Dette var jo en minimal artikkel som jo ikke var så fryktelig entusiastisk nei. Men er jo ganske sånn standard “det er en fase I, så…”. Men et “Pembro alene har ORR på 30%”, så “da er ikke 60% så imponerende” er jo ganske skivebom da Hele poenget med UV1 er jo å hjelpe den pasientgruppen som ikke responderer på en PD-1 hemmer alene!
Google translate av hele:
Oslo - Er disse resultatene et glimt av håp for kreftpasienter? Norske og amerikanske forskere mener de har utviklet en aktiv ingrediens mot kreft . I en fase 1-studie med 20 pasienter brukte de en vaksine kalt UV1 i kombinasjon med sjekkpunkthemmeren pembrolizumab. Pasientene som ble behandlet på denne måten led alle av avansert, ondartet melanom, en form for hudkreft.
Yousef Zakharia fra University of Iowa planlegger å presentere resultatene fra forskergruppen til andre forskere på en konferanse 4. juni. Ifølge forskerne ledet av Yousef Zakharia fra University of Iowa, svarte 60 prosent av pasientene på kombinasjonen av aktive ingredienser. I følge informasjonen kunne deres overlevelsestid forlenges fra 5,5 til 11,6 måneder til 18,9 måneder, hos seks deltakere forsvant svulsten til og med helt.
Dr. Niels Halama (43) fra det tyske kreftforskningssenteret : “Entusiasmen for disse seks komplette remisjonene er sannsynligvis stor her. Men jeg er motvillig til å gi en vurdering, sa eksperten til BILD. For det første er bare 20 pasienter et veldig lite utvalg.
“Den statistiske spredningen er stor med en så liten gruppe mennesker. Du må se på det med forsiktighet. ” Ytterligere undersøkelser og resultater må avventes.
“I tillegg har kontrollhemmere som pembrolizumab alene en responsrate på over 30 prosent, som man kan forvente å bli satt.” Det betyr: Pembrolizumab fungerer selv uten vaksine hos en tredjedel av pasientene.
Dr. Niels Halama (43) fra det tyske kreftforskningssenteret advarer mot altfor høye forventninger. Den nye terapien må først testes ut i detalj
Forskerne som nå tester UV1 på 500 andre mennesker antar også at stoffet også kan hjelpe mot andre typer kreft. Halama : “Jeg er skeptisk til det også. Så langt har forskningen vår gjort at slike vaksiner har liten kraft når de brukes på tvers av sykdommer, forklarer eksperten. Generelt er det fortsatt for tidlig å gi en pålitelig uttalelse om effektiviteten i det hele tatt.