(siste 12 måneder olje)
(siste 18 måneder og 10 år bensin i USA)
PCE rapport (inkludert core PCE og core PCE månder-for-måned)
Toppen ble satt mars 2022 med 5.3% for core PCE.
Core PCE er hva FED ser mest på. Det ekskluderer mat og energi. Det er denne de vil ha ned til 2%.
Siste 5 måneder: ,1 + ,6 + ,5 + ,3 + ,2 = 1.6 = annualisert 3,84%. Men siste 2 måneder 3%. Og for 12 måneder 4.7% (det tallet som faktisk rapporteres). Så hva kan man konkludere? Rent bortsett fra at pressen elsker det mer volatile og høyere PCI-inflasjonstallet som ikke FED legger like mye vekt på? At den er generelt fallende er i hvert fall en enkel konklusjon.
Den enkle betraktningen er at inflasjonen økte så kraftig og raskt fram til våren 2022 at når man målte mot 1 år tidligere (2021), så var det en kraftig stigning. Og når man målte 2021 mot 2020 så hadde du samme effekt - lavt tidligere år ga høye tall.
Men nå måler man snart mot toppen i inflasjonen. Det vil si at man nådde i desember 2021 kjerneinflasjon i USA på 4.5% (målt for november 2021), og deretter har man hatt ganske stabile tall fra 4.5% - 5.3% (målt mot fjoråret), noe som har vært situasjonen i ett helt år nå.
Det er veldig logisk å forvente at siden man nå måler mot høye tall tidligere år, og måned-for-måned inflasjonstallene har vært lave i ett par måneder, så tror man at inflasjonen skal fortsette å falle. Det er ett par forutsetninger innbakt der - som meget gjerne kan slå inn. Først og fremst at man ikke har kraftig og varig oppgang i energikostnad (inkludert olje og bensin) herfra, da det er innsatsfaktor i svært mye av varer, transport og tjenester generelt.
Så hva er problemet? I praksis, to ting:
- Arbeidsledigheten er lav og lønninger samt disposable income stiger fortsatt:
- Services (spesielt leie/bokostnader) vokser (i praksis: de vokste mye mer tidligere, men det tar flere år før leie/bokostnader er ferdig innbakt i inflasjonstallene).
Hva skremmer FED? Lønns/inflasjonsspiralen. Hva ser vi? Begynnelsen på akkurat det. Stabil økning av lønninger hver eneste måned, fordi folk forventer at priser skal stige, så de krever at lønninger skal stige, og bedrifter forventer at de kan heve prisene så de godtar økte lønninger, som fører til økte priser, som gjør at folk må kreve høyere lønninger, og siden de forventer at prisene skal stige så …
Min forventning er at FED vil nå toppen av rentebanen i mars (som samsvarer med toppen i inflasjonen for 2022). Da kan de nemlig holde pengepolitikken stabil på ett restriktivt nivå og håpe at jobben er gjort fra det tidspunktet hvor man i fjor målte maks inflasjon. Det gir dem drahjelp til å få ned inflasjonen - fordi tallene som kommer ut framover vil måles mot svært høye inflasjonstall i 2022. Dette bør føre til bred dekning i pressen om at kampen nå er på vei til å vinnes, at inflasjonen er slått, osv. Og det vil komme press fra politikere (spesielt venstresiden) om at man må senke renta, få fart på økonomien, få til den myke landingen, osv osv osv.
Men vil det skje hvis lønninger øker med 0.5% månedlig, og man ikke klarer å knekke boligmarkedet litt mer så du får ned leie/bokostnader og dermed tjenestedelen i PCE?
Ser dette ut som en sunn korreksjon som nå er over? Samme faktorer som har drevet opp leiepriser i 2021 drev opp boligpriser i 2020-2022 fram til det begynte å gå sidelengs/ned de siste månedene - for både leiepriser og boligpriser.
Problemet man har er at økningen på 17.6% i 2021 på ingen måte er priset inn enda. Dette skyldes en rekke faktorer jeg har skrevet om før, men saken er at ser man 2020-2021-2022 under ett, og tenker på 2023, så er kostnad ved å bo fortsatt MASSIVT underpriset i inflasjonstallene. Det vil si at selv om bolig/leiekostnader faller vesentlig, så bør rapportert inflasjonskostnad knyttet til leie/bolig fortsatt være høy i en lengre periode (med mindre selvsagt vi får en skikkelig knekk i leie/boligmarkedet som gjør at folk begynner å innrapportere feilaktig lave tall for home-owners-equivalent rent igjen da de vil bli farget av ett nyhetsbildet som fokuserer på fallende priser).
Med mindre noe annet knekker er min forventning at FED derfor vil foretrekke å holde renta høy i en lengre periode, og ikke umiddelbart begynne å kutte.
FED har to viktige møter framover. PCE tallene kommer rundt slutten av måneden (27. januar er neste gang). Det vil si at vi får nye PCE tall rett før neste FED møte, og så får vi kun tall i februar (det er da tallene for januar) før de har møtet i Mars.
Det er møter med * som er oppdaterte projeksjoner og hvor det er mest naturlig at en “seriøs aktør” som FED skal endre politikken sin. Ergo midten av Mars og ikke månedsskiftet januar/februar. Av rent politiske årsaker.
Skal man se på kun en ting er det mest nyttige å se på core PCE tallene. Fordi det er hva FED vektlegger mest sier de. Selv om de selvsagt ser på mye mer. Og det er hva FED gjør som påvirker alt annet. Og hvis man skal snevre inn og se på kun en ting i PCE rapporten så er nok måned-for-måned tallene hakket mer innflytelsesrike enn måned-mot-samme-måned-i-fjor tallene. Men jeg tror FED forsøker å ta beslutninger basert på mer enn ett datapunkt, så siden vi har to datapunkter fram til FED møtet i Mars så vil jeg tro at begge må være nær/under 0% måned-for-måned for at FED skal få mer frykt for at de gjør for mye kontra for lite.
Ergo ville jeg forvente en liten renteøkning på januarmøte (0.25-0.5), og så vil de sette toppen i mars med å enten holde renta stabil eller øke den 0.25-0.5 avhengig av inflasjonstallene i januar og februar.
Og så vil de stoppe opp på det nivået fram til september eller noe, se an situasjonen, og satse på at de har gjort nok. Med mindre selvsagt det skjer alvorlige ting som krever raskere beslutninger.
Det som ville endret mitt syn framover på kort sikt (før FED møtet i Mars) blir da:
- Massiv økning i oljepris/bensinpriser.
- Inflasjonstall måned for måned (spesielt core PCE som sagt) på 0% eller under.
- Sterkt økende arbeidsledighet.
- En sterk forverring i den politiske situasjonen globalt.
- Ukjente alvorlige faktorer, såkalte sorte svaner