Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Aksjehandel via eget AS

Ja det er det sikkert, det er derfor en fordel å ha det automatisk. Noen av de større traderne slik som Svend Egil Larsen i «AksjeSladder» har feks. egen regnskapsfører…

Me 2

Ja, det blir det. Jeg trader ikke mye, og kjenner allerede at det er nok å holde styr på.

Har ikke fått bygget noen integrasjon enda, men første versjon ville i så fall blitt halveis manuell, dvs. du legger inn kjøp og salg gjennom et grensesnitt i nettleseren, deretter regner den ut gevinst/tap og sender det til fiken for bokføring på riktig konto.

I fremtiden vil det kanskje være mulig å få den helt automatisk, men er dessverre lite data tilgjengelig fra de ulike aksjehandelsplattformene.

1 Like

Jeg er nå i oppstartsfasen av eget AS som skal drive med tjenestebasert virksomhet. I den sammenheng har jeg et par spørsmål rundt det å opprette holdingselskap til investeringer.
Jeg har alltid vert av den oppfattelse at det lønner seg med holdingselskap dersom det er knyttet til et AS med omsetning. Hvorfor kan jeg ikke svare på. Rettlei meg gjerne dersom jeg er helt på viddene! AS’et forventes å ha en omsetning på ca 700k i 2022. Jeg har ingen intensjon om å ta ut lønn de første 3+ årene. Eventuelt overskudd (etter tilbakebetaling at oppstartsinnskudd) skal etter planen investeres i aksjer og eiendom.
Spørsmål:

  • Hva tjener jeg på å flytte mine private aksjeinvesteringer over i et holdingselskap underlagt moderselskap som beskrevet ovenfor? Helt konkret.
  • Må jeg selge aksjene fra privat og over til AS, eller kan de på papiret fortsatt stå i mitt private navn?
  • La oss si at AS med holdingselskap har verdier for 10mill i 2025. Er det da muligheter for meg som eier 100% i selskapet å få huslån med sikkerhet i dette? Noen som har erfaringer i praksis her?
  1. Det kommer an på hvilke investeringer du har. Hvis du har alt på ASK vil det nok ikke lønne seg å flytte over.

Om du har det utenfor ASK vil det lønne seg da du kommer inn under fritaksmetoden, og utsetter beskatningen til du tar det ut som utbytte. Dvs at du kan reinvestere uten å skatte av gevinsten, likt som ASK.

Investering i aksjer i lavskatteland er ikke omfattet av fritaksmetoden, så her må du være obs! F. eks Fredriksen og hans selskaper hører hjemme på Kypros, og er derfor ikke med.

Du får ikke fradrag for tap på aksjer innenfor fritaksmetoden.

  1. Skal du ha det inn i et AS så må du selge det privat. Mulig du kan høre med megler om du får flyttet det mellom vps-konti, men tviler. Uansett blir det regnet som realisasjon på deg privat.

Det du har på ASK bør nok forbli der. Andre aksjer kan du vurdere å flytte over.
De med tap er det mest lønnsomme å flytte over, da du får fradrag på tapet privat, mens den framtidige gevinsten kommer inn under fritaksmetoden hvis du tar samme posisjon i as’et.

De du har gevinst på bør du vurdere. Beskatning nå, for å få framridig gevinst under fritaksmetoden, eller la de ligge og ta beskatning når potensialet er hentet ut i framtiden?

  1. Å stille eget as som sikkerhet i bank må du høre med egen rådgiver i banken om. Jeg har erfaring med at aksjeverdier i eget as blir hensyntatt til en viss grad ved beregning av maks lånebeløp, men ikke som sikkerhet.

Har du de privat så kan du belåne en del av aksjene, men her er det ulik belåningsgrad både mellom banker og aksjer. Du får ikke boliglånrente på det.

2 Likes

Dette er ikke mulig å bruke aksjer som tinginnskudd for å unngå en transaksjon som ikke utløser skatt. Dette betinget av at aksjene kan omsettes “enkelt”.

