Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Norconsult - Småprat

Noen som vurderer å tegne seg på NORCO IPO’en?

Siden den er fulltegnet blir det vel kanskje bare smuler igjen på mindre aksjonærer uansett😊?

Det kryr jo av utbombede konsulentselskaper kursmessig akkurat nå. Synes kanskje timingen på denne IPOen er litt feil.

Jeg tror kursen de ansatte i Norconsult har i sine aksjer en svært lav. Så de får en god bonus ved denne noteringen. Har ett familie medlem som jobber der.

1 Like

Ja, fra et salgsperspektiv er man definitivt et par år for sent ute med en notering nå…

Mener selskapet er interessant å kunne ha, men grunnet flere noteringer som har gått dårlig i det siste, samt tidspunktet for noteringen, er jeg usikker på om jeg ønsker å tegne meg.

1 Like

De ble vel mer eller mindre tvunget på børs av skattedirektoratet. Krefter i selskapet har vel også jobbet for dette en stund (No ble forsøkt børsnotert i 2016, men det ble stemt ned på gf den gangen)

1 Like

Det har vel vært stort flertall for å beholde selskapet ansatteid inn til endrede skatteregler gjorde at man var mer eller mindre tvunget til å gjøre endringer, hvor børsnotering eller salg av hele selskapet vel var de mest reelle alternativene.

1 Like

Det finnes jo egentlig ikke et godt argument for Norconsult å gå på børs utover at de blir tvunget av skattehensyn. De trenger ikke penger og en notering betyr bare at man må dele overskuddet med “utenforstående”.

1 Like

Det er egentlig litt interessant, hvorfor børsnotere denne typen selskaper? Multiconsult havner selvsagt i samme sekk her. En av begrunnelsene de nevnte den gangen var at man får hjelp av markedet til å verdsette selskapet ved oppkjøp. I en M&A-setting vil aksjen bli en bedre valuta når en tredjepart, aksjemarkedet, har verdsatt den.

I denne bransjen er inne i en stor konsolideringsprosess de siste ti årene som sikkert vil fortsette.

Oppkjøpsmulighetene er begrenset i den bransjen, og både multi og Norconsult har nok cash til å finansiere de fleste aktuelle oppkjøp vil jeg tro.

Nja, her kjøpes det opp selskaper støtt og stadig. Multiconsult har ligget brakk en god stund etter det store kjøpet av Hjellnes, men har nå begynt å kjøpe igjen i stor stil. Norconsult og f.eks. Sweco kjøper selskaper jevnt og trutt hele tiden. Bransjen domineres av noen få store (Norconsult, AFRY, Cowi, Rambøll osv.) som sluker mindre selskaper med typisk 10-20 ansatte jevnt og trutt. Aksjer er kanskje ikke aktuelt som vederlag (men hvorfor ikke?), men markedets verdsettelse av selskapet kan brukes som et forhandlingskort i M&A-forhandlinger, det var i hvert fall argumentet.

Multi hadde en omsetningsvekst på 10.1% i fjor, hvorav 4.4% var organisk. Dvs M&A utgjorde 5.7%, dvs litt over halvparten av veksten.

Ifm større oppkjøp som børsnotert er det ofte vanlig at noe av kjøpesummen gjøres opp med utstedelse av nye aksjer. Da er det også mye lettere å bli enige om en kurs for disse aksjene når selskapet er børsnotert, kontra et estimat for et unotert selskap basert på inntjeningsmultipler, mv.

Multi gjorde f.eks opp med 80% cash og 20% aksjer når det kjøpte opp E&H i -21:

Multiconsult (OSE: MULTI) completes the acquisition of Erichsen & Horgen

On 8 July 2021, Multiconsult announced that it had entered into an agreement to purchase 100% of the shares of Erichsen & Horgen AS at an enterprise value (EV) of NOK 410.0 million, on a cash- and debt free basis based on normalised working capital. After adjusting for working capital and net cash, the total purchase price for the acquisition was NOK 421.8 million. The purchase price was settled in a combination of NOK 337.5 million in cash (80%) and NOK 84.4 million in Multiconsult shares (20%).

In this connection, Multiconsult will issue 460 129 shares (20% of the purchase price) to the shareholders of Erichsen & Horgen AS at a share price of NOK 183.35. The share price was based on the volume weighted average share price of Multiconsult five days prior to closing. The new shares represent approximately 1.68% of the shares in Multiconsult ASA post transaction.

2 Likes

Norconsult tegningskurs endte på kr 19,- som (ikke helt overraskende) er helt nederst i intervallet de opererte med (19,- til 23,-).

De ansatte har ikke fått realisert de realistiske verdiene i selskapet. Selskapet har vært ansatt eid. De har fått utbytter men ikke kunne selge aksjer for markedspris. De har også når de blir pensjonert blitt tvunget til å selge aksjene til andre ansatte til en satt kurs. Det har derfor vært press fra ansatte om å gå på børs for å kunne realisere verdiene som egentlig er i selskapet. Så det er bakgrunnen for hvorfor de ønsker gå på børs.

2 Likes

Ja, bakgrunnen for notering er realisering av verdier for pensjonistene som skal selge og i tillegg skatteskjerpelsen fra regjeringen ved at «forskjellen mellom bokført verdi og markedsverdi ville bli beskattet ved tildeling av aksjer». Da blir du beskattet som om du kunne solgt aksjene til markedsverdi på børs mens du i praksis må selge internt til en kollega for en mye lavere pris. Da gir det seg jo selv.

Vet ikke hvordan det er med gjeld, men med 5,7 mrd på ca 6 000 ansatte gir en mcap på 950 000 per ansatt, det er litt lavere enn Multiconsult, med ca. 970 000 per ansatt, kanskje derfor Multiconsult gikk litt ned i det siste?

Multiconsult har vel falt grunnet dårligere fremtidsutsikter og makro, som så mye annet…

tenkte på utviklingen etter at kurs 19 ble kjent, ser nå at det var ganske marginalt, trodde det var mer.

Her er omsetning pr ansatt i 2022 for tech og IT konsulenter. Multi ser ut til å ligge høyest blant tech selskapene.

1 Like

fra prospektet til norconsult?