Egg inneholder vel «alt» kroppen trenger utenom vitamin C, så her spises egg flere ganger i uken👍
Tilsvarende imponert som @bamse over. Antar at denne livsstilen ikke har noe med å få ender til å møtes, men en tilfredsstillelse over å se noe vokse som følge av en asketisk levemåte. Da er jeg i så fall nysgjerrig på hva den økte formuen en vakker dag skal brukes til
Hvor ofte spiser du pannekaker?
Dessverre så har dette også litt å gjøre med å få endene til å møtes, men det er et luksusproblem all den tid jeg har littegranne kapital på børs, som jeg strengt tatt kunne brukt på meg selv løpende, i stedet for å bruke på børs. Men nå føler jeg at jeg blir for utleverende, så jeg tror dette må være siste innlegg om slikt.
Det er dog tilfredsstillende å klare å bruke lite penger i det daglige, men aller mest er det tilfredsstillende å spise mat man har dyrket/fanget selv. Det anbefales virkelig å prøve. Ingen sprøytemidler, og det smaker så godt, og blir ofte veldig stor avling når man dyrker ting som er enkelt å lykkes med (poteter og tomater).
Det er også noe med det å være mest mulig selvforsynt uten penger fra samfunnet, som er veldig tilfredsstillende. Jeg løper forresten også rundt i skogen på høsten på leting etter kantareller, samt plukker veldig mye blåbær som jeg fryser ned. Det er deilig å maule halvtinte blåbær med sukker om vinteren, det er gratis dessert. Neste år skal jeg prøve å dyrke litt rødløk og gulerøtter også.
@Jonnybravo Noen ganger tre dager på rad, deretter kan det gå noen uker til neste gang. Må jo få spist opp litt av makrellen og potetene også, for ikke å snakke om litervis med tomtatsaus i frysa. Tomatsausen bruker jeg mest på pasta, men fungerer også bra i tacolefser med f.eks. moste kidneybønner. I fjor hadde jeg også en plante gul chili pepper, så har noen poser med dem i frysa til å gjøre tacolefsene sterke (putter også litt chili i tomatsausen).
Hva med å felle et rådyr ? (eller hjort/elg)
Jeg har ikke undersøkt skikkelig, men jeg tror det koster ganske mye å kjøpe lisens/tillatelse. Dessuten har jeg ikke gevær etc. Jeg er ikke grunnneier (har bare normalt liten tomt). Når det er sagt, så tok jeg en bever i en slagfelle i fjor høst. Det var grunneier som ville bli kvitt den, fordi den tettet igjen bekken med drenering langs veien. Så dersom jeg ikke hadde tatt den for han, ville den blitt drept av noen andre. Jeg var nøye med å få av skinnet på korrekt måte, har saltet det og lagt det i frysa, og skal forsøke å lære meg hvordan å garve det, eller hva det nå heter. Målet er å lage en vinterlue av beverskinnet. Tok vare på alt kjøttet også, og har fryst det ned. Har spist av det én gang så langt. Jeg sliter veldig med å spise det, fordi jeg føler det var så kjipt å drepe beveren, og disse bildene av den får jeg i hodet når jeg skal spise av dette kjøttet. Så fremover kommer jeg aldri til å depe noe annet enn fisk. Det oppleves for kjipt.
Det er nok mye av grunnen til at endel blir vegetarianere som også spiser egg/fisk.
Det jeg gjør som jeg sparer penger på og får et bedre liv av er å bake brød selv.
- 5-6 dl siktet hvetemel (praktisk talt gratis)
- 4-5 dl grovt mel (rug, spelt, havre, bygg, sammalt hvete)
- 0,5 - 1 desiliter frø (linfrø, solsikke, gresskarkjerner)
- tilsammen skal dette bli ca 10,5 desiliter
- 6 dl vann (4dl kaldt, 2dl kokende = 33 ish grader varmt vann)
- en halv eller en pakke tørrgjør
Rør godt sammen med en solid slikkepott (ingen elting nødvendig), la stå til heving i 25-30 min, hell over i 2 liters form (jeg bruker med bakepapir oppi), la stå i ovnen i 10 min på 40 grader, så 67 min ved 200 grader nest nederst i ovnen. Etter ca 10 min på 200 grader kan man legge bakepapiret fra forrige baking oppå, så skorpen på toppen ikke blir så brun.
