Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Ukens spørsmål #1: Hvordan takler du de mentale utfordringene rundt aksjehandel?

Ukens tema:

I det siste har jeg merket at å eie aksjer som faller i kurs gjør meg stresset og irritabel. Humøret svinger ofte med aksjekursene til aksjene jeg følger. Kjenner du deg igjen?

Har du noen tips til hvordan håndtere det mentale rundt det å eie og handle aksjer?
Fortell gjerne om hvordan du selv har håndtert gevinst og tap i markedet.

14 Likes

For min del funker det veldig bra å koble av i helgene, gjøre helt andre ting.
Eg går mye i fjellet, fisker i vannet og gjør sosiale aktiviteter.
Legge fra seg pc/ nettbrettet å heller gjøre fornuftige ting på kveldene, da tenker ikke hjernen på det som opptar deg på dagtid.
Eg hadde en tøff tid i Iox da eg satt altfor tung lastet og burde tatt en gevinst som var enorm for min del, griskheten tok overhånd å istedenfor å ta gevinst på mangen hundre tusen ( veldig mangen ), så var eg nære på å gå helt på felgen, men har kommet meg greit videre nå.

Eg sliter med å klare å unngå å sjekke div forum altfor ofte, men har etterhvert begynt å slippe taket på HO

16 Likes

Husker jeg var veldig liten. Kanskje 5-6 år da pappa tok meg på en spille sted som ligna på casino. Automater, kort spill etc. Han tok meg dit rett ved stengetid for å vise meg hvordan de teller penger ved dagens slutt og fortalte meg at de eneste som vinner 100% på gamling er huset. Han fortalte meg dette mens de tellte 1000s vis av penger gjennom seddel teller maskiner. Slike ting brenner seg i ens hukommelse.

De lærte meg også å aldri spille/investere med penger du ikke har råd til å tape.

17 Likes

Det er litt motsatt av min strategi, jeg ønsker heller å lære om selskapene når børsen er stengt, og fokusere minst mulig under åpningstidene, men det er så klart vanskelig å ikke følge med litt :slight_smile: For eksempel nå så har jeg så klart fulgt med en del på Funcom, men jeg har ikke gjort en eneste handel der etter at nyheten om emisjonen kom.

Jeg handler nå mer sjeldent og i færre aksjer (et utvalg som jeg følger, jeg leter ikke nye case hele tiden). Porteføljens verdi kan fortsatt gå ganske voldsomt opp og ned, så får man heller koble bort den virkelige summen i kroner og øre, men ta kalkulert risiko, og godta at noen ganger blir det tap.

Når jeg leser at noen er all-in i en aksje blir jeg litt bekymret, håper folk sprer seg litt utover. Bare du øker til 4 aksjer og kanskje noen andre aktiva klasser (renter, gull, råvarer, cash, short etc) hjelper det en god del på risikoreduksjon.

6 Likes

Eg gjør mye reasearch på kveldstid, men i tider når det butter imot og det går på humøret løst, da prøver eg å legge det fra meg.

5 Likes

Jeg er mye flinkere til å ta et tap tidlig enn gevinst. Det som fungerer for meg er når jeg selger meg ut med god gevinst og vurderer ny inngang, så fører jeg over pengene til brukskonto.

Da er det plutselig ikke penger du er like villig til å tape eller utsette for høy risiko.

Etter å ha hatt 150K på brukskontoen blir du litt mer glad i de.

Jeg er student, så for andre kan det være 1,5 mill, men prinsippet er vel det samme?

Også for guds skyld, stop loss og aldri regn på fremtidig gevinst. Husker når jeg i starten ganget antall aksjer i et visst spillselskap med ønsket kurs og fant en drømmegevinst i fantasien. Gikk ikke så veldig bra.

