Hadde egentlig tenkt å vente med å opprette denne tråden, men siden Finansavisen er på ballen kan jeg likesågodt sette igang nå.
Jeg kommer med litt mere selskapspresentasjon etthvert, men her er utdrag fra artikkel:
Ingen ville ha nanoteknologiselskapet CondAlign da Rune Rinnan forsøkte å selge i 2019. Nå trengte han 50 millioner. Da sto investorene i kø, og Rinnan måtte avvise halvparten.
CrayoNano har gått som en rakett etter at Rune Rinnan gjorde emisjon, og noterte selskapet på OTC-børsen i fjor høst. Nå kommer han med et nytt nanoteknologiselskap fra et annet ledende norsk forskningssenter.
CondAlign er navnet på selskapet som kommer fra teknologihuben Institutt for energiteknikk IFE på Kjeller - honningkrukken der Rinnan i 2010 skaffet seg enerett til å hente ut det han ville av teknologijuveler.
«De har milliardpotensial», sa Rinnan om de 11 første prosjektene fra 24 forskningsinstitutter ved tre forskningsinstitusjoner. Siden har han plukket både CrayoNano og CondAlign.
- CondAlign har et Unicorn-potensial, sier Rune Rinnan.
CondAlign handler om nanoteknologi der det lages avanserte plastfilmer som leder elektrisitet, varme og gass. Bruken er de nyeste skjermene basert på mikroLED, men også batterier til elbiler.
SNAKKER MED DE STORE: Teknologidirektør Henrik Hemmen er klar for å kommersialisere nanofilmen som skal gjøre det mulig for de store skjermprodusentene å masseprodusere den nye microLED-skjermen. Foto: Eivind Yggeseth
Avviste halvparten
Alt startet som grunnforskning på fysikkavdelingen ved IFE for ti år siden. Arne Skjeltorp var leder, og teknologidirektør Henrik Hemmen ble rekruttert av teamet til Rinnan.
Rinnan-fondet NIK III har totalt investert 46 millioner, og fått en eierandel på 93,5 prosent, men vannes ut til 64 prosent etter emisjonen.
Skjeltorp eier ikke aksjer, men Hemmen og åtte andre ansatte har aksjer og opsjoner tilsvarende ti prosent av selskapet. Samtidig er IFE største aksjonær i NIK III med 14 prosents eierandel.
CondAlign har nettopp hyret SpareBank 1 Markets til å hente 50 millioner kroner i en emisjon mot finansielle investorer med prising på 152 millioner før penger.
-
Vi fikk tegninger for cirka 150 millioner kroner, og utvidet emisjonen til 75 millioner. Det er en grunn til overtegningen. Investorene ser potensialet. Nå planlegger vi OTC-registrering, og splitt av aksjen i midten av mars, sier Rune Rinnan.
-
Emisjonen ble rettet mot kun finansielle investorer. Vi ville ikke ødelegge exit-mulighetene med industrielle investorer. I stedet har vi mange små investorer, sier Rinnan som likevel måtte avvise halvparten av tegningene.
KARBONFANGST: - Vi bruker samme grunnteknologi, og kan lage membraner for CO2-fangst. Egentlig kan vi drive all mulig gasseparasjon, sier teknologidirktør Henrik Hemmen Her sammen med forskerne Linn Søvik og Marie-Audrey Raux. Foto: Eivind Yggeseth
70 prosents margin
Men selv om investorene er små er kundene store.
-
Kundene driver med dette i stor målestokk, og de er i hvert fall ikke i Norge. Vi snakker med de store produsentene. Vår teknologibase vil gjøre det mye billigere for produsentene å lage produktene, og mye mer effektivt.
-
Dette er det ypperste fra norsk forskning, og jobbet frem gjennom ti år. Vi har allerede gått inn i den kommersielle fasen, og har inntekter, sier Rinnan.
-
CondAlign sikrer techgigantene vesentlig billigere produkter med høyere ytelse.
-
Vår teknologi kan gjøre det mulig å masseprodusere mikroLED-skjermene for konsumentmarkedet - skjermer som i dag har en kostnad på over 100.000 dollar, sier Rinnan.
De skal ikke selv produsere plastfilmene, men lisensiere ut teknologien.
-
Og inntektene?
-
Vi har som ambisjon om å signere en lisensavtale i år, og har fått veldig bra tilbakemelding fra flere potensielle kunder, så det ser lovende ut. I et lengre løp har vi mål om omsetning på 150 millioner innen 2024, og skal ha EBITDA-margin på 70 prosent, sier styreleder Bjørn Maarud.
-
Teknologien gjør det mulig å lage et materiale som kobler sammen elektronikk der koblingspunkter er så tette som nabopixler i en skjerm - uten at det kortslutter, sier teknologidirektør Henrik Hemmen.
TI ÅRS ARBEID: Teknolgidirektør Henrik Hemmen kom inn i CondAlign da Rune Rinnan og NIK III kom inn som hovedeier. Foto: Eivind Yggeseth
Har skilt ut karbonfangst
- Kjøling av elektronikk er også et område med kjempestort potensial. Vi utvikler vårt produkt til å blant annet lede varme ut av batteripakkene i elbiler, og siden det er bevegelser i batteriene så det må være et fleksibelt materiale, sier Rinnan som ser for seg enda flere bruksmuligheter.
Han har allerede skilt ut et datterselskap, CondAlign Capture, som skal drive karbonfangst.
- Vi bruker samme grunnteknologi, og kan lage membraner for CO2-fangst. Egentlig kan vi drive all mulig gasseparasjon, sier Hemmen.
Emisjonspengene skal brukes til kommersialisering.
- Vi kommer til å styrke organisasjon på salg og markedssiden. Vi får henvendelse fra store, kjente selskaper. For å håndtere det på ordentlig måte må vi være flere. Vi skal også styrke oss teknisk og på prosjektgjennomføring for å kommer raskere på markedet, sier Maarud.