil i år har det blitt lagt ut 806 boliger for salg. Det er 4,3 flere sammenliknet med samme måned i fjor.
Gjennomsnittlig salgstid i Trondheim sist måned var 58 dager.Det er raskere enn landet for øvrig som hadde et snitt på 65 dager.
Medianboligen i Trondheim koster nå kroner 3.707.732.-
Boligprisene i Stavanger steg med 2,7 prosent i februar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,6 prosent.
Stavanger har hatt en tilsvarende sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Bergen (+1,6 prosent), men sterkere enn i Oslo (+0,9 prosent), og Trondheim (+0,1 prosent).
Hittil i år har boligprisene i Stavanger steget med 9,5 prosent. Det er sterkere sammenliknet med Bergen (+7,2 prosent), Oslo (+6,4 prosent) og Trondheim (+4,3 prosent).
Det har i februar blitt solgt 404 boliger i Stavanger. Det er 3,6 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2024. Hittil i år er det solgt 774 boliger. Det er 0,6 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.
Det har i februar blitt lagt ut 439 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 9,2 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2024. Hittil i år har det blitt lagt ut 794 boliger for salg. Det er 3,4 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.
Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 24 dager. Det er raskere enn landet for øvrig som hadde et snitt på 65 dager.
Medianboligen i Stavanger koster nå kroner 4.189.730,-
Boligprisene steg med 2,0 prosent i Bergen i februar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,6 prosent.
Bergen har hatt en sterkere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Oslo (+0,9 prosent), og Trondheim (+0,1 prosent), men tilsvarende som i Stavanger (+1,6 prosent).
Hittil i år har boligprisene i Bergen steget med 7,2 prosent. Dette er svakere enn i Stavanger (+9,5 prosent), men sterkere enn i Oslo (+6,4 prosent) og Trondheim (+4,3 prosent).
Det har i februar blitt solgt 575 boliger i Bergen. Det er 26,1 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2024. Hittil år er det solgt 1108 boliger i Bergen. Det er 20,4 prosent færre sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.
Det har i februar blitt lagt ut 606 boliger for salg i Bergen. Det er 34,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2024. Hittil i år det lagt ut 1139 bolig for salg i Bergen. Det er 33,1 prosent flere sammenliknet med samme periode i fjor.
Gjennomsnittlig salgstid i Bergen sist måned var 23 dager. Det er raskere enn resten av landet, som hadde 65 dager i gjennomsnitt.
Medianboligen i Bergen koster nå kroner 3.953.302.-
Har du noe statistikk for Akershus, eller til og med Asker og Bærum?
Det er ikke laget regionsrapport denne mnd. Det tror jeg er hvert kvartal. Litt usikker. Uansett på jobb
Var nettopp med på en budrunde på et objekt i Stavanger-området. Gikk for 4,05, prisantydning 3,65. Kjøpt for 2,59 for 4,5år siden.
Er det sånn at verdien som banken bruker i nettbank for boligverdi er et godt estimat på hva boligen man eier er verdt?
Kommer vel litt an på hvor du bor, men i utgangspunktet bør det være en ganske god pekepinn så fremt du bor et sted der det er nok datagrunnlag for å regne ut snitt for kvadratmeterpris i solgte boliger i nærområdet mv. (les: best grunnlag / anslag i Oslo).
Jeg skal kjøpe i Oslo nå, og forskjellen på før- og etter jul er natt og dag. Nå er det køer på de gode objektene, der det knapt var folk i fjor høst. Trøsten er så klart at man selger i samme marked.
Ja før jul stod det at min var estimert 5.3m, nå 5.7. Synes det var voldsomt.
Om du bor i hovedstaden stemmer nok det ganske så bra ja. Drøyeste jeg har vært borti hittil var en med antydning på ~12 som gikk for ~14,5 til tross for at man måtte påregne ~2 til oppussing.
Jeg bor i Bergen.
Tipper det er ganske så riktig også i Bergen, men har ikke noen innsikt utover et generelt inntrykk (har god innsikt i eiendomsmarkedet i Oslo). @Morti vet nok hvordan det ligger an.
Helt på siden var min reise slik i Oslo: kjøpte for 2,35 i 2014/15, solgte for 4,05 på toppen i 2016, knappe 18 mnd senere (fordi jeg var på ferie og leste om m2-rekord i DN og så at det var min naboleilighet som var identisk og litt kjipere - solgte off-market til interessente for rekordsalget). Kjøpte for 5,6 i 2016 og den vil jeg nå selge for antakelig 10, pluss-minus.
Er vel da man får sånne utslag som dette her.
Minner meg mye om det samme greia som man hadde i klokkemarkedet under euforien der. Istedet for at det er transparens og likebehandling i markedet finner man seg en liten gruppe av innvidde som får lov til å kjøpe til listepris, så de kan snu seg direkte rundt å flippe i markedet etterpå og hente inn et koselig mellomlegg.