Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Skattemelding 2023

Åpner tråden med en kjedelig nyhet.

Ikke bare å dryle på med kostnader man vil ha fradrag for lengre.

5 Likes

Har ikke hatt problem med å få fradrag for slike utgifter,men så har jeg heller ikke vært så grådig, som angjeldende investor. (Tenke seg til å abonnere på Aftenposten da gitt!)

2 Likes

Det er litt rart at hen ikke fikk medhold for fradrag for telefon og internett, men for forvaltningshonorar på kr 73 262. Slike kostnader skal vel bakes inn i fondet, og ikke belastes utenom innvestert kapital - men det kan jo være dette fondet han er i operer på en annen måte?

3 Likes

Det er ikke rart hen fikk ettersyn i forbindelse med summen på prøvd fradrag.

Dette er en særs interessant vedtak.
Vedtaket er påklagd og klage delvis tatt til følge. (Det er jo ett større fradrag med flere poster som er prøvd)

Mine synsinger;

Jeg har ASK der jeg forvalter mine allerede beskattede midler (hovedinntekt fra arbeidsgiver)
Og jeg har reelle utgifter med forvaltningen av inntekt nr 2.

Personlig så kan ikke jeg kjøpe/ selge aksjer uten data/internett/telefon.

Har jeg ikke telefon/internett/data kan jeg heller ikke forvalte mine midler, som en inntektskilde nr 2 i husholdningen.
Det blir som å ta fra en snekker hammeren, i eget selskap.
Ingen hammer, heller ingen skattbar inntekt.

Jeg har oppført ca 30prosent av kostnad til forvaltning av skattbar inntekt årlig. Fradrag på ca 7500kr til forvaltningskostnader. = ca 2250kr i fradrag.

Det ER tvil rundt spørsmålet i vedtaket. Det er ikke full enighet.

Se utklipp under:

Det fremgår av Zimmer, Lærebok i skatterett, 9. utgave (2021) side 233 vedrørende tilfeller hvor en oppdeling av kostnaden ikke er mulig:

«Et første spørsmål er om man skal gi forholdsmessig fradragsrett (f.eks. basert på formålenes relative vekt), eller om man skal velge en enten/eller-løsning: enten fradragsrett for hele kostnaden eller ingen fradragsrett overhodet. I administrativ praksis kan man se tilløp til en fordelingsløsning. Men i en rekke høyesterettsdommer (flere av dem refereres nedenfor) er det forutsatt at man må velge en enten/eller-løsning, og dette må utvilsomt anses som gjeldende rett."

SEKRETARIATET:

“Skattepliktige har videre krevd fradrag for kostnader til telefon og data. Også dette må i utgangspunktet anses som private kostnader som ikke er fradragsberettiget. Dersom bruken av telefon/data i hjemmet er nødvendig for å sikre kapitalinntekten, kan skattepliktige likevel ha krav på fradrag, se Skatte-ABC 2020/21, Elektronisk kommunikasjon, pkt 2.3, side 387”

Om en skal konkludere ut fra zimmer lærebok; så må en I praksis erverve seg eget utstyr i forbindelse med skattbar inntekt da det er enten eller prinsipp som gjelder.

“Snekkeren kan ikke ta med seg sin private hammer til å uføre skattbar inntek, og kreve fradrag på bruken av sitt private verktøy”
visa versa blir jo dette med mobil/internett/data. En må kjøpe eget utstyr som kun brukes i sammenheng skattbar inntekt for å få fradrag for ervervede utstyr.

Om en skal dra konklusjon ut av skatte ABC, så kan en ha krav på fradrag ved “nødvendig å sikre kapitalinntekten”

Absolutt interessant lesning🍿

5 Likes

Litt spent på hva de 73000kr han fikk godkjent er for noe. Selv fører jeg opp mellom 5000-9500kr årlig for å unngå “ettersyn”, selv om nevnte sum lett kan forsvares. Kunne nok tatt i mer, har venner som fører opp mac og ipad osv

Ingen problem å oppføre IT utstyr, så lenge det gjøres riktig.

1 Like

Men hva skal en med fradrag på IT utstyr, når en ikke får fradrag for internett/telefonabonoment?