Et brød til kanskje 10-15 kroner som du måtte gitt 50kr for i butikken. Også er det helt uten salt, så da kan man spise salt pålegg osv uten å beskymre seg for mye. Jeg spiser veldig mye brød (type 8-12 skiver dagen). Alle frøene gjør at næringsverdien er veldig god, både når det kommer til protein, fett og mineraler. Brødet lar jeg gjerne stå med kuttflaten ned på skjærefjølen. Holder seg godt og saftig i to dager uten noe tildekking. Tredje dagen begynner skorpen å bli litt hard.
Fordelen med å bake brød selv er jo også at resten av tingene vi trenger til daglig kan handles inn ca 1 gang i uka. Så slipper man å dra fram og tilbake til butikken hele tiden.
Lager også pannekaker som @anon95652491, men formålet mitt er å få i ekstra protein/jern til kidsa. Spesielt han mellomste er lite glad i kjøtt. Oppskriften min er:
- 7 egg (!)
- grovt rugmel til det er vanskelig å røre inn
- 25 gram smeltet smør (mikro)
- melk til røren er tynn
- litt kardemomme
- litt bakepulver
Dette gir 10-15 solide pannekaker som er 100% grove og som gjør at jeg ikke lurer på om han mellomste får problemer med jernmangel
Selv har jeg litt skog hvor jeg hugger litt med jevne mellomrom. Har en god del ved klar til bruk. Denne veden bruker jeg kun på hytta ( 30 min. mellom hus og hytte ). Fant ut etter noen prøvedager hjemme at det rett og slett ble for mye stress og kun fyre med ved, fyre om morgenen samt en ny fyring om ettermiddag kveld så dermed kun varmepumpe.
På hytta blir det noe annet ettersom da ha en god tid samt ved er litt kos.
Uansett har en ikke tilgang til eget virke er veden såpass dyr at det ikke svarer seg. En skal også huske på at det ikke er helt gratis selv om en har egen skog.
Tusen takk for oppskriften! Jeg har faktisk nå i høst forsøkt å bake brød for første gang. Var så dum at jeg bakte veldig mye på første forsøk. Jeg burde ventet til jeg ble flinkere og resultatet ble bra. Har fryst ned ferdig kuttet skiver. Har fått spist opp halvparten. Gleder meg til alt er spist slik at jeg kan forsøke å lage et enda bedre brød neste gang.
Greia her er at jeg fra barndommen husker hvor godt brødet til bestemor både smakte, pluss den sprøe skorpa og luftige/litt gummiaktige konsistens - og det er dette jeg håperå klare å gjenskape. Brødene jeg bakte, de ble litt som kjedelige kneip (jeg hadde ca. halvparten hvetemel og halvparten grovmalt rugmel).
Jeg har pratet med noen om dette, og de mener jeg må elte deigen mye mer, fordi da får du eltet frem gluten. Men jeg klarer ikke å elte det mye nok når jeg gjør det uten kjøkkenmaskin. Elter du deigen veldig lenge i kjøkkenmaskin? Bestemor eltet den i kjøkkenmaskin i tyve minutter! Tror kanskje det er trikset. Jeg har derfor kjøpt glutenmel i en nettbutikk, og neste gang jeg baker brød skal jeg forsøke med litt glutenmel, og håper det kan erstatte at jeg ikke får eltet deigen like mye som bestemor.
Forøvrig var det i desember tilbud på hvetemel og tørrgjær i min lokale butikk, 50 kroner for 4 store poser hvetemel. Så jeg kjøpte inn 16 store poser hvetemel totalt. Samt syv esker tørrgjær til 9,90 kr stk.
Frem til nå har jeg stort sett brukt solsikkeolje til matlaging. Men i det siste ser jeg flere og flere på nettet som mener at olje som er laget av frø ikke er sunt. Jeg har derfor vurdert å gå over til olivenolje, men den er så dyr.
@hgsd300 Så langt har jeg vært så heldig at det har vært naboer og ymse grunneiere som ønsker å bli kvitt trær, og jeg har også avtale om å fjerne endel trær for andre til våren. Så så langt er jeg selvforsynt. Kostnaden min med ved er da helt minimal. Jeg betaler kun for bensin og olje til motorsaga, det er den eneste utgiften. Jeg bruker ikke maskin til kløyving, kløyver veden for hånd med øks.
