Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Russland/Ukraina, historisk bakgrunn og langsiktige konsekvenser av krigen

Man skal jo være rimelig blåst for å ikke se at hvis man ikke gjør deg uavhengige av Russland, så ender man som Belarus, som nesten er styrt derfra.

Se på Ukraina sitt naboland, Polen og hvordan det har gått med økonomien der. Jeg tenker at Ukraina kan komme seg dit, men ikke styrt fra Russland som kun tenker på å gjøre oligarkene sine rike.

3 Likes

Ukraina ble kalt Europas mest korrupte land før Russland angrep. Det er ganske mye som skal gjøres før de kommer noe sted, uavhengig av Russland.

1 Like

Presset fra Russland bestod i at Ukraina ville miste noen av de økonomiske fordelene ved forholdet om man aksepterte et “tilbud” fra EU/IMF/Washington som også bar preg av utpressing. Russland lokket i tillegg med noen milliarder i direkte støtte. Hadde EU/IMF/Washington høynet sitt “bud” på Ukraina så hadde vel Yanukovich sannsynligvis avvist det russiske. Yanukovich stod ovenfor et valg mellom “pest og kolera”. Zelensky aksepterte disse kravene fra EU/IMF/Washington og hans popularitet sank så dramatisk i løpet av kort tid at han neppe ville blitt gjenvalgt. En mulig utvei var selvsagt å hoppe på nasjonalistenes “bandwagon”:

The real Zelensky: from celebrity populist to unpopular Pinochet-style neoliberal - The Grayzone What about neoliberal reforms initiated by Zelensky? You can judge on their popularity by opinion polls – up to 72% of Ukrainians did not support his land reform, the flagship of Zelensky’s neoliberal program. After his party approved it despite people’s indignation, Zelensky’s rating fell from 73 percent in Spring 2019 to 23 percent in January 2022. The reason is simple: a deep sense of betrayal.

Mye har skjedd på 7år. Heldigvis. Og krigen samt opprydningen som foregår i bakgrunnen vil gi dem kvantesprang

3 Likes

Ikke så dumt å få øya tilbake. Plutselig mulig å eksportere korn til sjøs igjen. Eller, rettere sagt, til elvs? :face_with_raised_eyebrow:

Jeg synes det er et klart tegn på at Russland begynner å miste grepet på Ukraina.

7 Likes

Dere som enda mener putin på noen som helst måte har rett. Dette er hans krig mot «nazisme»


bilde

Kjøpesenter flere hundre km om ikke tusenvis fra fronten. Kun terrorisme.

Ukraina sin kamp for å bli et vestlig demokrati med mindre korrupsjon er jo grunnen til at russerne hater dem

Over tid vil resten av Ukraina gjøre like store fremskritt som hæren deres, som var en bloated vits i 2014

I Russland blir opposisjonelle fengslet og drept, i Ukraina med alle de utfordringer de hadde allerede før russerne invaderte hadde de fungerende presidentvalg og fri rett til å kritisere presidenten.

9 Likes

NATO og EU: – Vi har ingen anelse om hvor våpnene vi sender til Ukraina havner | steigan.no

Våpen sendt til et korrupt land, er ingen god løsning på den lokale konflikten i Ukraina. Det kan bli brukt av kriminelle, på samme måte som militære hjerner bruker krigen til som et påskudd til forsvare sine meningsløse aktiviteter.

Man kan være skeptisk til påstanden om at dette “kun er terrorisme” uten å mene at Putin på noen som helst måte har rett.

The attack on this small city, a hub for humanitarian efforts and home to the headquarters for Ukraine’s tiny air force, has shattered the sense of safety here.The strike involved at least three Kalibr cruise missiles launched from a Russian submarine in the Black Sea, said Serhiy Borzov, the Vinnytsia regional military administrator. While one of the buildings hit Thursday is sometimes used by the Ukrainian military for ceremonial events, local officials said it was most often used for theater performances and religious services. Yuri Ignat, a spokesman for Ukraine’s air force, told NPR that none of the structures damaged had any military or strategic value. NPR, 14 July 2014. A Russian strike on a humanitarian hub is part of a pattern, Ukrainian officials say

Vinnytsia has well-developed engineering and transport infrastructure, road, rail (including high-speed) and avia network that connects regional center with the capital and seaports of the Black and Azov Seas, as well as with all the regions of Ukraine and most countries around the world. Logistic hub - Вінницький муніципальний центр інновацій

Så Vinnytsia ser ihvertfall ut til å være et ganske viktig “knutepunkt” og ikke bare som “humanitarian hub”. Et sted man kunne forvente et angrep både for å ødelegge det som evnt regionalt kommandosenter og for å hindre forsyninger.

Du er ikke sann.

Kalibr raketter er det medt nøyaktige putin har. De traff er kjøpesenter.

Dette var vel også et viktig militærmål i boken din?

6 Likes

Washington Post, 14 July 2022. Russian strikes in Vinnytsia kill at least 23, with gruesome civilian toll. Russian missiles struck a business complex in the central Ukrainian city of Vinnytsia on Thursday, killing at least 23 people in an attack Ukrainian authorities described as a war crime and act of terrorism. Cruise missiles launched from a Russian submarine in the Black Sea damaged a nine-story office block and destroyed cars in its parking lot, far from the war’s front lines, about 10:50 a.m. local time, Ukrainian officials said, according to Reuters. Restaurants and nearby residential buildings also appeared to have been struck. President Volodymyr Zelensky said two “community facilities” had been destroyed.

