Diskusjon Triggere Porteføljer

Er teknisk analyse verdt noenting?

Kan vi ta diskusjonen om teknisk analyse fungerer eller ikke her? Det begynner å bli ganske frustrerende med all kritikken av teknisk analyse i tråder hvor man helst vil ha en diskusjon om selve analysen, ikke en diskusjon om teknisk analyse fungerer i det hele tatt.
@FUNCOM

18 Likes

Det er skrevet bokstavelig talt tonnevis av bøker og forskningsartikler av høy kvalitet om temaet, med resultater som peker begge veier.

Gir lite mening å krangle om når forskningen er så inkonklusiv, man må bare bestemme seg for om man tror på det eller ikke.

3 Likes

Det er jo ganske interessant å se på om fundamental analyse har noe for seg også, ettersom indeksfond over tid slår noe sånt som 85% av menneskestyrte fond, og det er et godt spørsmål om survivor bias gjør at du har 15% som slår indeksfond.

Jeg tror det er noen få som har det som egentlig skal til for å slå indeksfond over tid. Personlig går jeg fra 10x indeks til 10% under indeks. Dessverre for meg, så skjedde sistnevnte når jeg hadde (har) mest investert. :stuck_out_tongue:

Det ble dratt fram en artikkel her om bruk av MACD, og til bruk for long-investeringer (i motsetning til short), så hadde det lite for seg, kurtasjen ville spise opp gevinsten. SMA kryssningspunkter derimot hadde noe for seg.

3 Likes

Teknisk analyse = en systematisk måte å se/skjønne psykologien i ett verdipapir på.
Så klart det funker hvis du bruker de rette metodene.

3 Likes

Vil gjerne høre litt om prosessen til dere som ikke tror på TA.

Jeg tenker at det ofte er terminologien som er det eneste som skiller seg?

“Nå tar den i mot så jeg kjøper litt” = “kjøpte aksjen da kursen viste styrke på støtte”

“Den bare faller og faller nå gidder jeg ikke mer” = “aksjen ligger i en fallende trend og tok tapet for å heller satse på en aksje i stigende trend”

osv…

8 Likes

Hva med en systematisk måte å få med seg nok mennesker til å tro på din religion? Så klart du får med deg mange hvis du har den rette overtalelsesevnen :wink:

Jeg tror stikkordet er å kombinere flere verktøy slik at man kan ta en bedre avgjørelse. Og for å forhindre manipulasjon den ene eller andre veien, så skal man være særs varsom å høre på direkte tips, spesielt i papirer som har lav omsetning.

2 Likes

Det handler vel om å se noe før andre slik at du kan være ett steg foran. Det er vanskelig i “seriøse” selskap som mange følger/dekker, men har absolutt noe for seg i mindre selskaper som de fleste ikke skjønner seg på!? Derfor applauderer jeg dine og andres innsats i “dekning” av det fundamentale i Funcom.

1 Like

TA er verdt mye i tidvis illikvide aksjer som Funcom. Kan brukes til å lure folk til å selge når de selvfølgelig burde kjøpe. Dette fungerer best dersom man har et par yppersteprester til å lede suggesjonen.

Min mening er at moderator burde stenge TA tråden på Funcom. Den egner seg bedre til svindel enn hjelp.

Det tror jeg var dagens mest ekstreme mening @Forest. TA kan (som alt annet her i verden) misbrukes, ergo det bør “forbys” ved at @pdx stenger TA-tråder og nekter folk å diskutere det?

Vel, ikke det at jeg skal legge meg for mye opp i hvordan et forum drives, men det hadde nok provosert ganske mange av de betalene medlemmene hvis man skulle begynt å sensurert informasjon. Dette var meget totalitært av deg.

Jeg tok vel litt i med vilje :wink: Men jeg utfordrer deg til å gå tilbake å se på handelen fra 2.20 ned til 2 og opp igjen. Vi snakker om noen skarve milioner aksjer over flere dager. Hvem som helst kan tegne den utviklingen samtidig som vedkommende skriver noveller om TA her på dette forumet.

Kort sagt, dette TA opplegget er delvis egnet til lureri når likviditeten i aksjen er lav. Det er min mening. Er det greit? Eller må vi alle støtte TA slik at våre TA forfattere treffer enda bedre?

Jepp, f.eks bunn candlesticks,stocastics, fibonacci retracements og disiplinerte stoploss ga meg veldig gode resultat :slight_smile:
Det som er viktig er å finne et par metoder og teste de mot historiske data.

1 Like

Når du kommer med brede anklager om svindel, så valgte jeg å rapportere innlegget ditt, skittkasting ser jeg virkelig ikke poenget med.