" Dersom du eier et aksjeselskap kan du overføre aksjene til et driftsselskap gjennom et regulært salg eller som tingsinnskudd (mot aksjer ). I begge tilfeller må aksjene overføres til virkelig verdi – i henhold til det såkalte armlengdeprinsippet. En slik overføring regnes da som en realisasjon av aksjene"

Altså børsnoterte aksjer har til enhver tid “effektiv prising”, så her aksepteres ikke annet enn dagens kurs som “virkelig verdi”. Samme gjelder forøvrig med unoterte aksjer, men her er ofte “virkelig verdi” i skatteregnskapet til bedriften MYE lavere enn hva bedriften faktisk besitter.

Hvis de fortsatt står i ditt navn er de fortsatt dine. Se punkt nummer 1.

Det er ikke umulig, men tviler på du får bruke sikkerhet i aksjer opp mot boliglån, men detter er vel en vurdering banken tar ut fra størrelsen på kundeforholdet samt om forhold er stort nok så kan de ta en verdsettelse/DD. Det var bare inntil nylig man fikk bruke BSU som sikkerhet her uten å løse den inn. Vanlige “forbrukslån” eller andre typer lån er derimot ikke umulig. Forvent dog høye/-re renter. Blir liksom litt motsatte ender av spekteret, om jeg ikke misforstår det du spør om.

Skal du derimot kjøpe eiendom gjennom ASet kan du søke lån gjennom ASet på bedriftsbetingelser. Forvent da høyere rente, men også større forhandlingsrom rundt dette punktet. Cash eller bunden EK er ofte argument som lar seg kjøpe av banker.

Sitter med regnskap og årsoppgjør etter første år med holdingselskap. Det meste av aktiv handel foregår på konto i eget navn, men så har jeg og samboeren et AS hvor vi har unoterte aksjer samt selskaper hvor vi er litt involvert i styre og slikt.

Relativt lite aktivitet i AS’et, men likevel noe styr rundt regnskap og årsoppgjør. Er det noen som kjenner til løsninger hvor aksjehandel, bankkonto, regnskap og årsoppgjør er integrert i én løsning? Altså type “holdingselskap” løsninger.

Bruker p.t. DNB som tilbyr det meste under eget tak, men det virker litt kostbart i forhold til mengden transaksjoner per år.

Du må gjerne si ifra om du finner noe. Bruker uni economy her. Tror DnB sin løsning er basert på den. Ingen god løsning for føring av kjøp, salg og beholdning der.

Jeg har as som er innom ganske mange ulike selskapet i løpet av et år. Pr nå får hvert av de selskapene en egen balansekonto. Nå er jeg tom for kontoer, så jeg må begynne å rydde i kontoplanen.

Det ideelle hadde vært et system som har beholdningsløsning likt et lagersystem. Da ville hvert papir vært som en vare, med kostpris pr stk. Kjøp, salg og gevinst/tapsbrregning hadde blitt mye enklere da. Alt på et par ulike balansekonti, avhengig av om det var av eller på børs.

Har ikke undersøkt så veldig mye, men tar gjerne imot tips.

Jeg tenker på å bygge en løsning som i første omgang støtter Fiken. Det jeg tenker er en løsning hvor man kan legge inn kjøp og salg fortløpende, og som deretter blir bokført. Kanskje støtte for CSV-import etterhvert

Dere som har AS og driver med aksjehandel - hvor mye ville dere vært villige til å betale per måned/år for noe slikt?

Betalte 25k for regnskapsfører i fjor, så litt mindre en det :wink:

1 Like

Enkleste hadde vært integrasjon mellom megler og regnskap.

Får ut rimelig gode transaksjonslister/handelslogg på excel. Hadde vært gull å få den konvertert til et lesbart format for uni. Fiken holder jeg meg unna foreløpig.

Men som nevnt over, jeg har ikke kommet over system som er tilrettelagt trading-og holdingselskaper. Må jo først ha et ordentlig system som tar hensyn til innenfor/utenfor fritaksmetoden, korte og lange investeringer, først inn først ut metoden osv.
Uten det hjelper det lite med importfil.

