Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Smarthus - anbefalte løsninger?

Er det noen her som har gått til verks å fått installert litt saker i hjemmet som gjør det mer smart?

Selv bor jeg i en 80 kvm leilighet, og jeg er litt fristet til å gå til innkjøp av enkelte ting, men samtidig ser jeg at mye av det ikke er nødvendig i det hele tatt - og jeg sliter nesten med å forsvare hele investeringen :joy:

Dette er hva jeg vurderer:

  • Bytte ut alle lyspærer med mulighet for dimming og valg av farge
  • Installere sensorer i ulike rom, for styring av blant annet lys.
  • Bytte ut termostatene for vannbåren gulvvarme, spørsmålet er om det i det hele tatt er lønnsomt å skru av dette på dagtid, for så å sette på oppvarming igjen 1-2 timer før jeg kommer hjem (?).
  • Kan ellers bytte ut motor til solskjermingen, men denne bruker jeg aldri. Overvåkning av åpning/lukking av inngangsdøren ser jeg heller ikke behov for.

Smarte stikkontakter ser jeg ikke helt bruksområde til, foruten om kanskje om jeg hadde hatt en radio på badet som skrudde seg på når f.eks sensor i gangen ble aktivert. Alle andre artikler krever jo en aktiv handling, f.eks så har jeg Sonos, men om strømmen går på må jeg jo uansett sette på musikken. Samme gjelder for øvrig TV, kaffemaskin osv - jeg må gjøre en aktiv handling etter at strømmen er skrudd på.

Er det noen som har tips eller forslag til bruksområde for ulike ting, eller har andre innspill, forslag eller kommentarer, så tar jeg dette i mot med et stort takk :slight_smile:

5 Likes

Jeg har såvidt begynt å plundre med Openhab som jeg kjører på en Raspberry pi som ligger sammen med ruteren. Så har jeg noen smarte stikkontakter for å måle strømforbruk på et par ting, pluss at jeg også har programmert den sammen med en netatmo værstasjon så jeg har ganske detaljert av og på styring av en 2kw varmeovn i løpet av døgnet og uka.

2 Likes

Mitt beste tips er å velge en løsning som ikke kjører bluetooth eller low power bluetooth. Siden det er dårlig med patching på smarthome løsninger og det finnes noen seriøse sikkerhetshull i den standarden etterhvert.

2 Likes

Vil anbefale Samsung Varmepumpe som har App styring. Denne kan en sette opp som en vil med tidsstyring, fjernstyring og termostat. Den er både billig og bra:
https://www.elkjop.no/product/hjem-og-husholdning/klima-og-ventilasjon/SMART9/samsung-smart-9-varmepumpe-smart9

1 Like

Hvis du er teknisk interessert og liker å skru og være “hobbyelektriker”, kan du gjøre mye av av installasjonen selv. Delene og sensorene er tilgjengelig hos Elfa eller Clas: https://www.elfadistrelec.no/no

NB! Fagmann må godkjenne endringer på elektrisk anlegg så en ikke får problemer med forsikring el.

1 Like

Mitt tips er å gå for z-wave og ikea trådfri.

Ta en titt på https://home-assistant.io/ , https://www.hjemmeautomasjon.no/ og https://www.facebook.com/groups/smarthusnorge/ for tips.
Jeg er helt bitt av basillen, har snart automatiskert det som er mulig :slight_smile:

3 Likes

Har du prøvd denne?
Jeg har to Mitsubishi Kirigamine 6.3, jeg vil ikke ha noe annet.
Den første røk etter ni år, mulig jeg kunne fyllt gass på, men jeg byttet den.
Funker faktisk helt supert ned til -20 som er det kaldeste jeg har opplevd her.
Prisen er den samme, Whiteaway er forøvrig min favorittbutikk når det gjelder hvitevarer, veldig bra ved reklamasjon.

https://www.whiteaway.no/hus-hage/varmeprodukt/varmepumpe/product/mitsubishi-electric-fh25/

2 Likes

Se også de norske FutureHome https://futurehome.no

Klippet fra nettet:

Klar for nåtid og fremtid
Som forbruker i dag kan man gå på hvilken som helst elektronikkforretning og kjøpe seg en oppkoblet smart enhet til hjemmet. Å få samlet alle disse enhetene under en felles paraply er noe helt annet. Med Futurehome sin Smarthub kan man på en enkel og intuitiv måte betjene dagens og morgendagens teknologi fra ett og samme system.
Smarthuben har innebygd støtte for Z-Wave og EnOcean radio, og er klargjort for å støtte flere nettverksbaserte enheter i fremtiden ved behov. Det er også to USB-porter på baksiden som gjør det mulig å utvide med flere protokoller, som for eksempel Zigbee, Bluetooth, Thread osv. dersom vi bestemmer oss for å legge til støtte. Alt man behøver er å koble til strøm og internettkabel til Smarthuben, så er du klar til å gjøre hjemmet ditt tryggere og smartere.

