Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Ultimovacs (ULTI) Fundamentale forhold

Så er spørsmålet: ville de kjørt på med denne posteren dersom OS viser seg å være svak? Eller bryr man seg bare om progresjon og pitcher inn PET-scan som bedre egnet uten henvisning til OS? Jeg klarer ikke å bli enig med meg selv.

En annen ting: finnes det sammenliknbare studier der CT er brukt? Vil jo anta at checkmate 743 brukte CT, og da utlignes vel dette i realiteten (gitt at vi ikke vet OS)? Fordi premisset for studiene er like/tilsvarende.

Mulig dette ble rotete, men nå fikk jeg mange tanker i hodet samtidig😂

1 Like

Tilgangen til PET og dets isotoper var før i tiden begrenset og mer forbeholdt forsking enn bred klinisk praksis. Mulig dette har endret seg nå.

1 Like

Tror ikke man skal se denne posteren om predikering av progresjon i sammenheng med dataene som sådan. Det sagt, så blir man heller ikke mindre optimistisk.

4 Likes

Nå snakker vi jo her nettopp om forskning.

Synes også å være i bruk i klinisk behandling i Norge.

Kopierer inn innlegget mitt på “småprat” om det synes greit,:

Kom egentlig ikke noe nytt eller oppklarende fra IR i Ultimovacs på mine spørsmål rundt gårsdagens diskusjon som gikk på de 2 posterne til ESMO og spesifikt om det var blitt benyttet PET-skanning i tillegg til ordinær CT i Nipu-studien

Her er svaret fra IR Anne:

"Hei ,
Takk for spørsmål. Tenker det kan være greit med litt kontekst her:

Disse konferansene har så ekstremt strenge konfidensialitetsregler ifht embargo, dvs. absolutt ingen informasjon kan publiseres før på selve konferansen. Jeg hørte f.eks. nylig om et US biotech som sendte pressemelding om at de skulle presentere på ASCO, og la til noe ganske vagt som «lovende resultater» eller noe i den duren. ASCO reagerte da umiddelbart med å kansellere dem fra konferansen, og de måtte sende ut ny pressemelding om at de dessverre ikke fikk presentere likevel. En skikkelig IR-skrekkhistorie …

Så uten å kjenne detaljer i OUS sitt program for presentasjoner og publikasjoner, regner jeg sannsynligheten som minimal for at det kommer noen lekkasjer fra NIPU-studien før den endelige presentasjonen + artikkelen. Ingen ønsker jo å bidra til å skape risiko for at en slik presentasjon ikke kan finne sted, uansett hvilken konferanse det gjelder.

Åslaug & teamet er veldig busy så jeg kommer ikke til å bry dem med dette, jeg håper ingen av diskusjonspartnerne dine gjør det heller. :blush:

Ønsker deg en riktig fin helg!

//Anne

11 Likes

Altfor relevant til å drukne i småprat.

Dette kombinert med:

Det vi har sett av realworld data peker i retningen av sykere pasienter (som forventet av «alle» artikler som tar for seg at mange millioner pasienter misset screening og fikk diagnose på et senere tidspunkt). Frafall ser ikke ut til å ha økt.

Bortsett fra rene tilfeldigheter, så er det friskere pasienter og/eller høyere frafall er det som kan forklare hvorfor INITIUM ikke har lest av og er langt på overtid vs. historiske kontroller.

18 Likes

Noen peker på at onkologene muligens med tiden har blitt bedre til å anvende sjekkpunkthemmere, og at dette kan være med å forlenge mPFS. Har vi noen relevante data ifht dette?

Vi har (enda) ikke klart å finne realworld data på dette i indikasjonen til INITIUM (melanom).

1 Like

Har ingen beviselige data og hoste opp her og nå, men mener bestemt å ha sett forskningsresultater som understøtter at din teori om at “onkologene muligens med tiden har blitt bedre til å anvende sjekkpunkthemmere”.
Men hvorvidt dette har noen som helst betydning i Nipu- og Initium-studien er vel heller en tvilsom spekulasjon da dette i tilfelle vil påvirke begge armene!

Det er veldig relevant, mens vi venter på resultatene for INITIUM. For dersom det er tilfellet vil det minke sannsynligheten for at UV1 er grunnen til at INITIUM drar ut i tid.

