Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

'Brent biotekInvestors' fondsporteføljetråd

Halvgått løp i mai mnd:

Verdensindeksen går igjen voldsomt etter en pause i april og er opp 5% for mai mnd så langt. Med porteføljesammensetningen min, som er noe defensiv med cash og renter er det ikke så overraskende at man henger noe etter. Valuta medvirker også til det, ettersom norske kroner i mai har styrket seg, særlig mot USD. I tilegg er det en periodeffekt som relaterer seg til at det til tider er litt lag mellom børsutvikling og oppdatering av fondskurser. Helt konkret så falt sølvfondet en del på april siste dag, men dette blir i oversikten fra Nordnet periodisert til mai. Forsinkelse i oppdatering av fondskurser bidrar også til av gapet mellom verdensindeksen og egen avkastning øker når verdensindeksen stiger sånn som nå. Så øyeblikksbildet er ikke nødvendigvis korrekt.

På den poitive siden fortsetter sølv(+8,4% MTD) å gå og fornybar begynner å røre på seg(+5,6% MTD ). Likevel, i sum så er meravkastningen i april delvis reversert i mai. Så får vi se hvordan fortsettelsen blir.

Avkastning i mai dekomponert på porteføljenivå (feks for Silver Bullet, 0.084 X 0.17 X 100%)

Månedlig YTD:

Oppdatering for mai:

Fra midt i måneden til månedsavslutning minsket gapet litt mellom verdensindeksen og min egen portefølje og måneden endte +1,36% mot verdensindeksens +3,8%. YTD er porteføljen opp solide 16,6% mot verdensindeksens 7,7%

Årsaken til mindreavkastning er ene og alene valuta. NOK styrket seg med 5,5% og 4,2% mot hhv USD og EUR i mail, hvilket er ganske oppsiktsvekkende. Totalt sett bidro valuta til å redusere avkastningen med hele 2,5%-poeng. Det er ganske oppsiktsvekkende i en enkeltmåned og antakelig ikke oe som vil gjenta seg for ofte.

Som grafen nedenfor viser var det 2 fond som bidro veldig positivt denne måneden. Sølv går fortsatt veldig bra og steg nye 18%, mens BNPs fornybarfond steg 14%. De to andre aktive forvaltede fondene skuffet og falt hhv 1,7% og 4,6%. Heimdal Høyrente tikker og går og klokket inn 0,85% oppgang for måneden, tilsvarende omtrent den yield fondet per idag opererer med. Fondets superavkastning på 20% i 2023 kan man ikke forvente gjentar seg, det skjedde pga at alt gikk stang inn ifølge forvalteren. 10% er uansett fantastisk avkastning for et rentefond og jeg ser ingen grunn til å kaste ut fondet.

Alt ialt så beholdes dagens vekting inntil videre. Porteføljen er som tildlgiere nevnt rigget mer for uvær enn stille vær på finansmarkedene og om vi igjen får en måned med kursfall på verdens børser så skal porteføljen antakelig prestere bedre.

2 Likes

Mangler en oppdatering fra siste måned her. Får oppsummere når juli er over. Men har i lengre tid vurderte å gå inn i olje og finne et riktig tidspunkt. Store oljeselskaper som ConocoPhillips,Chevron og Exxon er ned ca 10-15% fra toppen i vår mens oljeprisen holder seg stabilt godt oppe på 80-tallet. Samme selskaper har levert ganske svak avkastning siste når. Timing er ikke lett og det var billigere rundt årsskiftet og kanskje sikkert bli billigere ennå. Mest laglig til for hogg er Morgan Stanleys Global Insight fond. Kjøpte fondet første gang etter det volsomme fallet i vekstaksjer rundt starten på 2022. Fikk en viss belønning da fondet løftet seg en del ca 2 år senere, så det ble ca 30-40% gjennomsmnittlig avkastning på andelene, hvilket er greit men ikke fantastisk sammenliknet med hva en del andre vekstfond har gitt i samme periode. Fondet bommet ved å ikke være investert i de typiske KI-selskapene som NVIDIA og Microsoft. Så etter å ha eid fondet i drøyt 2 år sier jeg takk for meg. Byttet henger også sammen med at jeg tidligere i år vektet meg opp i fornybar så det er ganske overvektet vekst vs verdi. Med byttet er nå porteføljen mer nøytral på vekst/verdi aksen. Fondet som kjøpes heter BGF World Energy A2. Noterer at fondet sto i ca 25 i juni 2022 mens kursen idag er kun et par prosent høyere. Dette til tross for at selskapene skuffer inn penger. Kanskje kan det være duket for mer oppgang på sikt her.

Fornybar / future mobilitetsfondene har gått veldig svakt i det siste så det har holdt avkastningen tilbake. Oppdaget forøvrig at BNP Fornybar-fondet har en 5% andel i NVIDIA…Den er sikkert ikke ny, bare vokst såpass at den er synlig blant topp 10 selskapene. Det går sikkert an å tenke NVIDIA som et fornybarselskap men syns personlig at DET er et langskudd…

3 Likes

Kjapt innom.

Techfallet påvirker mine fond lite direkte selv om sølv har tatt en hit. Olje ser derimot til å gå bra ser exxon mfl stiger 2% idag. Rotasjon fra Global insight-fondet til olje kan vise seg brukbart timet men får ta oppsummering av det litt senere.

At en del tech aksjer er hypet og dyrt er imidlertid noe jeg har ment en stund og en av grunner til at jeg unngår globale indeksfond .

7 Likes

Har du fått til å kjøpe olje uten å tape nå som oljen har falt nesten 10% siste to uker? Det er fint manøvrert :slight_smile: Om Trump vinner valget startes shale produksjonen for fullt igjen, er nok mye det som trekker pris ned nå.