Nettbutikken https://store.futurehome.no/shop/

3 Likes

Ja har Samsung varmepumpe ja. Går som en kule den også ned mot 20 minusgrader.

Har Mitsubishi luft/vann varmepumpe på huset som vi leier ut i Stavanger. Har vært litt plunder og heft med denne, men har stort sett vært fornøyd. Men så koster den en del mer enn Samsung varianten…

1 Like

Koster 10989, samme som Samsung. Hvor lenge har du hatt Samsung? Men den har ikke wifi, det finnes en ny modell som jeg ikke liker designet på som har dette.
Kan ellers være lurt å kjøpe varmepumpe uten montering og få en autorisert montør å montere. Jeg betalte 3200 for montering…altså drøyt 14000, den lokale Power sjappa skal ha 20000…

Kjenner endel som har Mitsubishi, og uten problem.
Monterte i 2004 en Daikin, den skulle være varmepumpenes Rolls Royce, intet mindre. Når jeg da flyttet og monterte Mitsubishi i 2008 så var det som natt og dag😊.

Edit: skal stoppe avsporingen nå, ville bare få frem at Mitsubishi er knall varmepumper, men må være Kirigamine, sikkert andre som er like bra, men de har ikke jeg prøvd😊

2 Likes

Jeg anbefaler deg å lese mer på www.xcomfort.no det er utstyr levert fra Eaton som er helt klart best i klassen nå. Med Sensio styring (norsk programeringsselskap) som konstant videreutvikler systemet vil du møte morgendagens forventninger. Dette systemet kan også integrere Sonos og masse annet, så slipper man en app for hver dings.

1 Like

Selv har jeg brukt utstyr fra https://www.gira.com og huset bruker https://www.knx.org for automasjon. Få begrensninger… stort sett økonomiske hvis det er noe! :smiley:

1 Like

Takk alle for mange nyttige tilbakemeldinger så langt :pray:

1 Like

Lærer seg bruksmønsteret ditt og tilpasser seg automatisk. Dette er hvertfall det jeg har fått anbefalt av termostater innen IOT. “Best selling hos Amazon”. Kan og integreres med Google Home.

EDIT: Ser at det foreløpig er begrensinger med Nest i Norge. http://www.dinside.no/bolig/na-kommer-googles-smarthjem-system-endelig-til-norge/68644808

1 Like

Har bestilt tre mill panelovner med Wifi. Har ellers alarmsystem som også styres av app - med dingser som måler varme, fuktighet osv, samt robotstøvsuger som jobber mens vi er på jobb. Sistnevnte er en av de beste innvesteringene vi har gjort!

Belysning er også noe jeg kikker på, men er foreløpig i kategorien “nice to have” :smile:

3 Likes

Jobber med å få madammen på gli ift. robotstøvsuger, ender vel opp med at jeg bare drar å kjøper det :sweat_smile: Hvordan type har du? Du har vel ikke vurdert robotmopp også?

1 Like

Om du vil ha enkel start på en smarthus løsning, så gir også Verisure sin smartalarm en god start. alle brann og alarmsensorer har varme og fukt sensor. + at man kan koble til yale doorman ( elektronisk dørlås ) og enkelte varmepumper til løsningen.

1 Like

Når en støvsuger er vel poenget å få dritten bort?
I så fall er det en ting som duger: sentralstøvsuger, som fjerner dritten, ikke resirkulerer.
Joda, sikkert bra med filter osv, men kan ikke måle seg med å blåse brukt luft ut av huset.
Men det forutsetter at en gjør jobben selv. Men med flere uttak i hver etasje hvis boligen er stor er det enkelt å støvsuge.

2 Likes

Fordelen med en robotstøvsuger er at den er på jobb hver dag :wink:

3 Likes

I hagen er det topp, men ikke inne, liker ikke resikulasjon av støv(tre av fire i familien er allergisk…)

1 Like