Jeg har også både AS (pga investering i noen unoterte) og noe privat… er ikke så mye på AS at jeg ønsker å bruke så mye på regnskapsprogram. Vurderte fiken men slo det fra meg. Har få transaksjoner og har derfor tatt det i Excel, men blir fort litt tungvint med den first in first out metoden når ordrer blir delt opp eller mange små ordrer ved sakte akkumulering… i tillegg ble jeg usikker på hvordan best føre emisjon og split.
Har tenkt det ville være lett å lage en liten database med en snutt for å polle alt for året, men har jo beholdning fra tidligere år også, så har ikke orket å “prøve” med min begrensede programmering kunnskap… Enda :wink:

Jeg fører også i excel men har vurdert Fiken. Har forstått det slik at de har ulike kontoer for innenfor/utenfor fritaksmetoden og også konto for anleggsmidler på langsiktige aksjer.

Jeg vurdere å ta fiken i bruk for inneværende år( har ikke begynt å føre 2022 enda :slight_smile: ). Jeg har hatt mellom 15-150 bilag i året. Men bruker noe tid på næringsoppgave og skattemelding.

Hvorfor bruker der først inn først ut metode ?
På børsnoterte aksjer bruker Jeg å «lage» nytt snitt ved hvert kjøp som blir brukt ved salg. Ved årsslutt korrigerer jeg bokført verdi til børskurs og det blir ny bokført verdi. Får da samsvar mellom bokført verdi og formuesverdi.

Har også brukt snitt kostpris ved beregning av gevinst/tap. Skattemessig skal det egentlig brukes fifu, i år er det så close for min del, at jeg like greit bruker det samme som i regnskapet.

Uni (og alle de andre systemene vil jeg tro) har kontoer for å klassifisere innenfor/utenfor fritak, og omløps-/anleggsmiddel.

Det jeg vil ha er mer som et reskontro-system/lagersystem, hvor hvert papir blir som en varelinje, men hvor alle papirene føres mot samme hovedbokskonto (som kto 1500 for alle kunder, og 1400 for alle lagervarer).

Skulle hatt en egen underkontoserie for 1800/1300.

Problemet her er at det er får meglere som har gode nok API-er til at dette blir en stabil løsning. Et alternativ er å bruke CSV-eksport fra melger og importere, men her kan også formatene variere så det er noe man må ta høyde for.

Det stemmer, men skillet går vel på norske/utenlandske, og det er derfor et par unntak man må ta hensyn til, f.eks. selskap som har hovedkontor i Norge men notert på en annen børs (eller om det var omvendt)?

Grunnen til at jeg har foreslått Fiken ovenfor er fordi jeg bruker det selv, men også fordi de har et brukbart API som man kan integrere mot. Det finnes regnskapsprogram som ikke har API med offentlig dokumentasjon, eller API i det hele tatt og da blir fryktelig tungvindt å bygge en integrasjon. Fant ingen info om Unimicro og API med offentlig dokumentasjon.

Et alternativ for å få utviklet en slik integrasjon kan være å komme inn som “investor” å være med å dekke deler av utviklingskostadnen mot å få mulighet til å implementere funksjonalitet en selv ønsker samt gratis/rabattert månedsavgift fremover. Send en PM om det er noe som kunne hørtes interessant ut.

1 Like

Tenker du integrasjon mot bankkonto og megler også da?

Ikke utenkelig å være med som investor, det kommer også an på hvor store sjekker du skal ha :wink:

Det meste er mulig så lenge det er mulig å få tak i data i maskinlesbart format, enten via API eller CSV/Excel.

Bankintegrasjon er kanskje noe lengre frem i tid da det er større variasjon i hvilke banker folk bruker enn det er med regnskapsprogram og meglere.

I praksis tror jeg ikke det er mer enn en håndfull endepunkter du trenger håndtere for å dekke de aller fleste bankkunder i Norge. Har du DNB og SP1-alliansen så har du vel de fleste?

Lenker du sikkert har sett fra før:
DNB: https://developer.dnb.no
PSD2 eller betalingstjenestedirektivet | Finans Norge

1 Like

Men de ulike systemene må også tilrettelegge for registrering av relevant input. Slik det er nå får jeg ikke lagt inn noe så grunnleggende som antall aksjer i en transaksjon. Så lenge det ikke er med er det umulig å beregne noe som helst, og det hjelper ikke med allverdens integrasjoner.

Noen som har vært borti system som håndterer det?