Hvilke fond tror dere på nå. Kommer Tech tilbake for fullt etter en liten dipp?

Eier dette oljefondet. Litt ned men fortsatt i pluss etter kjøp for noen uker siden

3 Likes

Er det bare jeg som satser på India?
Billig olje fra ruskiene samtidig som de holder seg inne med vesten har gitt kurrant avkastning…

6 Likes

Hva kjøper du? Aksjefond eller annet?

https://www.reuters.com/world/india/india-election-2024-what-lies-ahead-new-government-2024-05-30/

1 Like

Foreløpig er det Nordea India, det er dyrt, men har levert god avkastning sålangt.

Det er også det fondet som har hatt best avkastning av det jeg har kjøpt til onkelungene de siste årene.

1 Like

Kraftig børsnedgang gir muligheter for økt aksjeandel. Vekting per nå 68% aksjefond. Resten rentefond og litt cash.

1 Like

Ukens quiz

Kompassprit er en alltid en sikker vinner når alt annet går ad undas.

1 Like

Verdensindeksen W1DOW som jeg bruker, snudde på ganske nøyaktig -10% ned fra topp forrige uke. Siden intradagsbunnen er den opp 5%. Aksjenfondsandelen ble vektet opp til 72% ettersom fallet ble ganske begrenset. Her følger jeg ganske strenge regler, slik at hvis verdensindeksen fortsetter å stige, så vil vekten gå tilbake til 68%. Relativt små endringer slik som denne, vil ikke bety store endringer i vektingen. Tanken er å ha krutt i tilfelle de virkelige store nedgangene kommer. Det er verdt å tenke på at senest i oktober 2022 var W1DOW ca 30% lavere enn idag. Så slike fall kan kommer og da er det bra å ha noe krutt. Vi fikk forøvrig se at også high yield kan falle når det er noe uro. Heimdal Høyrente falt ca 1% i løpet av noen dager i forrige uke. Det er selvsagt ikke særlig mye når man tenker på fallet i verdensindeksen og at flere aksjefond har falt 20%+ fra topp.

Når det gjelder de aktivt forvaltede fondene som jeg har i porteføljen har oljefondet, BGF World Energy, klart seg best de siste uker og er bare ned 1,5% siste måned. BNP Energy Transition er ned 6,2% siste måned, Thematica Future Mobility ned 14%, mens AuAg Silver Bullet ned 12,3%, men over 20% ned fra toppen midt i juli. Future Mobility har vært en skuffelse etter at det ble tatt inn i vår og man ligger godt i minus på det. Skal likevel ha mer tålmodighet med fondet. På samme måte som tålmodigheten var tynnslitt med AuAg fondet i vinter, så bør man ha noe lengre perspektiv enn 1 mnd eller 2 på aksjefond, for det kan snu fort. Skrev på Shareville 1 mars i år, da en fortvilt bruker skrev han var ned 44% på fondet at jeg ville holde på mine andel ut året og så evaluer og det var klokt sett i ettertid for fondet startet den voldsomme klatringen ca da.

3 Likes

Kilde på det? Passer meg utmerket i så fall med de fondene jeg har.

Kort innom her. Ingen porteføljeoppdatering da det ikke har vært tid men en kommentar rundt dette fondet som virkelig var et taperfond inntil for kort tid siden. Men med gryende fornybarrally generelt og lithium spesielt har nå fondet klatret 19% på 1 måned. Så det blir interessant å se om det kun er kortvarig blaff eller et trendskifte for sektoren.

Fondsporteføljen er på ATH med + 17,7% YTD.

1 Like

Bare en kommentar, det blir veldig viktig for fornybarfokuset at Kamala Harris vinner valget i USA. Vinner Trump, så vil fornybarfokuset komme i baksetet igjen. Hovedsakelig fordi oljen vil bli veldig billig når USA starter opp shale oil produksjonen som Biden stoppet og Trump elsker. Men også retorikken og nye lover i USA vil gjøre det gunstig å satse fossilt. Noe det er greit å følge litt med på. :slight_smile:
Vi ser også en tendens til at atomkraft får litt mer gjennomslag i Europa, som har potensiale til å gjøre mange satsninger på vind osv. veldig mye mindre attraktive.

Men man skal aldri undervurdere tregheten og dumskapen til EU.

3 Likes

Lite tid til oppdateringer, men kort innom med status;

Årets avkastning har kommet opp i hele 19,88%, mot verdensindeksens 16,4%, og Osebx 10%. Det har altså vært et kanonår på børsen så langt men i Norge bare litt over gjennomsnittlig. Porteføljens gode prestasjon i det siste skyldes særlig fondet AuAg Silver Bullet. Fondet er opp hele 70% (!) så langt i år. Viser jo at det er mulig å gjøre noen valg som kan gi deg bedre avkastning enn å bare følge de populære indeksfondene. Til tross for pen oppgang i det siste er jeg ennå i minus på Thematicas Future Mobility fond, mens jeg er opp +11% på BNPs energy transition fond på ca et halvår som jo er pent.

BGFs ‘oljefond’ er svakt opp etter å ha vært mye ned en periode. Så holder jeg fortsatt ca 30% renter gjennom fondet Heimdal Høyrente. Fondet gjør det helt oppsiktsvekkende bra vil jeg si med +12,3% YTD og bidrar godt til porteføljens avkastning.

4 Likes

Hva er produksjonskosten for den shale oilen?

Jeg har også ventet lenge på gull og sølv men satset knallhardt 50/50 bgf og auag - moro at de er opp 50-70% :money_mouth_face: tjent mer på børsen i år enn lønn selv om jeg tjener ok

4 Likes