Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Russland/Ukraina debatt 4

Jeg lurer på hvor mye som er igjen av russlands gasstrussel når vinteren kommer. Annet sted har jeg lest at Tyskland er foran skjema, når det gjelder å fylle lagrene, og at Frankrike allerede har 100% i sine gasslagre

8 Likes

Skulle gjerne sett tall på total import på de søylene, for å fått totalbilde. For de viser bare andel av import fordelt på land.

For oversikt over lagertall kan du se på denne siden.

Frankrike er ikke helt på 100%, men ligger akkurat over 90% nå.

https://agsi.gie.eu/

2 Likes

Det kommer vel an på om det blir en kald eller varm vinter. Blir det en kald, så trenger de mer.

1 Like

Ok, litt for lettvint argumentasjon fra min side. Jeg så en tweet som sa 100% for Frankrike, men sjekket ikke. Det er selfølgelig også et argument at det er enklere for tyskland å ha 9% russisk gass om sommeren, når forbruket er lavt.
Men enn så lenge ser det bedre ut nå, enn hva prognosene for et par måneder siden sa. Og hvis det fortsetter, og hvis vinteren blir varm, mister russland et viktig trumfkort

2 Likes

Tyskland må nok ha i hvert fall tre atomkraftverk i fortsatt drift for å ha nok strøm. Kanskje seks.

2 Likes

I forhold til i fjor så ligger fyllingsgraden i europeiske gasslagre bedre an enn i fjor.

Problemet er hva det koster å fylle de lagrene, og at fulle lagre ikke betyr at man “har vedskjulet fullt”

Under er link til data for alle europeiske land sine gasslagre.

https://agsi.gie.eu/#/

Vi ser at snitt fylling pt er 79% fullt, men samtidig at det tilsvarer 879 Twh sammenlignet med et årsforbruk på 4151 Twh.

Mao, i snitt i Europa, så er 100% fullt = (879/0,79)*4151 = 3 måneder og 1 ukes forbruk.

Tar man hensyn til at bruken av gass er mye høyere om vinteren enn om sommeren, så er 100% fullt neppe mer en det som går med i januar og februar, uten noe etterfylling.

Får man en skikkelig kuldeperiode, øker bruken av gass selvsagt enda mye mer.

Og til info så er sist pris på TTF-gassen, europeisk referanse-gass, 340 EUR/MWh, som tilsvarer over 600 dollar fatet olje.

EDIT: Og samtidig er det forskjeller på hvor stor andel av et årsforbruk av gass 100% fyllingsgrad betyr.
For Tyskland er det midt på treet, 100% fullt betyr 3 måneders forbruk, eller ca 2 måneders vinterforbruk.
I Østerrike så er 100% fullt tilsvarende 1 års forbruk, men der er utfordringen at de fleste lagrene er i privat eie, så om tyskerne vil betale mer for den gassen i vinter så går gass lagret i Østerrike til Tyskland.
Polen har ganske liten lagringskapasitet, ca 1,5 mnd, og kanskje bare 1 mnd vinters forbruk på 100% lagre. Men de har uansett ordnet seg skikkelig bra siden all gass de tidligere importerte fra Russland blir erstattet med gass fra Norge vi a Baltic pipeline som åpner oktober 2022. Mao null avhengighet for Polen.

4 Likes

Nå kommer signalene om at de allierte planlegger å støtte UKR til Russland er tome for det meste.

Blir svært overrasket om baltikum ikke gjør det samme. Samtidig tror jeg mange øst europeiske nato land også vil slenge seg på. Tipper Onkel Sam er på rundreise med rabattkupponger.

15 Likes

Og så dagens gladsak!

7 Likes

Etter hvert som russerne satser på midre og flere ammunisjonslagre, blir det en større jobb å finne dem basert på satelittdata.

I Kherson har de åpenbart en befolkning som rapporterer hyppig. Det smeller imidelertid også ofte i øst. Sikkert en del operatører som er sendt inn bak linjene. I dag dukket det imidlertid opp en annen interessant sak.

Om det er fake, så kan det være et kløktig plott som det er vanskelig å frenvaske seg ifra. Det vil alltid henge igjen en tvil.

7 Likes

Det er fortsatt veldig lett å finne dem.

Russerene baserer seg på tog og alle store lagre i Russland er kjent.

Dvs man følger togene og hvor de slipper av ammo, så følger man bilene som laster opp.

Svakheten til Russland er at de må shippe det med tog så langt de klarer og flytting mellom tog og BIl er manuelt arbeid. Så god tid til å oppdage når det skjer.

2 Likes

Utfordringen ligger i at det nå er mange flere lokaliteter å holde øye med. Mulig at dette kan løses enkelt med analyseprogramvare basert på kunstig intelligens.

2 Likes

Det å trakke masse bevegelser har ikke vært et problem på veldig mange år. så lenge de har satelitt dekning tracker de alle biler .

1 Like

Interessant. Det øker sannsyligheten for at dette er et plot fra ukrainerne for å få russerne til å likvidere Denis Pushilinov. Ukrainerne har gjort misslykkede forsøk på likvidering i egen regi.

1 Like

Russland sin logistikk er horibel.

Tog lastes manuelt
Tog lastes av manuelt.
Biler lastes manuelt
Biler lastes av manuelt.

Så man har normalt store depoer med ammo der toget stopper. Det fikk vi jo se når Ukraina blåste en slik base og eksplosjonen var synlig kilometervis borte.

For UKR handler det nok mest om hvor de kan angripe og få treff uten at Russland kan skyte ned rakettene. For jeg er tror egentlig Russland har gode nok systemer til å gjøre det, men UKR har vært smartere i å velge mål.

2 Likes

Etter at Ukraina begynte med himars, så har Russland brukt rundt 60% mindre ammo, rett og slett fordi de ikke får fram mer.

Btw, Ukraina ville aldri avslørt at de hadde klart å bestikke noen. De vil jo at folk skal ta bestikkelser i framtiden.

Må jo si det gir litt gjenklang.

7 Likes

Azov skal ha at de er gode på PR. Putin hadde nok svært gjerne ønsket at Azov døde i mauriopol. Men det vet jo også Azov og viktigheten av å vise styrke.

1 Like

Det er såvidt jeg vet ikke 24/7 satellitt dekning? Geostasjonære satellitter finnes bare over ekvator. Det skal heller ikke såååå mange lastebiler til å frakte artilleri ammo for en dag. Det er også mye annet enn artillerigranater som fraktes. Det har ikke så stor effekt å ta ut et matlager.

10000 granater, 80 kg hver
800t totalt
Fordeles på 80 ti tonns lastebiler
Spre disse over hele fronten.

De trenger dog i hvert fall 3x 80 lastebiler med så langt de må kjøre.

3 Likes

Rakettartilleri har mye større transportvolum. Hadde vært interessant å visst om bruken av Grad er redusert med høyere prosentandel enn bruken av 152mm artilleri.

3 Likes

Det er sannsynligvis funksjonsnivået på et vesentlig antall av Russland sine atomvåpen også. Og vesentlig i denne sammenhengen betyr bare noen få…

3 Likes

For å ta kherson, så må de nok få kuttet broene helt. Russland trenger kanskje bare 20 ti tonns lastebiler med artillerigranater der om dagen. Drivstoff er kanskje det mest kritiske. De må kunne flytte artilleriet sitt for å ikke bli lette mål.

2 Likes