Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Politikk 2

Kilde: Svenska Dagbladet

4 Likes

For Norge sin del, så handler det også om å faktisk ha arbeidsplassene i Norge og at overskuddet skal bli i Norge, uten at tjenesten samtidig blir noe særlig dyrere.

Ta Google, det blir gjort så billig som mulig, men nær null arbeidsplasser i Norge og nær null overskudd som blir i Norge. Jeg tviler på at det hadde vært samfunnsøkonomisk lønnsomt med et norsk selskap som konkurrerte med google, selv om arbeidsplassene og overskuddet ble i Norge.

Kongsberg Gruppen er som sagt et godt eksempel på suksess og det er nok mange selskaper som har sitt opphav i Norge fordi det finnes. Enten som underleverandører eller konkurrenter tidligere ansatte har laget.

Noe av problemet er at overskuddet kanaliseres til skatteparadis gjennom kjøp og salg av teknologiske tjenester innad i konsernet, som gjør at overskuddet fra annonseinntekter tilfaller ett morselskap i utlandet og ikke ett norsk selskap.

Jeg tror man fint kan argumentere for at en dårligere søkemotor, men hvor annonseinntektene tilfaller ett norsk selskap som har norske ansatte som videreutvikler i Norge er samfunnsøkonomisk like bra selv om produktet er dårligere, mindre effektivt, osv osv osv.

Problemet man støter på er at alle forstår at man ikke bare kan umiddelbart erstatte ting, og så fortsette å videreutvikle det. Det er en grunn til at man innoverer på global skala og at tjenester og løsninger på nettet som folk liker i stor grad adopteres overalt raskt.

Hva var greia rundt DAB-radio eksempelvis? Tragikomisk fordi “staten vet best” egentlig.

Når det kommer til internett vil jeg dog si at det er ett demokratisk problem at amerikanske selskaper velger hva som skal sensureres vekk (fra google, twitter, facebook, etc) i Norge. Spesielt når de gjør det på befaling fra amerikanske myndigheter, og kanskje norske myndigheter, skjult og i hemmelighet uten å informere offentligheten.

3 Likes

Ideologisk, så burde jeg ha vært enig med deg, men nei. Tapt effektivitet i søk og annonsemarkedet tror jeg hadde ført til et netto tap.

I stedet for å kjøre hardt på formueskatt, så er vel det heller et problem som burde blitt løst.

1 Like

Det har jo blitt løst.

Løsningen var å sørge for en global minimumsskatt på alle selskaper.

As of July 2022, the UK and Japan have drafted implementation guidelines for the agreement, while the overwhelming majority of other signatories has not yet taken steps in implementing the agreement.

For Norge sin del så trenger vi ikke bruke mer tid på dette “i stedet for” formueskatt. Man kan gjøre begge deler, både implementere dette og fjerne formueskatt (og gjeninnføre arveskatt fra første krone selvsagt!)

Dessverre er fakta i dag at veldig mange bruker Microsoft Edge og dermed også Bing :frowning: Tragisk

1 Like

Garantert bedre enn om de skulle brukt statseid norsk søkemotor :slight_smile:

1 Like

Bare så vidt, søk f.eks. på “kvinnedagstog 2023” i Bing og Google. Da ser man forskjellen :wink:

Arveskatttoget er kjørt for i hvert fall en generasjon.

1 Like
1 Like

By the way, synes det er rart at ikke rådgiverne hos DNB får mer tyn i den politiske debatten. Er jo de som sitter og foreslår for milliardærene at de skal flytte og gir dem regnestykke og den skattemessige gevinsten deres av å flytte, samt fikser det de trenger overgangsmessig. De tjener penger på å få folk til å flytte, og det er jo greit når reglene er som de er, men at mesteparten av disse ville funnet på dette uten å få oppskriften servert som en pitch tror jeg ikke.

Blir litt som å klage på at advokater forsvarer drapsmenn og voldtektsmenn. Staten som gjør at folk flytter pga sin inkompetente økonomiske vanstyring av verdens rikeste land.

4 Likes

Hvorfor skulle de ikke klare å tenke seg til at dette er smart selv?

1 Like

Kanskje de ville gjort det, men har snakket med en av de som jobber med dette. De gikk inn for å pitche. Veldig få er gode på skatterett og gründervirksomhet samtidig, her var det et loophole DNB fant som har ført alle til å følge samme formel. De siste har muligens funnet sin egen vei med det som inspirasjon, eller kontaktet selv, men fast tracken de fleste tok var DNB sin løsning.

Forøvrig har advokatselskapene egne avdelinger som også lager porteføljer av selskaper hvor det er margin mellom nåpris og noteringsverdi/framtidig prising av andre grunner som deres rikeste kunder får delta i. Er kos det også, jobben er enkelt og greit å skaffe garantert avkastning gjennom avtaler som kun de rikeste i Norge får være med på og så dumpe det videre. :slight_smile: Gøy hva man får vite om av noen øl med advokater og finansfolk.

2 Likes

Det er et nokså enkelt regnestykke. Er du rik nok trenger du bare åpne VG for å skjønne at dette lønner seg.

Men, skal du få flyttet eiendeler riktig mtp. hva hvor hvem for å optimalisere skatt, så må man ha rådgivning.

1 Like

Ja det oppsøker rike folk hele tiden. Hver gang de skal fylle ut selvangivelsen og oftere enn det.

2 Likes

Det er da virkelig ikke noe galt i å få veiledning for å gjøre ting riktig eller optimalt, så lenge man følger gjeldende lover og regler.

Jeg hadde vært redd for å måtte havne i en rettssak med en stat som har uendelig med ressurser å bruke på noe sånt, og ville selvfølgelig også måttet ha veiledning i en sånn situasjon. Handler ikke om onde hensikter i det hele tatt, bare at ting er kompliserte og hvis du gjør ting etter beste gjetning så er det fort noen regler du bryter.

Hva er gjeldende regelverk, og hvordan kan du tilpasse deg det? Det er viktig å vite. Synd at man lager så kompliserte regler at man trenger veiledning, men sånn er det.

5 Likes

Finansdirektør Anne Harris i Statkraft vil ikke oppgi hvor mye Statkraft betalte ut i bonuser til de ansatte i tradingvirksomheten.

– Det vil vi ikke kommentere. Det er en del av den kostnadsøkningen vi ser, sier Harris til E24.

Hmmmm, hvorfor det mon tro? :thinking::thinking:

Latterlig opplegg.

2 Likes

This topic was automatically closed after reaching the maximum limit of 7500 replies. Continue discussion at Politikk 2 2.