Det er jo vanskelig å se på Russland som noe annet enn terrorister…

Den første artikkelen tar for seg hva konsekvensene av at USA erklærer Russland som en terrorist stat og hovedpunkter er at land som fortsetter å eksportere dit er at man kan ende opp med sekundære sanksjoner.

2 Likes

Virker ikke så veldig meningsløst:

6 Likes

Vel, da deler man effektivt verden i to blokker, der de to blokkene ikke kan ha handel eller kontakt overhodet utover på diplomatisk plan (og kanskje ikke det engang). Effektene vil bli fullstendig katastrofale for begge blokkene.

Noe slikt var man ikke i nærheten av selv under den kalde krigen.

Tror ikke selv Biden-administrasjonen er så sinnssyke at de vil finne på noe slikt. Men man kan faktisk ikke vite.

2 Likes

Ja, det er påfallende hvordan russerne kan fremstå som fullstendig avstumpede, ondsinnede, nærmest som et slags subhumane vesener ? Slik var det med serberne også. Alle de andre der nede så hjertegode mennesker og bare serberne, beslektet med russerne, avstumpede, umenneskelige og drevet av ren ondskap uten noe motiv det gikk an å ha den minste forståelse for uten selv å være like ond og subhuman . Kontrasten mot vår egen godhet selvsagt bare desto mer påfallende. Simpelthen ikke mulig å tolke noe av det “Vi” gjør som annet enn uttrykk for en oppriktig god og tvers igjennom human innstilling så langt unna terrorisme som vel mulig å tenke seg.

1 Like

Snakker du om de russerne som uttrykker seg kritisk til krigen og blir kastet i russiske fengsel for det?

I såfall er svaret ja, jeg tror russiske styresmakter ser slik på de… :confused:

6 Likes

Det store flertallet av russerne har såvidt jeg har fått med meg, stilt seg bak Putin. Det minner ihvertfall meg adskillig om hvordan et stort flertall i USA - og et solid flertall av menn i Norge - støttet invasjonen av Irak i 2003. Men selvsagt med den viktige forskjell at invasjonen av Irak var drevet utelukkende av høyst aktverdige og humane motiver, godhet simpelthen, og ihvertfall ikke av noe ønske om å terrorisere folk til å underkaste seg “oss”. Det var vel også derfor George W. Bush sa det der om at enten så er man “med terroristene” eller så er man med “oss”. Det motsatte gjelder vel også. Er man imot “Oss” så er man “med terroristene” og er i bunn og grunn som dem ? Det kan ihvertfall se ut til å være den “logikken” som ligger bak den “vestlige humanismen”.

1 Like

Hvis du stiller deg kritisk til krigen, eller i det hele tatt kaller det en krig, så blir du kastet i fengsel? Hvordan skal du da kunne vite hva folk egentlig mener?

8 Likes

Det der får meg til å lure på om du har et litt rart menneskesyn på dine motdebattanter. Tror du at fordi man er motstander til Russlands (Kremls) krig mot Ukraina så må man absolutt ha et svart/hvitt syn på saken og på sine medmennesker rundt om i verden, mens det kun er du selv og Bam som har et nyansert bilde av folk?

Selv har jeg ingen problemer med å synes synd på en unggutt fra russisk Gokk som blir sendt i krigen med WW2-utstyr for å bli kanonmat og jeg liker ikke dette snakket om Orcs, siden all umenneskeliggjøring i krig, uansett hvilken side som bruker det, i det lange løp er ødeleggende for menneskeheten. Samtidig, hva er egentlig forskjellen mellom å se på motstandersoldatene som orker og å se på dem som et anonymt tall i en statistikk som man sitter og gleder seg over når man heier på Ukraina? Det er ikke enkelt å finne en rett moralsk vei.

Å holde et nyansert blikk på situasjonen er bra. Å hente sine argumenter fra Steigan og andre kontrære ekkokammere får dere derimot bare til å se ut som nyttige idioter for Russland. Er det virkelig det bildet dere ønsker å formidle eller evner dere ikke å se at det er slik dere ser ut? Er selvbildet deres at dere er litt mer innsiktsfulle og velinformerte enn oss andre? Det ville i tilfelle være ganske komisk. :wink:

[edit] fjernet et navn [/edit]

12 Likes

Det er jo ikke slik at det er nødvendig å kaste folk i fengsel heller, for å true dem til taushet eller til å bli mer eller mindre aktive medløpere. Det kan også være nok at myndighetene stempler alle som ikke er “med oss” som “terrorister” og at de store mediene støtter opp om det eller stilltiende aksepterer den “logikken”. I det George W. Bush erklærte høsten 2001 lå det en klar trussel i hovedsak rettet til alle statsledere og ledende politikere. Enten stilte man seg bak han og støttet eller i det minste aksepterte de metodene han og hans bakmenn ville benytte seg av, eller så var man “med terroristene”. Og det har åpenbart ikke endret seg stort i løpet av de par tiårene som har gått.