3 Likes

Hvis TA-tråden skal stenges bør vel nesten alle trådene her inne stenges da mange skriver anbefalinger om kjøp av salg av aksjer i de - gjerne etter at de selv har kjøpt og solgt. Om man investerer basert på fundamentale eller tekniske signaler er omtrent like subjektivt i mine øyne.

7 Likes

For meg kan du mene akkurat hva du vil. Det er helt greit :slight_smile:

Kan også forstå din irritasjon over TA. Jeg delte den selv også tidligere fordi kombinasjonen av selvoppfyllende profeti og flokkmentalitet jo er litt frustrerende. Bare nok folk tror på det så blir det sant liksom…IRRITERENDE! :wink: Likevel har jeg måttet innse at bruk av TA i hvert fall gir meg resultater som jeg ikke fikk før. :thinking:

Det betyr jo ikke at TA alltid treffer spot-on, men det har særlig hjulpet meg til å unngå større tap. Kanskje er en viktig grunn egentlig egen bevisstgjøring rundt kursutviklingen like mye som TA-regler… jeg vet ikke sikkert, men det har hatt en positiv effekt i hvert fall.

Mitt inntrykk er derfor at din irritasjon over TA kanskje gir deg litt tunnelsyn som du egentlig kanskje er best tjent med å unngå.

1 Like

Jeg tror essensen er at Man aldri kan bruke en kilde eller kun 1 fakta for å spå hvilken kurs en aksje skal ha.

TA sammen med fundamental info funker bra spør du meg, men å kun basere seg på TA er veldig risikofylt.

5 Likes

Hvis noen skal henges ut for å påvirke aksjonærer ene eller andre veien den siste tiden. Er det vel Investtech som går av med seieren. Da de gikk ut med at Funcom kunne falle helt ned til 1.40. Håper de skjemmes.

4 Likes

TA fungere utmerket, skulle ønske eg hadde en enda bedre forståelse på hvordan eg kan bruke det mer som ett aktivt verktøy.
Vertfall veldig hjelpsomt når en forstår støtte og motstandsnivå.
Om det er noen som mener TA ikke er ett nyttig verktøy, såner det og sikkert greit, selv om eg mener det er helt elinentert for aksjeverden.
TA tar self aldri høyde for å bli påvirket av nyheter

2 Likes

Denne diskusjonen er litt fattig uten å snakke om følelser… :couple_with_heart_woman_man:

Et tenkt scenario: man sitter med tap i en aksje men har «troen» og «håper» det snart vil snu. Så kommer en «TA-nisse» på banen og sier aksjen skal falle 40-50% til. Man ser at markedet mottar nyheten med en sell-off og man er overbevist om at noen bruker TA for å manipulere aksjen ned.

Men se litt logisk på det. Det er ingen som tvinger noen til å gjøre noe som helst. Det er helt opp til hver enkelt om man vil kjøpe eller selge, og om man gjør det på magefølelse, TA, fundamentale nyheter eller annet (f.eks at man plutselig trenger penger).

Hvis man ser på Nano som eksempel, har aksjen nærmest halvert seg i år fra ATH i fjor (127 – 66). Som @babyrage skriver i TA tråden kan man i ettertid se at korrigeringen samsvarer meget pent med Fibonacci og en paraobolic topp. Tilfeldig?

Så spørsmålet er – klarer man å se objektivt på en innvestering? Kan man innrømme for seg selv at det var en dårlig innvestering? Kan man ta et tap? Jeg vet i allefall med meg selv at det sitter langt inne for meg å ta et stort tap. Da sitter jeg heller til the bitter end. TA har hjulpet meg å unngå større tap – spesielt i år hvor jeg har brukt det mer flittig enn før, men jeg innrømmer jeg ikke er 100% konsekvent, og burde kanskje være det fremover for å minimere tapene.

10 Likes

Enig TA kan hjelpe deg å være systematisk og ha en mer konsekvent strategi. Slik jeg ser det er det mer en oppskrift eller sjøkart for å navigere skiftende værforhold. Kartet spår ikke med 100% sikkerhet været i morgen, men kan hjelpe deg å velge rett rute når det stormer eller er sol og vindstille.

5 Likes

Verdt å lese seg opp på teori rundt effisiens. Om en aksje er sterkt effisient vil hverken fundamental eller TA gi særlig stor mening, mens ved svak effisiens vil det kunne gi gevinster å analysere. Jo mer transparent et selskap er, og jo flinkere de er på å oppdatere markedet på hvordan det går, jo mindre mening gir det å analysere det, for da vil alltid siste pris være riktig pris basert på all kjent kunnskap.