En skal jo bruke IT utstyret til kjøp/salg/erverve informasjon, som resulterer i skattbar inntekt…

1 Like

Problemet er at de lener seg på hovedformålslæren. Da ender vi vel fort opp med at typ tekinvestor, børsdata osv er de eneste fradragene som gjelder. Telefon/internett blir iværtfall vanskelig da hovedformålet alltid vil være pornhub.
Men men jeg blir å fortsette som før. 30% på tlf og internett.
Etter jeg leste om han som fikk fradrag for eiendomsskatten gjennom skattemeldingen vil jeg alltid ha med litt ekstra snacks

3 Likes

Jeg har hjemmekontor og starter arbeidsdagen hjemmefra hver dag.
Jeg kjører privatbil og har bompengeabonnement dekket av arbeidsgiver, men blir skattet av hele beleøpet.
Har noen et tips hvordan en kan føre dette, for det er ikke riktig å betale skatt av jobbkjøring i løpet av arbeidsdagen.

Om plassen du kjører til er ditt faste arbeidssted så tror jeg dette fremdeles teller som reise mellom hjem og arbeidssted skattemessig, selv om reisen skjer i arbeidstid.

Som privat reise anses også reise mellom hjem og fast arbeidssted.

Om det er snakk om reiser til andre steder, og du får dekket bompenger for alt av kjøring kan du se på skjønnsmessig fordeling.

for en skjønnsmessig andel hvis skattyter i noen utstrekning bruker kortet til private reiser, herunder sporadisk kjøring med bil mellom hjem og fast arbeidssted. Fordelen kan normalt settes til 50 % av omsetningsverdien i sluttbrukermarkedet. Hvis reisene lar seg identifisere, kan eksakt fordeling foretas.

Takk!
Jeg har ingen faste steder jeg reiser til fast, dvs vi har våre faste kunder, men det er snakk om jobboppdrag hvert andre år, så kan knapt kalles faste steder.
Jeg så for meg en fordeling på feks 50% jobb og 50% privat, selv om den private delen er langt mindre enn 50%.
Skal ta det opp med Skatteetaten, kan fort dreie seg om 25000 i skatt i året, så det å kunne halvere den vil monne bra!

1 Like

Har et spørsmål jeg ikke har klart å finne svar på ennå. Jeg kjøpte unoterte aksjer i selskapet der jeg jobber i 2016. Disse ble realisert i 2022. Ved salg av dsse aksjene tilfaller en skatt på gevinst (forskjellen mellom inngangsverdi og salgsverdi iht gjeldende satser og regler for det - oppjustering av verdi, skjermingsfradrag etc).

Så langt er alt greit, men hva med fradrag for Forvaltningskostnader? Feks årlig kostnad for VPS konto, og eventuelt andre årlige kostnader. Jeg forstår at jeg skal kunne føre dette for 2022, men hva med tidligere år - 2016 til 2021? Det har jo ikke vært grunnlag for å føre disse kostnadene i tidligere år, så er disse fradragene da tapt?

Du kan endre selv for 2019, 2020 og 2021:
Endringsmelding for formues- og inntektsskatt for personlige skattepliktige - Skatteetaten.

For årene lengre bak i tid kan du sende inn klage:

Takk :pray:, det var nyttig og ga mening .

Dersom man har gått på en ørliten smell i 2022, avsluttet en ask konto og endt opp med negativ inntekt etter fradrag på tap+oppjustering.

Vil den negative inntekten automatisk dukke opp på skattemeldingen neste år som fradragsberettiget (fremførbart) dersom man er ugift (blir automatisk overført til ektefelle), eller må man føre det opp på en eller annen godt gjemt post?

Spør for en venn :grin:

Fikk utbetalt skatt i dag, hva skjer, praksis er jo rundt20-25 juni.
Jeg måtte dobbeltsjekke, står bare overføring i nettbanken.

1 Like

Mange har fått skatt utbetalt for flere uker siden.

1 Like

Ok, de har vel begynt å utbetale fortløpende da. For meg er det ekstra feriepenger, forsøker å ha en månedslønn tilgode, gjør ekstra godt i år mtp Euro på rundt 12 kroner🙈

1 Like

Hei, hvis man realiserer et tap hvor en kan skrive av feks 150 000kr og har betalt 100 000kr i skatt. Kan en da få mer igjen enn en har betalt inn i skatt?

1 Like

Nei. Fradrag utover innbetalt skatt blir overført til neste år.

1 Like