Fyttikatta nå snør det her. Hadde nettopp strømbrudd. Bra jeg har hamstret 5 liter dunker med vann, fordi jeg har eget brønnvann og trykktanken fungerer jo ikke uten strøm, så mister vannet når strømmen går. Nei, nå har jeg pratet for mye på denne tråden. Ha en god dag alle mann/damer.
Ja, dette har blitt en snakkis i det siste.
Men ser noen på Harvard har debunket denne påstanden
Poenget er heller at olivenolje er veldig sunt og disse andre er mer nøytrale, så fordelaktig å bruke olivenolje når det er mulig.
Det brødet jeg lager krever null elting. Du skal bare røre det sammen i 2-4 minutter. Trenger ikke noe kjøkkenmaskin eller noe sånt. Det fungerer fordi dette er en svært “våt” deig. Det gjør at steketiden blir endel lenger. Pga frøene, så er dette brødet veldig saftig og holder seg som sagt godt uten tildekking, så man alltid har brød med god skorpe som ikke er seig. Jeg baker kun et brød om gangen, rett og slett fordi jeg liker helt ferskt brød. Ingen fryser på meg nei! (Det blir også veldig tungt å røre en dobbel deig)
Ah, kanskje det var fordi jeg hadde for lite vann i deigen, at brødet opplevdes litt som “kjedelig kneip”. Skal prøve meg litt frem.
Jeg er nå litt skeptisk til at noe som er såpass prosessert som olivenolje er spesielt sunt. Oliven er sunne. Når man spiser olje, så spiser man basically oliven uten alt av fiber og protein. Olivenolje er sikkert den minst ille, helt til man skal steke da. Der er vel rapsolje best.
Skal man kunne elte, så kan man ikke ha så mye vann oppi. Derfor jeg har gått helt andre veien og har en svært våt deig som praktisk talt ikke går an å elte. Frøene jeg har i deigen er nok mye av grunnen til at dette brødet er både saftig og veldig velsmakende.
Veldig godt tips med klissete deig. Og om du har ei passe stor jerngryte så kan du steke brødet i ovnen med lokk på. Minuset er at det tar litt mer tid / får ikke stekt like mye ad gangen
Litt om temaet, men det er skrevet av noen som fremmer en ‘‘ny’’ type olje, så det må leses med veldig kritiske briller
Er en del forskning som viser at inntak av olivenolje har en positiv helseeffekt f.eks Harvard study: High olive oil consumption associated with longevity - Harvard Health
Tipper studiet referer til kald presset oliven olje som beholder “mye av det gode”. Kanskje Christian tenker på prosessert /filtret olivenolje ( den billige )
The scientists found that people who consumed the most olive oil — a little more than half a tablespoon per day — had a 19% lower risk of death from any cause over a 28-year period, compared with those who rarely or never consumed olive oil. Higher olive oil consumption was also associated with lower risks of death from cardiovascular disease, cancer, neurodegenerative disease, or lung disease. Among people who replaced butter, margarine, or mayonnaise with olive oil, the death rate was as much as 34% lower than that of people who didn’t substitute olive oil for those fats.
Interessant. Jeg vil jo tro at “alle” bruker olje, så hvis du bruker olivenolje, så erstatter du mest sannsynlig annen olje med olivenolje. Smør, margarin og majones er vel neppe godt for helsa, så å erstatte det med noen mindre ille er nok bra for helsa.
… jeg burde kanskje se på smørforbruket mitt
Tankegangen min er at man i stedet for å tenke at man burde legge til olivenolje i kosten heller burde vurdere å legge til oliven i kosten. Også kan man heller erstatte smør/margarin/olje med olivenolje. Mao, mindre prosessert mat er bedre.
Btw, finnes studier på rapsolje også. Denne var ikke like klar, men jeg tenker at til steking ved høy varme, så er nok rapsolje bedre. Så kan man bruke olivenolje når man skal ha en olje “kald”.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746113/
Btw, så er brødoppskriften jeg postet over såpass full av frø at det er brød med relativt mye kcal pr 100 gram. Dette er da kalorier fra frø som ikke er prosessert, som har de riktige fettstoffene som man er ute etter. Som gjør at man kanskje spiser en skive brød med smør og ost mindre. Mao, at man erstatter smør og ost med frø. Det er ikke alltid det er lurt å velge alternativet med minst kalorier.
Du trenger bare bremykt