8 Likes

Nå har jeg sett flere indikasjoner i det som er publisert her som viser at det er ingen ting som tilsier at det er grunn til å tro at sjekkpunkthemmere presterer signifikant bedre i de nyeste sammenlignbare studiene.

Kan noen legge frem noe data foruten innlegg på X?

Hvis dette ikke finnes kan vi vel legge denne død til vi har data?

2 Likes

Ipi og nivo doseres per intravenøs infusjon. Noen pasienter får ikke respons, mens noen får god respons. Noen får mindre toks, mens andre får kraftig toks. Noen dør av behandlingen. De som får for mye toks (grade 3 og over) får det etter noen måneder, og ofte har de allerede utviklet en god immunrespons og mange får effekt av behandlingen selv om de må avbryte eller pause behandlingen.

Ofte får pasientene inflammasjon i vev eller organer, før de blir behandlet med steroider til de kan fortsette behandlingen.

Det hele er komplekst, men jeg nekter å tro at det har skjedd kvantesprang i klinisk behandling av inflammasjon mellom 2018 og 2021, såpass at INITIUM skal havne flere år på etterskudd.

Det er dog andre ting, som liten populasjon ifht 067, som er mer trolig i mine øyne, men nå virker jo NIPU å slå beina unser disse teoriene.

Jeg skjønner veldig godt at man følger med og leter etter røde flagg, men det man finner peker i én retning slik jeg ser det…

Tvi tvi, my two cents i hvert fall…

24 Likes

Saken er at vi har lett- og leter kontinuerlig etter data som evt. viser at CPI i relevant indikasjon har fungert bedre i helt nyeste tid. Vi har ikke funnet det enda. Tvert imot. Om noen skulle finne det vil det bli delt sporenstreks. Sånn det skal og bør være. INITIUM er langt på overtid, våre forsøk på antiteser feiler (heldigvis).

7 Likes

Hur ser ni på sannolikheten att vi får se en nyemission, inte minst med tanke på att resultaten från Initium-studien förväntas dröja?

At det er ikke så relevant å diskutere emisjon før det foreligger mer informasjon om NIPU og INI. Det er ikke pressende for selskapet, og hvordan en emisjon utspiller seg avhenger helt og holdent på ny informasjon som kommer ila året

6 Likes

Det har vært en del fram og tilbake med tolkninger av hva som står på ESMO sine sider og hva selskapet har kommunisert om når vi evt. får beskjed om aksept av presentasjon av NIPU som en LBA. Jeg har fått bekreftet hvordan ting henger sammen fra IR nå med følgende sitat fra ESMO:

«you don’t have to wait until the 19th, but you cannot issue it as soon as you receive the notification. You have to wait until titles are published on the ESMO web site, which normally happen around one week after the notification.»

Deltakerene får altså beskjed innen slutten av denne måneden. Det betyr at en melding kan komme helt fra omtrent nå til en ukes tid ut i oktober. 2. oktober er altså ikke et endelig «moment of truth» slik de fleste av oss har trodd.

37 Likes

Dette betyr vel også at @theroger kommer til å melde før Ultimovacs… 🕵️‍♂️🤭

20 Likes

Initium studien får naturlig nok ikke så mye fokus i diskusjonene her inne nå når alle har blikket rettet mot NIPU og ESMO i oktober. Tar en liten generell oppsummering for evt nye brukere.

Initium er langt på overtid.

Avlesning etter oppnådde 70 events har ikke skjedd da 70 ikke hadde inntruffet pr. 21. August og med stipulert avlesning i H1 2024 er det usikkert når og om dette vil inntreffe innen fornuftig tidsramme.

Gjennomsnittlig oppfølgning nå er ca 22, 5 mnd. Siste pasient ble innrullert i juni 2022 dvs for ca 15 måneder siden.

Når vi vet følgende:

  1. CM67 kontrollstudien har en mPFS på 11,5 mnd.(11,7)
  2. I senere samlingbare studier under covid parallelt med Initium har mPFS vært kortere enn CM67.
  3. Studier gjennomført under covid har ikke resultert i større frafall, jfr innlegg her på tråden 1957 fra Polygon.

Det begynner å bli svært små teoretiske muligheter nå for at UV1 i Initium ikke skal levere sensasjonelle signifikante resultater.