14 Likes

Haha, kjenner meg igjen i å leke med fremtidig gevinst, ta ett tall å gang det med høyt nok tall, vipps så er eg milionær :wink:

En anen felle det er lett å gå i, er å kjøpe øre aksjer bare fordi da får man råd til ett høyt antall aksjer, å tenk når den aksjen går fra 20-30-40øre til mangen kroner… Uff, sjelden at det blir mangen kroner av det…da har man vertfall solgt for lenge siden :wink:

Edit : det ble kanskje litt på siden dette

8 Likes

Jeg tenker bevisst ikke på det som penger. Med en gang jeg begynner å fantasere om hva pengene kan brukes til, eller teller kroner svir nedgangen stort. Har blitt nokså flink på å se på det som et spill der jeg sanker poeng, der tap av poeng kun er midlertidig om jeg spiller bedre senere…

Hadde mye penger i funcom rundt TSW release, og klarte heldigvis å ikke la nederlaget gå inn på meg. I ettertid lærte jeg mye av det som skjedde, men å fornekte tapet (ikke tenkte på det, ikke snakke om det) fungerte nokså bra :slight_smile:

Minner og opplevelser får større og større plass i hjernen om man tenker på dem/gjenopplever dem. Derfor kan det være lurt å bevisst distrahere seg med andre ting. Forskning viser for eksempel at å spille engasjerende spill kort tid etter et opplevd traume gjør at det ikke får så stor plass i hjernen. Mener å ha lest om at det benyttes på barn i enkelte situasjoner. Mitt råd: bevisst og aktivt unngå å tenke på det.

7 Likes

Jeg gikk på en papirtap-smell med Funcom rundt TSW og så at ca 500k pisse vekk, men klarte til slutt å innse at ja, dette går dritt, på tide å redde stumpene. Det reelle tapet ble noe sånt som 10-20k. Følte meg bra dum og droppet aksjer i et par år.

Jeg begynte med aksjer igjen etter et tips om Starbreeze (etter at det først hadde gått 6x) og denne gangen har jeg sikret underveis. Har gått glipp av mye gevinst på det, men har sovet mye bedre. ca 200% gevinst er jeg godt fornøyd med. :slight_smile:

Jeg har sett endel på hva @holmes gjør og har 3-5 aksjer av gangen og trader lite. Hvis en aksje går dritt, som det gjerne gjør hvis man går etter høy-risk, så burde en av de andre veie opp. Hei TIL og KIT. Det gjør det hele mye mindre stressende, og man får en mye mindre følelsesmessig forhold til aksjene som igjen gjør det lettere å kjøpe/selge ut fra mer objektive vurderinger.

I motsetning til enkelte her, så tenker jeg helt på tingene som penger. Jeg vil derfor aldri sitte med 30% av min totale formue i en høyrisiko-aksje igjen. Det er rett og slett galskap. :wink:

11 Likes

Jeg var sykt stresset i 2012 rundt launch av tsw da jeg var på ferie med elendig tilgang til internett og satt med alt for mange aksjer i funcom. Det forsvant noen årslønner i gevinst men kom meg til slutt ut med ok gevinst. Irriterte meg lenge over det men gikk over til slutt :wink: Fant iallfall ut at tap av store deler av gevinsten kan være sinnsykt kjipt selv om man kommer seg ut med brukbar avkastning.

Største tapet mitt er i noreco og det tapet irriterer meg fremdeles noe helt sinnssykt. Var så vidt i minus etter at gohtafunnet og skulle egentlig selge meg ut men så ble jeg for grådig. Noreco gikk til helvete rett etterpå…

Heldigvis har jeg iallfall lært noe. Jeg tar nå alltid gevinst på vei opp. Jeg setter meg flere kursmål hvor jeg selger ut deler av beholdingen. Går kanskje glipp av noe gevinst men slipper å sitte igjen uten/liten gevinst hvis det kommer en stor dipp ( f.eks etter en skandaleemisjon ). Itillegg er jeg blitt mye mer forsiktig i selskaper som har mye gjeld og/eller få inntektskilder. Hvis jeg absolutt må investere i slike selskaper prøver jeg heller å gå for obligasjoner. I f.eks funcom har jeg stort sett bare gjort (relativt) kjappe trader etter 2012 og etter at de annonserte emisjonen i januar har jeg ikke sittet med aksjer over natten.

Gevinstsikring + forsiktig med aksjer med høy risiko har iallfall ført til at jeg har mindre stress og bedre avkastning :slight_smile:

13 Likes

Flott tråd. Sliter litt med det samme selv og jeg beholder stort sett roen bortsett fra funcom. Av en eller annen grunn finner jeg aldri helt roen i denne aksjen sannsynligvis pga. den er ekstremt volatil og jeg har gått på smeller der før.

