Diskusjon Triggere Porteføljer Aksjonærlister

Kina vs USA Småprat

America’s Military Trails Russia and China in Race for the Melting Arctic https://www.wsj.com/articles/americas-military-falls-behind-russia-china-race-for-melting-arctic-2a71dfac?reflink=integratedwebview_share

Hykleriet til kina når nye høyder da de maner til fred i Ukraina, samtidig som de provoserer i Sør-kinahavet over et rev, de tapte på alle punkter i havretten.

4 Likes
1 Like

Southeast Asian nations had informed the United States that they, too, were uncomfortable with China’s pressure on countries and companies interested in exploring for gas and other minerals in the sea. China had warned Exxon Mobil and BP to stop explorations in offshore areas near Vietnam. It had also begun routinely arresting or harassing fishing vessels from other countries, according to sources from the region.

The U.S. response was unveiled July 23, 2010 in Hanoi when 12 nations – Vietnam as the first and the United States as the last – raised the issue of the South China Sea at an annual security forum of the Association of South East Asian Nations. Calling freedom of navigation on the sea a U.S. “national interest,” Secretary of State Hillary Rodham Clinton offered to facilitate moves to create a code of conduct in the region. And then she said: “Legitimate claims to maritime space in the South China Sea should be derived solely from legitimate claims to land features.”

Foreign Minister Yang reacted by leaving the meeting for an hour. When he returned, he gave a rambling 30-minute response in which he accused the United States of plotting against China on this issue, seemed to poke fun at Vietnam’s socialist credentials and apparently threatened Singapore, according to U.S. and Asian officials in the room.

“China is a big country and other countries are small countries, and that’s just a fact,” he said.

3 Likes

Trump startet det, Biden fortsetter det

Dette er slikt det faktisk blir konfrontasjon av, før eller siden. Handel er noe som binder nasjoner sammen. Hadde det blitt krig mellom Kina og USA nå, så hadde økonomiene i begge land gått på en kjempesmell.

Hvis du holder til i vesten nå, så er ikke Kina stedet man tenker å start opp noe nytt, man velger et annet sted i østen, evt bare home sourcer. Jeg tenker også de som er der nok vurderer andre steder å drive business.

Kina på sin side rekrutterer folk fra vesten og kanskje først og fremst Taiwan (TMSC) for å utvikle sin egen tech. Sist jeg sjekket, så hadde de sin egen 7nm node som omgikk problemene som USA sine sanksjoner har laget.

1 Like

Teknologisk cold war mellom Kina og USA, ender nok ikke heldig for en av partene.
Race to AI evolution.

1 Like

Det blir spennende valg på Taiwan i Januar 24.

Lai er ifølge målinger favoritt til å overta etter Taiwans president Tsai Ing-wen i valget i januar neste år. Han ankom New York natt til søndag norsk tid. Besøket er offisielt en mellomlanding på vei til Sør-Amerika.

Lai kunngjorde selv at han hadde landet i New York. Der skal han «møte venner», sa han, uten å spesifisere. I en kinesisk kunngjøring som kom noen minutter før Lai landet, heter det at det kinesiske utenriksdepartementet tar avstand fra ethvert besøk som separatister fra Taiwan avlegger i USA.

– Lai tviholder på en oppfatning om taiwansk selvstendighet og er en bråkmaker fra ende til annen. Taiwan er en del av Kinas kjerneinteresser, og faktiske forhold har vist igjen og igjen at spenningen i Taiwanstredet skyldes at taiwanske myndigheter lener seg på USA for å søke selvstendighet, heter det.

Har sikkert vært nevnt tidligere, men opiumskrigen England startet, med kanonbåtdiplomatiet, som endte med et ydmykende nederlag for Kina, og Hong Kong som britisk territorie på betingelser britene satte.

Det skal vel ikke mye fantasi til for å forstå at de samme ydmykelsene av veldig gode grunner ikke er glemt? Jeg oppfatter kineserne som pragmatiske opp i mot resten av verden, mens jeg samtidig tenker at de demokratiske styresett som er utviklet i andre land ikke automatisk lar seg overføre via en quick fix.

Hva med Tyskland sin invasjon av Frankrike? Klarer de å samarbeide eller holder historien dem tilbake?

2 Likes

To land på samme kontinent, med grenser til hverandre, som har kriget i hvor mange hundre år? Hvor mange land har Kina angrepet, og hvor mange har angrepet de? Det var tross alt ikke uten grunn at de satte opp verdens lengste mur?

Jeg mener bare at å legge til grunn ting som skjedde for 100+ år siden ikke er noe jeg tror noe særlig på.

2 Likes

Sikkert ikke for land som i Europe avsluttet sine krigsmettede spenninger etter WW2, med den straffen man var i stand til å gi mange av de som stod bak uhyrlighetene, gjorde at vi en slutt som folk flest følte det var akseptabelt å gå videre med.

Hvor mange av britene, og japanerne og for den saks skyld, ble straffet etter de massive angrepene som den gang i all hovedsak var rettet mot sivile mål? Mange hundretusen ble drept, millioner nevnes.

I nasjonal sammenheng i Kina så kan velge å si at dette ikke betyr noe, men som nasjonal reisning mot en påstått fiende utenfor egne grenser så har det atomkraft.

Jeg poster denne linken fordi jeg mener den er relevant ift. hvordan Kinas utenrikspolitikk har blitt påvirket, og hvordan den styres. og er en “hendelse” jeg tenker mange kanskje ikke kjente til.

Om den anses som OT så er det bare å slette.

Vil bare legge til at det er mer enn 100 år siden WW1, og at man ikke skal legge den hendelsen til grunn for den videre utviklingen i Europa, og i store deler av resten av verden, synes jeg blir en feil tilnærming til historiefortolkningen.

1 Like

https://x.com/spectatorindex/status/1691275255191592960?s=46&t=JFl4-KMAGfIBvUANqfbQkw

Knaker i kantene nå kina

4 Likes

Jupp, det gjør det. Jeg grubler endel på hva denne massive ungdomsledigheten (i kombinasjon med svakere vekst) kan ende opp med å lede til? Befolkningen i land som Kina er kan jo sies å være i en slags ufriviilig hestehandel med myndighetene: De må godta å miste noe (ytringsfrihet, stemmerett osv…), men i bytte får de økt levestandard, vekst, arbeid, sikkerhet osv… Hva skjer når myndighetene ikke klarer å levere sin side av denne dealen?

2 Likes

Kina deltok på fredskonferansen om Ukraina som nylig ble avholdt i Saudi-Arabia, sammen med blant annet USA - selv om Russland ikke en gang var invitert. Krigen legger åpenbart en demper på verdensøkonomien.
Kan det tenkes at Kina vil legge et press på Russland for å få i gang konstruktive fredsforhandlinger i håp om å få avsluttet krigen nå når det for alvor begynner å butte i den hjemlige økonomien?

2 Likes

Hvis man ser på Russland, så starter man en krig og innfører enda sterkere kontroll. Kina er flinkere på tech enn Russland, så der kan du knapt shite uten å be om lov.

1 Like

Spørs hva Kina egentlig skal tjene på det (bortsett fra ev. status som fredsmegler). De har jo Russland der de ønsker det nå, som en slags juniorpartner / råvarevasall. Hvor mye av Kinas problemer med å “restarte” økonomien sin etter Covid som skyldes Ukraina-krigen er også et åpent spørsmål (jeg vet ikke nok til å uttale meg, men basert på det lille jeg kan så er det neppe veldig korrelert – dette er vel snarere et internt kinesisk problem).