Sannsynlighetskurven til Kjetilaaj ser slik ut - husk bare å flytte den grønne loddrette streken til dagens dato 20. September 2023. Kanskje Kjetilaaj vil ajourføre dette til eventuelle nye TI brukere som har kommet inn etter NRK reklamen.

26 Likes

Kan jo oppdatere listen med publikasjoner, siden det kom til et nytt tilskudd for noen uker siden:

April 2017

Immune responses against UV1 peptides were confirmed in 18/21 evaluable patients (85.7%), PSA declined to <0.5 ng/mL in 14 (64%) patients and in ten patients (45%) no evidence of persisting tumour was seen on MRI in the prostatic gland. At the end of the nine-month reporting period for the study, 17 patients had clinically stable disease.

Treatment with UV1 and GM-CSF gave few adverse events and induced specific immune responses in a large proportion of patients unselected for HLA type. The intermediate dose of 0.3 mg UV1 resulted in the highest proportion of, and most rapid UV1-specific immune responses with an acceptable safety profile. These results warrant further clinical studies in mPC.

November 2020

Treatment with UV1 was well tolerated with no serious adverse events observed. Seventeen patients were evaluable for tumor response; 15 patients had stable disease as best response. The median progression free survival (PFS) was 10.7 months, and the median overall survival (OS) was 28.2 months. The OS at 4 years was 39% (7/18). Five patients are alive (median survival 5.6 years), and none of these are known to have received checkpoint therapy after vaccination. UV1 induced specific T-cell responses in the majority (67%) of patients. Immune responses were dynamic and long lasting. Both immune response (IR) and OS were dose related. More patients in the highest UV1 dosage group (700 μg) developed IRs compared to the other groups, and the IRs were stronger and occurred earlier. Patients in this group had a 4-year OS of 83%. The safety and clinical outcome data favor 700 μg as the preferred UV1 dose in this patient population. These results provide a rationale for further clinical studies in NSCLC with UV1 vaccination in combination with immune checkpoint blockade.

Mai 2021

Background: Ipilimumab improves survival for patients with metastatic malignant melanoma. Combining a therapeutic cancer vaccine with ipilimumab may increase efficacy by providing enhanced anti-tumor immune responses. UV1 consists of three synthetic…

Twelve patients were recruited. Adverse events were mainly diarrhea, injection site reaction, pruritus, rash, nausea and fatigue. Ten patients showed a Th1 immune response to UV1 peptides, occurring early and after few vaccinations. Three patients obtained a partial response and one patient a complete response. Overall survival was 50% at 5 years. Treatment was well tolerated. The rapid expansion of UV1-specific Th1 cells in the majority of patients indicates synergy between UV1 vaccine and CTLA-4 blockade. This may have translated into clinical benefit, encouraging the combination of UV1 vaccination with standard of care treatment regimes containing ipilimumab/CTLA-4 blocking antibodies.

Mai 2021

Background Malignant pleural mesothelioma (MPM) is a rare and aggressive tumour. For patients with inoperable disease, few treatment options are available after first line chemotherapy. The combination of ipilimumab and nivolumab has recently shown…

Across the three phase I/II-studies conducted with UV1, vaccine-specific immune responses were observed in 78% (range 67–91%) of patients across the different cancer types (and HLA allele types), supporting the universality of the vaccine. Survival time for patients who responded immunologically was longer than for patients who did not respond immunologically to the vaccine, and survival time correlated with the breadth of the vaccine-specific immune response […] In summary, UV1 is safe alone and in combination with checkpoint inhibitors and trials in other cancers show that UV1 induces vaccine-specific immune response associated with survival.

Juli 2021

Telomerase-based therapeutic cancer vaccines (TCVs) have been under clinical investigation for the past two decades. Despite past failures, TCVs have gained renewed enthusiasm for their potential to improve the efficacy of checkpoint inhibition…

Telomerase as a TCV target has apparent advantages due to its universal presence and essential function in almost all cancer types, providing spatiotemporal relevance to the induced immune response and limiting possible escape mechanisms for the tumor.
[…]
Immunologically rational combinations, such as anti-CTLA-4 and anti-PD-1/L1, are likely necessary to bring out the true clinical potential of hTERT-targeting TCVs. There are already several phase II randomized controlled trials evaluating hTERT targeting TCVs in combination with CPIs with anticipated read-outs.