Men ellers tenker jeg i prosent. Jeg har etter hvert opparbeidet meg en brukbar formue og jeg tenker ikke på i dag har jeg tapt x antall 10 k kr eller tjent x antall 10k kr, jeg tenker i %. På den måten distanserer jeg meg fra det hele. Jeg sprer meg over mange aksjer, det tror jeg også er veldig lurt for psykens sin skyld og risikoprofil for porteføljen.

8 Likes

Jeg prøver også å tenke i prosent istedetfor i kroner.

Ellers har jeg blitt mindre “bipolar” av å oppleve tap/gevinster bare fordi jeg har holdt på i noen år. Var mer nervøs i begynnelsen.

5 Likes

Jeg har blitt rimelig ekkel å ha med å gjøre. Særlig etter at jeg hadde 400k urealisert før black thursday. I tillegg måtte jeg ha nye dekk på traktor tilhengern, ny gressklipper til 34k. Og ikke minst kjøpe ut 3dje mann av firmaet vårt for 350k. Så nå gir jeg mer eller mindre f og tar hver dag som den kommer :slight_smile:

13 Likes

Jeg kjenner meg også noe igjen i det du sier @pdx

I starten av min investor karrière så var jeg nok mye mer stresset og mentalt utfordret av aksje markedet enn jeg er idag, men dette er også noe man lærer seg å takle med tiden. Mye av årsaken til at jeg kunne bli mer irritert og stresset når en aksje gikk i negativ retning før i tiden, var min uvitenhet og ignoranse av hva som faktisk kan skje med en aksje. Jeg kjøpte mye papirer jeg egentlig ikke visste så mye om i forkant, noe som resulterte i store overraskelser. Jeg ble dermed fullstendig overlykkelig når en aksje gikk opp og min avkastning ble stor, siden det stort sett var flaks. Når en aksje gikk andre veien ble jeg frustrert og irritert, siden jeg ikke hadde sett for meg dette scenarioet skikkelig i forkant og det var ren uvitenhet og uflaks som gjorde at det gikk den veien.

Idag gjør jeg en mye mer grundig undersøkelse før jeg eventuelt kjøper meg inn i et papir. Det hender så klart også fremdeles at jeg gjør kjappe avgjørelser, men da vet jeg igjen også at jeg tar en mye større risiko. Ved å gjøre en god undersøkelse av papiret / selskapet før man kjøper, samt holde seg kontinuerlig oppdatert over hva som skjer til en hver tid med både aksje kursen og selskapet, så klarer jeg å holde en viss ro om ting skulle gå i pluss eller negativ retning.

I korte trekk så kan jeg liste opp 3 punkter som er viktig for meg for å takle mine investeringer:

1. Gjøre en god research i forkant av en handel, samt holde meg oppdatert til en hver tid.
2. Skulle jeg føle at ting begynner å bli mentalt ustabilt, så er en kjapp medisin å høre på musikk jeg vet gjør meg glad.
3. Til sist men ikke minst; Dele mine handler og tanker rundt avgjørelser med andre. Veldig viktig for meg å ikke bare dele positive opplevelser med aksjehandel, men også negative handler og avgjørelser jeg har gjort. Dette hjelper meg selv i å få et større perspektiv på hva som faktisk foregår og gir meg en viss ro.

Sharing is caring for yourself and others <3

15 Likes

Er det en ting jeg virkelig hater i aksje-markedet så er det aksjer jeg vurderer og før jeg har kjøpt meg inn så hender det at den stikker. For å løse dette problemet bruker jeg ofte å kjøpe lytteposter slik at jeg er litt med hvis det går bra (og går det elendig er det ikke så farlig økonomisk sett.) Fungerer for meg.

10 Likes

Anbefaler folk å lysne til pengepodden! Der dette spørsmålet ble pratet om i noen sek!

2 Likes
2 Likes

Et poeng for meg er å fokusere på at de pengene jeg har i aksjer er langsiktig sparing, det er ikke penger jeg skal trenge å røre på kort sikt.

5 Likes

Ei hard treningsøkt er godt for å rense pæra :slight_smile:

9 Likes