Mai 2022

Background: Therapeutic cancer vaccines represent a promising approach to improve clinical outcomes with immune checkpoint inhibition. UV1 is a second generation telomerase-targeting therapeutic cancer vaccine being investigated across multiple…

In total, 78.4% of treated patients mounted a measurable vaccine-induced T cell response in blood. The immune responses in the malignant melanoma trial, where UV1 was combined with ipilimumab, occurred more rapidly and frequently than in the lung and prostate cancer trials. In several patients, immune responses peaked years after their last vaccination. An in-depth characterization of the immune responses revealed polyfunctional CD4+ T cells producing interferon-γ and tumor necrosis factor-α on interaction with their antigen. Long-term immunomonitoring of patients showed highly dynamic and persistent telomerase peptide-specific immune responses lasting up to 7.5 years after the initial vaccination, suggesting a plausible functional role of these T cells in long-term survivors. The superior immune response kinetics observed in the melanoma study substantiate the rationale for future combinatorial treatment strategies with UV1 vaccination and checkpoint inhibition for rapid and frequent induction of anti-telomerase immune responses in patients with cancer.

September 2022

Background: This clinical trial evaluated a novel telomerase-targeting therapeutic cancer vaccine, UV1, in combination with ipilimumab, in patients with metastatic melanoma. Translational research was conducted on patient-derived blood and tissue…

Vaccine-specific immune-responses were detected in 91% of evaluable patients. Clinical responses were observed in four patients. The mPFS was 6.7 months, and the mOS was 66.3 months. There was no association between baseline tumor mutational burden, neoantigen load, IFN-γ gene signature, tumor-infiltrating lymphocytes, and response to therapy. Tumor telomerase expression was confirmed in all available biopsies. Vaccine-enriched TCR clones were detected in blood and biopsy, and an increase in the tumor IFN-γ gene signature was detected in clinically responding patients. Clinical responses were observed irrespective of established predictive biomarkers for checkpoint inhibitor efficacy, indicating an added benefit of the vaccine-induced T cells. The clinical and immunological read-out warrants further investigation of UV1 in combination with checkpoint inhibitors.

Januar 2023

Key points

  • The clinical efficacy of checkpoint inhibitors depends on preexisting, spontaneous immune responses against patients’ tumors.
  • Anti-hTERT immune responses appear beneficial for melanoma patients, and telomerase represents an attractive target for vaccination.
  • Cancer vaccines represent an independent mode of action capable of increasing cancer patient repertoire of tumor specific T cells.
  • Survival data are expected imminently from INITIUM, a randomized phase II clinical trial ( n = 156) in metastatic melanoma comparing the effects of treatment with the standard-of-care checkpoint inhibitors, ipilimumab and nivolumab, with and without the telomerase vaccine, UV1.

In the near future, randomized data from clinical trials involving therapeutic cancer vaccines and checkpoint inhibitors will be available. Positive readout may spark broad development and allow cancer vaccines to find their place in the clinic as an important component in multiple future CPI combinations.

August 2023

Cancer vaccines represent a novel treatment modality with a complementary mode of action addressing a crucial bottleneck for checkpoint inhibitor (CPI) efficacy. CPIs are expected to release brakes in T-cell responses elicited by vaccination, leading to more robust immune responses. Increased antitumor T-cell responses may confer increased antitumor activity in patients with less immunogenic tumors, a subgroup expected to achieve reduced benefit from CPIs alone. In this trial, a telomerase-based vaccine was combined with pembrolizumab to assess the safety and clinical activity in patients with melanoma.

Results: The combination was considered safe and well-tolerated. Grade 3 adverse events were observed in 20% of patients, with no grade 4 or 5 adverse events reported. Vaccination-related adverse events were mostly mild injection site reactions. The median PFS was 18.9 months, and the 1- and 2-year OS rates were 86.7% and 73.3%, respectively. The ORR was 56.7%, with 33.3% achieving complete responses. Vaccine-induced immune responses were observed in evaluable patients, and inflammatory changes were detected in posttreatment biopsies.

21 Likes

Ultimovacs Announces that the Results from UV1 Phase II Clinical Trial NIPU in Malignant Mesothelioma will be Presented at the ESMO Congress 2023

71 Likes